Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Szárzeller ( Apium graveolens var. dulce)
890 Ft
Menny.:db

Szárzeller ( Apium graveolens var. dulce)

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: Utolsó 9 db raktáron

A szárzeller (Apium graveolens var. dulce) eredetét tekintve az őszi vagy száras zeller valamikor az európai mediterrán térségben alakult ki. Ezt a zöldséget a 18. század közepén kezdték el elterjeszteni és kereskedelmi szempontból is kiemelték, különféle kertészeti változatok jöttek létre, amelyek jobban kielégítették a fogyasztói igényeket és a termesztési körülményeket.

Az étkezési zeller (az ún. "fehér zeller") és a szárzeller, bár mindketten az Apium graveolens fajhoz tartoznak, a termesztési és kertészeti folyamatok során különféle változásokon mentek keresztül, hogy kielégítsék az ízléseket és a preferenciákat. A szárzeller különleges, ropogós textúráját és erős aromáját, valamint a szárában található erős zellermag ízét értékelik.

Manapság a szárzeller népszerű zöldség, és számos országban termesztik és fogyasztják. Az élelmiszeriparban széles körben felhasználják, saláták, levesek, pörköltek és más ételek elkészítéséhez. Az étkezési zeller és a szárzeller két különböző típusa a zellernövénynek, és mindkettő különféle kulináris célokra használható.

Leírás

 1. Megjelenés:

  • A szárzeller egy zöld szárral rendelkező zöldség. A szár magas, hengeres és ropogós textúrájú, jellegzetes zöld levelekkel rendelkezik.
 2. Levelek:

  • A levelek keskenyek, tollasak és sűrűek. A szár felső részénél találhatók, és jellegzetes zeller ízűek.
 3. Íz és Aroma:

  • A szárzeller erős, karakteres zellerízzel és aromával rendelkezik. A szárában találhatók az erős zellermagok, amelyek szintén hozzájárulnak az ízéhez.
 4. Felhasználás:

  • Gyakran felhasználják salátákban, levesekben, pörköltökben és egyéb konyhai receptekben. Az erős íze és ropogós textúrája miatt kiváló nyers fogyasztásra is, például zöldségforgácscsal vagy mártogatósokkal.
 5. Táplálkozási Érték:

  • A szárzeller alacsony kalóriatartalmú, és rostban, vitaminokban (például K-vitamin és C-vitamin) valamint ásványi anyagokban (például kálium) gazdag.
 6. Termesztési Igények:

  • A szárzeller előnyben részesíti a napos helyeket és a jól vízelvezetett talajt. A termesztés során fontos a rendszeres öntözés és a tápanyagokban gazdag talaj biztosítása.
 7. Tárolás:

  • A szárzeller hűtőszekrényben történő tárolása javasolt. Az elkészítés előtt a szárat érdemes lemosni, majd az előkészített zöldséget műanyag zacskóban vagy fóliában hűtőszekrényben tárolni.
 8. Egészségügyi Előnyök:

  • A szárzeller sok rostot tartalmaz, ami támogatja az emésztést. A kálium segíthet a vérnyomás szabályozásában.

A szárzeller egy ízletes és tápláló zöldség, amely számos kulináris alkalmazásra és egészségügyi előnyre szolgál. Sokféle ételben felhasználható, és frissen fogyasztva ropogós és ízletes élményt nyújt.

Ültetése, gondozása

A szárzeller ültetése és gondozása során fontos lépéseket kell követni annak érdekében, hogy egészséges növényeket és bőséges termést hozzon létre. Itt van egy általános útmutató a szárzeller termesztéséhez és gondozásához:

Szárzeller Ültetése:

 1. Kiválasztás és Vetés:

  • Válassz egészséges és jó minőségű szárzellermagokat. A szárzeller magokat előzőleg áztasd be vízbe néhány órára, majd ültesd el a magokat cserépben vagy magágyában.
 2. Talaj Előkészítése:

  • A szárzeller számára jól vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt részesíts előnyben. Keverj a talajba komposztot vagy más szerves anyagokat a tápanyagok pótlására.
 3. Ültetési Időpont:

  • A szárzellert általában tavasszal vagy kora ősszel ültetik, amikor a talaj már felmelegedett. Ültetés előtt ellenőrizd a fagyveszélyt.
 4. Ültetési Mélység:

  • Az ültetés során ügyelj arra, hogy a magokat csak enyhén fedd el talajjal, mivel a szárzeller apró magokból kel ki.
 5. Távolság:

  • Tarts megfelelő távolságot a sorok és a növények között, hogy a szárzeller növekedése ne legyen akadályozva. Általában 30-45 centiméteres távolságot ajánlanak a sorok és a növények között.

Gondozás:

 1. Öntözés:

  • A szárzeller szükséges az egyenletes nedvességhez, de kerüld a túlzott öntözést, mert a túl nedves talaj hajlamos lehet a gyökérrothadásra. Öntözd mérsékelten, és ügyelj arra, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen.
 2. Tápanyagok:

  • Adagolj rendszeresen komposztot különösen, ha a talaj tápanyagtartalma alacsony. Az extra nitrogén segíthet a levelek fejlődésében.
 3. Támogatás:

  • Mivel a szárzeller magas szárat fejleszt, amelyek sérülékenyek lehetnek a szél és a súly miatt, érdemes támasztékkal biztosítani a növények stabilitását.
 4. Gyomirtás:

  • Tartsd tisztán a növények környezetét, és távolítsd el a gyomokat, mert ezek versenyeznek a szárzellerrel a tápanyagokért és a vízért.
 5. Betakarítás:

  • A szárzeller általában 85-120 nap alatt érik be. Vágd le a szárat a talajszint közelében, amikor már elérték a kívánt méretüket és textúrájukat.

A szárzeller gondozása tehát magában foglalja a megfelelő öntözést, tápanyagellátást, támogatást és gyomirtást. Szorosan kövesd a növényi gondozási útmutatókat a sikeres termesztés érdekében.