Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Újhagyma Calcots
890 Ft
Menny.:db

Újhagyma Calcots

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: Utolsó 7 db raktáron

Újhagyma eredete:

 

Az újhagyma, más néven tavaszi hagyma vagy friss hagyma, a hagymafélék családjába tartozik. Az újhagyma a hagyma hagymájának fiatal, zöld hajtásait jelenti, mielőtt azok teljesen kifejlődtek volna. A hagyományos hagyma kifejlődése során az újhagyma tovább nő, kifejti hagymáját, majd megszárad és a hagyományos hagymává alakul.

Az újhagyma nemzetségbe tartozó növények származási helye az Ázsia és az Észak-Afrika környékére tehető. Az újhagyma számos fajtája és változata létezik, és különböző részein a világnak jellemző a termesztése.

Az újhagymát hagyományosan tavasszal és korai nyáron ültetik és szüretelik. Az emberek évszázadok óta használják ételeik ízesítésére és táplálkozásuk gazdagítására. Az újhagyma íze enyhén pikáns és friss, és gyakran használják salátákban, szószokban, szendvicsek mellé és más ételekben.

Az újhagyma népszerű az egészséges táplálkozás szempontjából is, mivel magas a C-vitamin, a kálium és más tápanyagok tartalma. A friss hagymát gyakran említik tavaszi hagymaként is, mivel friss és fiatal hajtásokkal rendelkezik, és az édes íze frissességet hoz a tavaszi és nyári ételekbe.

 

Leírás

Ismertetője:

Az újhagyma, más néven tavaszi hagyma vagy friss hagyma, a hagymafélék családjába tartozik. Az újhagyma az éretlen hagyma hajtása, mielőtt kifejlődne és a hagyományos hagyma fejlődne ki belőle. Az alábbiakban található egy általános ismertető az újhagymáról:

 1. Külső Megjelenés:

  • Az újhagyma a hagyományos hagyma fejlődése előtt gyűjtött fiatal hajtásokat jelenti. A hajtásokat zöld szárral és fehér vagy enyhén lila szárával azonosítjuk. A hajtások a földből kilógóan rendelkeznek hagymahéjjal, de ez még nem zárt réteg.

 2. Íz és Illat:

  • Az újhagyma enyhe, friss és édes ízzel rendelkezik, sokkal lágyabb és kevésbé fűszeres, mint a kifejlett hagyma. Az illata is friss és könnyed.

 3. Táplálkozási Érték:

  • Az újhagyma magas víztartalommal rendelkezik, és a C-vitaminban, rostokban és ásványi anyagokban gazdag. Alacsony a kalória- és zsírtartalma, de tápanyagokban gazdag, így kiváló választás a tavaszi és nyári étrend részeként.

 4. Felhasználás a Konyhában:

  • Az újhagymát gyakran frissen, nyersen használják. Salátákba, szószokba, levesekbe és egyéb friss tavaszi vagy nyári ételekbe szokás belekeverni. A zöld és a fehér része is felhasználható, a zöld részt gyakran hozzáadva a frissítő íz érdekében.

 5. Ültetés és Szüret:

  • Az újhagymát tavasszal vagy korai nyáron ültetik és szüretelik. Az emberek gyakran otthoni kertekben is termesztik, és könnyen nevelhető a magról.

 6. Egészségügyi Előnyök:

  • Az újhagyma magas C-vitamin-, rost- és antioxidáns-tartalommal rendelkezik, amelyek támogathatják az immunrendszert és az egészséges emésztést.

Az újhagyma ízesítésével és tápanyagokban gazdag jellemzőivel kiváló választás a tavaszi és nyári konyhában, és sokféle ételhez hozzáadható a frissesség és az íz miatt.

Ültetése, gondozása

Az újhagyma ültetése magról történhet, és az alábbiakban megtalálható egy általános útmutató az újhagyma termesztéséhez magról és a megfelelő gondozáshoz:

Újhagyma Ültetése Magról:

1. Ültetési Időpont:

 • Az újhagymát általában tavasszal vagy korai nyáron ültetik. A fagyoknak már végeztek, és a talaj felmelegedett.

2. Magok Előnevelése (Opcionális):

 • Az újhagyma magokat előnevelheti beltérben vagy meleg helyen, mielőtt kinti körülmények közé ültetné. Az előnevelés segíthet a gyorsabb csírázási és növekedési folyamatokban.

3. Föld Kiválasztása:

 • Válasszon jó vízelvezetésű talajt, amely lehetővé teszi a víz gyors lecsapódását, és ne engedi, hogy a víz pangjon a gyökerek körül.

4. Magok Ültetése:

 • Ültessen magokat a talajba körülbelül 1-2 cm mélyen és körülbelül 5 cm távolságra egymástól. Tartsa be a sorok közötti távolságot is, hogy az újhagymáknak elég helyük legyen a fejlődéshez.

5. Öntözés:

 • Az újhagyma szereti a rendszeres, egyenletes öntözést. Tartsa a talajt nedvesen, de ne engedje, hogy víz pangjon. Az egyenletes nedves talaj segíthet elkerülni a száradást és repedéseket.

Újhagyma Gondozása:

1. Trágyázás:

 • Adjon megfelelő mennyiségű komposztot vagy szerves trágyát a talajhoz, hogy biztosítsa a megfelelő tápanyagokat a növények számára.

2. Gyomirtás:

 • Tartsa tisztán a kertet, és távolítsa el a gyomokat az újhagymák környékéről, hogy ne versengjenek a tápanyagokért és a vízért.

3. Védelem:

 • Figyelje az újhagymákat kártevők és betegségek ellen. Szükség esetén használjon megfelelő növényvédelmi módszereket.

4. Szüret:

 • Az újhagymát akkor szüretelje, amikor a hajtások még fiatalok és zöldek. Használja fel az újhagymákat frissen, mivel az éretlen hagymahajtások frissességet és enyhe ízt biztosítanak.

Az újhagyma ültetése és gondozása egyszerű folyamat, és a megfelelő intézkedésekkel jó minőségű és friss hagymákat termeszthet. Ne felejtse el, hogy a helyi éghajlati és talajkörülményeknek megfelelően igazítsa az útmutatót.