Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Sárga viola
890 Ft
Menny.:db

Sárga viola

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: 10 db raktáron

Cruciferae. Nagyon szívós, kétéves növény, egyenes szárú, lándzsás levelekkel és különböző, meleg színű, végálló fürtökbe csoportosuló virágokkal. Virágágyások és színcsoportok kialakítására, valamint erkélyek, teraszok stb. díszítésére egyaránt használható.

Termékeny talajban terem . Éghajlat: enyhe-meleg.

Cheiranthus cheiri, közismert nevén sárga viola  egy évelő dísznövény, amelyet gyakran egynyáriként termesztenek. Színes, illatos virágai miatt népszerű a kertekben és parkokban.

 

Leírás

Eredet

 • Őshonos terület: A sárga viola eredetileg Dél-Európából származik, különösen a Földközi-tenger térségéből.

 • Történelmi háttér: Már az ókori görögök és rómaiak is ismerték és termesztették. Az évszázadok során számos fajtája fejlődött ki, különböző virágszínekkel és méretekkel.

Ültetése

 1. Hely kiválasztása: A sárga viola napos vagy félárnyékos helyen érzi jól magát. Legalább 4-6 óra közvetlen napfényt igényel naponta.

 2. Talaj: Jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt igényel. A semleges vagy enyhén lúgos talaj a legideálisabb számára. A talaj pH-értéke 6,5-7,5 között legyen.

 3. Vetési idő: A magokat kora tavasszal beltérben el lehet vetni, 6-8 héttel az utolsó fagy előtt. Közvetlenül a szabadba is vethetjük, miután elmúlt a fagyveszély.

 4. Vetési mélység: A magokat körülbelül 0,5 cm mélyre vessük. A csírázáshoz fényre van szükségük, így ne takarjuk be túl vastag réteg talajjal.

 5. Palántanevelés: Ha beltérben vetünk, a palántákat fokozatosan szoktassuk hozzá a kinti körülményekhez, mielőtt kiültetjük őket.

Gondozása

 1. Öntözés: A sárga viola rendszeres öntözést igényel, különösen száraz időszakokban. Tartsuk a talajt folyamatosan nedvesen, de ne hagyjuk, hogy vízzel telítődjön.

 2. Tápanyagok: Ültetéskor alkalmazzunk komposztot vagy jól lebomlott trágyát. A virágzási időszakban kiegyensúlyozott műtrágyával támogassuk a növekedést.

 3. Hőmérséklet: A sárga viola a mérsékelt hőmérsékletet kedveli, az ideális növekedési hőmérséklet 10-20°C között van. Jól tűri az enyhe fagyokat.

 4. Fényigény: Napos helyet kedvel, de elviseli a félárnyékot is.

Betakarítás és Karbantartás

 • Virágzás: A sárga viola virágzása tavasztól kora nyárig tart. Az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsuk el, hogy serkentsük az új virágok képződését és meghosszabbítsuk a virágzási időszakot.

 • Metszés: A növény visszavágása segíthet a kompakt növekedés fenntartásában és megelőzi a túlzott elterjedést. A metszést a virágzási időszak után végezzük.

Kártevők és Betegségek

 • Levéltetvek: A sárga violát időnként megtámadhatják a levéltetvek. Szappanos vízzel vagy rovarölő szerrel védekezhetünk ellenük.

 • Gombás betegségek: A túlzott nedvesség és a rossz szellőzés gombás betegségekhez vezethet. A megfelelő szellőzés és a túlöntözés elkerülése segíthet megelőzni ezeket a problémákat.

 • Csigák és meztelen csigák: Ezek a kártevők károsíthatják a fiatal növényeket. Mechanikai módszerekkel, például csigacsapdákkal vagy természetes ellenségekkel védekezhetünk ellenük.

Összegzés

A Cheiranthus cheiri, vagyis a sárga viola, egy könnyen gondozható és illatos dísznövény, amely szinte minden kertben helyet találhat. A megfelelő talaj, öntözés és tápanyagok biztosításával egész szezonban gyönyörű virágokkal ajándékoz meg minket. Különösen jól érzi magát a napos helyen, és hűvösebb hőmérséklet mellett is jól növekszik. A sárga viola kiváló választás mind a kezdő, mind a tapasztalt kertészek számára, akik szeretnék élvezni a színes és illatos virágok szépségét.