A szárzeller (Apium graveolens var. dulce) eredetét tekintve az őszi vagy száras zeller valamikor az európai mediterrán térségben alakult ki. Ezt a zöldséget a 18. század közepén kezdték el elterjeszteni és kereskedelmi szempontból is kiemelték, különféle kertészeti változatok jöttek létre, amelyek jobban kielégítették a fogyasztói igényeket és a termesztési körülményeket.
Az étkezési zeller (az ún. "fehér zeller") és a szárzeller, bár mindketten az Apium graveolens fajhoz tartoznak, a termesztési és kertészeti folyamatok során különféle változásokon mentek keresztül, hogy kielégítsék az ízléseket és a preferenciákat. A szárzeller különleges, ropogós textúráját és erős aromáját, valamint a szárában található erős zellermag ízét értékelik.
Manapság a szárzeller népszerű zöldség, és számos országban termesztik és fogyasztják. Az élelmiszeriparban széles körben felhasználják, saláták, levesek, pörköltek és más ételek elkészítéséhez. Az étkezési zeller és a szárzeller két különböző típusa a zellernövénynek, és mindkettő különféle kulináris célokra használható.