Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Sóska Pallagi nagy levelű
355 Ft
Menny.:db
Maximálisan rendelhető mennyiség: 10!

Sóska Pallagi nagy levelű

355 Ft
Menny.:db
Maximálisan rendelhető mennyiség: 10!
Raktárkészlet 1: Utolsó 4 db raktáron
Gyártó: Rocalba

Évelő levélzöldség 3-4 évig hagyhatjuk egy helyben Levelei vastagok 20-22 cm hosszúak lándzsa alakúak Kora tavasszal és késő ősszel adja a legnagyobb termést Friss fogyasztásra mélyhűtésre alkalmas Salátának levesnek és főzeléknek is kiváló Nagyon apró magja van jól előkészített aprómorzsás talajba vessük

Kellemesen savanyú ízével nyers salátákban és főtt zöldségként használják

évelő egyszerű módszerekkel termeszthető zöldség Levelei vastagok lándzsa alakúak

Magja apró nehezen csírázik ezért csak kifejezetten jól előkészített magágyba szabad vetni

A tenyészidő alatt 2–3 alkalommal szedhetjük a leveleket öntözve fej trágyázva 3–4 évig maradhat egy helyen

Szabadföldi és fóliás termesztésre egyaránt ajánljuk

A sóska Rumex acetosa egy évelő növény amelyet hagyományosan gyógyászati és kulináris célokra használnak

Sóska Eredete

Termőhely

A sóska őshazája valószínűleg Európa de mára szerte a világon elterjedt Jellemzően nedves területeken kaszálókon réteken vagy patakpartokon található meg

Ősi Használat

A sóska évezredek óta része az emberi étrendnek és gyógyászatnak Az ókori rómaiak és görögök már ismerték és használták a sóska levelét ételek ízesítésére és gyógyászati célokra

Gyógyászati Felhasználás

A hagyományos népi gyógyászatban a sóska leveleit gyakran használják frissítő és vízhajtó tulajdonságaik miatt Gazdag C-vitaminban és egyéb tápanyagokban

Kulináris Felhasználás

A sóska levelei enyhén savanykásak és pikánsak így sokféle ételhez hozzáadhatók Salátákba levesekbe mártásokba vagy akár főtt ételek mellé is gyakran felhasználják

Változatok

Többféle sóska fajta létezik és néhány kertészetben és piacokon is kapható A vadon élő sóska gyakran kisebb és ízletesebb lehet mint a termesztett változatok

Elterjedés

A sóska könnyen terjed és gyorsan szaporodik a magok és a gyöktörzsek segítségével így gyakran vadon is előfordul

A sóska tehát egy olyan növény amelynek hagyománya és használata évszázadokra nyúlik vissza Különféle kultúrákban és gasztronómiai hagyományokban széles körben elfogadott és ma is népszerű növény a konyhákban és az egészségmegőrzés területén

Magvilág Webáruház – Kiváló minőségű vetőmagok

Leírás

Sóska Ismertetése

Név

Tudományos név Rumex acetosa

Magyar név Sóska

Külső Megjelenés

A sóska egy évelő növény melynek levelei hosszúkásak nyelük alján kihegyezettek és elágazó erezetűek A levelek jellemzően zöldek de lehetnek vörösesek vagy barnásak is

Íz és Illat

A sóska levelei enyhén savanykás ízűek és frissítő kissé pikáns illatuk van

Virágzat

A sóska virágzata hosszú végső részén apró zöld vagy barna virágokkal

Magok

A virágokból kialakulnak a növény apró háromszög alakú barna magvai

Éghajlati Igények

A sóska szinte minden éghajlaton jól nő de nedvesebb területeken mint például kaszálók és patakpartok gyakran gyakori

Táplálkozási Érték

A sóska gazdag C-vitaminban K-vitaminban vasban és egyéb tápanyagokban A levelek jó forrásai lehetnek a frissítő és vízhajtó hatásoknak

Gyógyászati Felhasználás

A hagyományos gyógyászatban a sóska leveleit gyakran használják frissítő és vízhajtó szerként valamint a májfunkció támogatására

Kulináris Felhasználás

A sóska leveleit frissen vagy főzve fogyaszthatják salátákban levesekben omletekben mártásokban vagy akár főtt ételek mellé is

Termesztés

A sóska könnyen termeszthető és gyorsan szaporodik Magvakkal vagy gyöktörzsökkel szaporítható Azonban figyelmeztetni kell hogy a sóska invasive tendenciával rendelkezik és gyorsan elfoglalhatja a kert területét

A sóska tehát egy sokoldalú növény amelyet nemcsak az ételek ízesítésére hanem a hagyományos gyógyászatban is felhasználnak Jellemzői és gazdag tápanyagtartalma miatt keresett lehetőség a konyhákban és a gyógyászatban egyaránt

config_title]

Ültetése,gondozása

A sóska könnyen ültethető magról Itt van egy lépésről lépésre szóló útmutató a sóska magról történő ültetéséhez

Sóska Ültetése Magról

Szükséges Eszközök és Anyagok

Sóska Magok Szerezzen be minőségi sóska magokat Ezeket beszerezhet helyi kertészeti üzletekből vagy online forrásokból

Virágföld vagy Talajkeverék Válasszon egy jó minőségű virágföldet vagy univerzális talajkeveréket a magok ültetéséhez

Ültetőedények Használjon kisebb virágcserép edényeket vagy magágy előkészítésére alkalmas tálcákat

Locsolókanna vagy Szórófejű Palack Használjon olyan eszközt amellyel könnyen és egyenletesen öntözheti a magokat

Lépések

Magok Áztatása opcionális

Áztassa a sóska magokat meleg vízben 12-24 órán keresztül Ez elősegítheti a csírázást

Ültetőedények Előkészítése

Töltse meg az ültetőedényeket virágfölddel vagy talajkeverékkel majd simítsa el a felszínüket

Magok Ültetése

Ültessen 2-3 magot egy-egy ültetőedénybe A magokat csak enyhén nyomja le a talajba majd takarja be vékony réteg talajjal

Öntözés

Öntözze meg az ültetőedényeket alaposan hogy a talaj nedves legyen de ne ázzon el

Helyezze Világos Helyre

Helyezze az ültetőedényeket egy világos napos helyre például ablakpárkányra vagy teraszra

Csírázás És Fiatal Növények

A csírázás után amikor a fiatal növények elérik a megfelelő méretüket válassza őket ki és ültessen el őket külön edényekbe vagy a kertjébe

Kültéri Ültetés

Ha az időjárás megengedi ültessen sóska palántákat a szabadba Tartsa be a megfelelő ültetési távolságokat

Gondozás

Rendszeresen öntözze meg a sóska növényeket és táplálja meg őket időszakosan egy kiegyensúlyozott műtrágyával

A sóska gyorsan nő és ha megfelelő gondozást biztosít neki hamarosan szüretelheti az ízletes leveleket Ne feledje hogy a sóska invasive lehet így tartsa szemmel terjedését a kertjében

Paraméterek

A csomag tartalma 3 gramm