Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Sárgarépa fekete (Daucus carota)
890 Ft
Menny.:db

Sárgarépa fekete (Daucus carota)

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: Utolsó 6 db raktáron

A sárgarépa (Daucus carota) eredete több mint ezer éves múltra tekint vissza, és a növény fejlődése során számos változáson ment keresztül. Az eredeti sárgarépa nem volt mindig olyan, mint amit ma ismerünk.

A sárgarépát az afgánisztáni hegyekben és az Iráni-fennsíkon lehetett először kitenyészteni. A korai sárgarépa valójában nem volt narancssárga, hanem sárga vagy lila színű volt. Az ősi görög és római kertészek már ismerték és termesztették ezt a növényt, de nem olyan formában és színekben, mint amilyet ma megszoktunk.

A narancssárga sárgarépa, amelyet ma mindannyian ismerünk, a 16. és 17. században Hollandiában és Belgiumban történt szelektív tenyésztés eredménye. A holland tenyésztők kifejlesztették a narancssárga színű sárgarépát a gazdagabb karotinoid tartalom érdekében, beleértve a béta-karotint, amely az A-vitamin előanyaga.

A narancssárga sárgarépa elterjedése és elfogadása az élelmiszeriparban és a konyhában hozzájárult ahhoz, hogy a narancssárga sárgarépa világszerte domináló legyen. Ma már számos különböző fajta és színű sárgarépát termesztenek, de a narancssárga továbbra is a legelterjedtebb és legismertebb szín.

Leírás

 1. Botanikai Leírás:

  • A sárgarépa kétéves növény, az Apiaceae (paradicsomfélék) családjába tartozik. Az első évben a levelek és a gyökérfej kialakul, míg a második évben a növény virágzik és terméket hoz létre.

 2. Gyökér:

  • A sárgarépa fő értéke a vastag, húsos gyökér, amely a növény első évében fejlődik ki. Ez a gyökér gazdag béta-karotinban, amely az A-vitamin előfutára, valamint más fontos tápanyagokban.

 3. Szín:

  • A legismertebb sárgarépa színe a narancssárga, de vannak más színek is, például lila, vörös, fehér és sárga. A narancssárga színét a benne található béta-karotin adja.

 4. Íz és Textúra:

  • Az érett sárgarépák édesek és ropogósak lehetnek. A béta-karotinon kívül tartalmaznak C-vitamint, káliumot, rostokat és más antioxidánsokat.

 5. Felhasználás:

  • A sárgarépát széles körben felhasználják főzve, párolva, főzelék formájában, nyersen salátákban vagy apróra vágva snackként. Szintén fontos összetevője sokféle ételnek és levesnek.

 6. Táplálkozási Érték:

  • A sárgarépa magas A-vitamin-tartalommal rendelkezik béta-karotin formájában, ami a látás és az immunrendszer támogatásához szükséges. Tartalmaz más fontos tápanyagokat is, mint például C-vitamin, kálium és rost.

 7. Tenyésztés:

  • A sárgarépát sokféle éghajlaton és talajtípuson lehet termeszteni. A gazdálkodók általában az első éven fejlődő gyökért két évig tárolják, mielőtt elkezdenék szedni.

 8. Fajták:

  • Számos sárgarépa fajta létezik, különböző színűek, méretűek és ízűek.

A sárgarépa, a táplálkozásban betöltött fontos szerepe és sokoldalú felhasználhatósága miatt, világszerte népszerű és gyakran alkalmazzák az étkezési kultúrákban.

Ültetése,gondozása

A sárgarépa ültetése és gondozása fontos lépései annak, hogy sikeresen termessz egészséges és ízletes gyökereket. Itt van egy általános útmutató a sárgarépa termesztéséhez:

Sárgarépa Ültetése:

 1. Ültetési Időpont:

  • Sárgarépát legjobb tavasszal vagy késő ősszel ültetni, amikor a talaj már kellően felmelegedett vagy még mindig elég meleg. Az ültetés előtt 2-4 héttel már előkészítsd a talajt.

 2. Talaj Előkészítése:

  • A sárgarépa kedveli a mély, laza, homokos talajt, ami lehetővé teszi a gyökerek számára, hogy könnyen növekedjenek és kifejlődjenek. A köveket és a talajtömörítést el kell kerülni.

 3. Magvetés:

  • A sárgarépamagokat közvetlenül a kijelölt területre vetheted. A magokat ültetés előtt beáztathatod, hogy segítsd a csírázást. Vetés előtt 1-2 cm mély barázdákat készíts, és a magokat helyezd el 5-8 cm távolságra egymástól.

 4. Öntözés:

  • A vetést követően alaposan öntözd meg a talajt. A sárgarépa számára fontos a folyamatos nedvesség, különösen a csírázás idején. Az egyenletes öntözés segít elkerülni a gyökér repedését.

Gondozás:

 1. Hígítás:

  • Amikor a növények 5-8 cm magasak, hígítsd ki őket, hogy elegendő helyük legyen a növekedéshez. Hagyj legalább 5-8 cm távolságot a növények között.

 2. Tápanyagellátás:

  • Ne túlöntözd a sárgarépát, de gondoskodj róla, hogy megkapják a szükséges tápanyagokat. Komposzttal vagy egy kiegyensúlyozott lassú felszabadulású műtrágyával segítheted a növények növekedését.

 3. Gyomlálás:

  • Tartsd tisztán a környezetüket a gyomlálással. A gyomok versenyezhetnek a sárgarépa növényekkel a tápanyagokért és a vizért.

 4. Betakarítás:

  • A sárgarépát általában 70-80 nap elteltével lehet betakarítani, de ez változhat a fajtától és az időjárási körülményektől függően. Figyeld a gyökerek méretét és formáját, és szüretelj, amikor elérte a kívánt méretet.

A megfelelő gondozás és odafigyelés segít abban, hogy egészséges, ízletes sárgarépákat termessz. Ne feledd, hogy a megfelelő talaj, öntözés és tápanyagellátás kulcsfontosságúak a sikeres termesztéshez