Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Rozmaring
890 Ft
Menny.:db

Rozmaring

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: 10 db raktáron

A rozmaring (Rosmarinus officinalis) egyike azoknak a gyógynövényeknek, amelyeknek hosszú történelme és kulturális jelentősége van. A növény eredete a mediterrán régióra vezethető vissza, és több évszázados múltra tekint vissza az emberi használatban. Íme néhány érdekes információ a rozmaring eredetéről:

 1. Mediterrán Régió:

  • A rozmaring származása a mediterrán régióra tehető, ahol az ilyen típusú növények a szárazságot és a meleget kedvelik. A rozmaringot az ókori görögök és rómaiak is használták kulináris és gyógyászati célokra.

 2. Ókori Görög és Római Kultúra:

  • Az ókori görög és római kultúrákban a rozmaringot az emlékezet és a jó egészség szimbólumaként tisztelték. A diákok rozmaringágakat tettek a hajukba, mivel úgy gondolták, hogy a rozmaring segít az éberségben és a koncentrációban.

 3. Mitológiai Hátterek:

  • A rozmaring néhány mitológiában is megjelenik. A görög mitológiában a rozmaring a szeretet istennője, Aphrodité hajában is szerepet játszott. A római mitológiában pedig Virágos Flora, a virágok és tavasz istennője a rozmaringot is bevonja történeteibe.

 4. Középkor:

  • A középkorban a rozmaringnak továbbra is fontos szerepe volt a gyógyító növények körében. A szerzetesek gyakran termesztették és használták, és a középkori kertekben rendszeresen megtalálható volt.

 5. Kulináris Felhasználás:

  • A rozmaringnak a konyhában is fontos szerepe van, és gyakran használják húsételek, levesek, mártások és kenyérfélék ízesítésére. A rozmaringos olajak és ecetek is elterjedtek a kulináris világban.

 6. Gyógyászati Tulajdonságok:

  • A rozmaringnak hagyományosan gyógyászati tulajdonságai vannak, beleértve a gyomorproblémák enyhítését, a vérkeringés javítását és a koncentráció növelését. Az illóolaja is széles körben használt az aromaterápiában.

A rozmaring tehát nemcsak egy ízesítő növény a konyhában, hanem gazdag történelmi és mitológiai hátterű gyógynövény is, amelynek számos kulturális jelentősége van.

Leírás

A rozmaring (Rosmarinus officinalis) egy aromás gyógynövény, amely számos konyhában és gyógyászatban használt. Íme egy rövid ismertető a rozmaring jellemzőiről:

1. Külső Megjelenés:

 • A rozmaring egy örökzöld cserje, amely szorosan elágazó, fás szárával és apró, összetett leveleivel rendelkezik. A levelek sötétzöldek, a szárak pedig faanyagúak és illatosak.

2. Illóolaj Tartalom:

 • A rozmaringnak erős illata van, amelyet az illóolajoknak köszönhet. Ezek az illóolajok, például a rozmaringsavak és a kámfor, felelősek az intenzív illatért és a növény gyógyászati tulajdonságaiért.

3. Virágzat:

 • A rozmaring virágzata kisebb lila vagy kékes virágokból áll, amelyek a levelek között jelennek meg. A virágok fürtökben vagy gömb alakban csoportosulnak.

4. Termőhely:

 • A rozmaring a mediterrán területeken őshonos, de széles körben termesztik és használják szerte a világon. Jól tűri a szárazságot és a napfényes környezetet.

5. Felhasználás a Konyhában:

 • Kulináris szempontból a rozmaringot frissen vagy szárítva egyaránt használják. Gyakori ízesítője húsoknak, halaknak, sült zöldségeknek és mártásoknak. A rozmaringos olajok és ecetek is népszerűek.

6. Gyógyászati Tulajdonságok:

 • A rozmaringnak hagyományosan gyógyászati tulajdonságai is vannak. Az illóolaja enyhítheti a stresszt, serkentheti a vérkeringést, és segíthet a gyomorpanaszok enyhítésében.

7. Aromaterápiás Felhasználás:

 • Az aromaterápiában a rozmaringos illóolajat használják a frissesség és a vitalitás fokozására, valamint a mentális tisztaság és koncentráció elősegítésére.

8. Kültéri és Beltéri Termesztés:

 • A rozmaring kertekben, balkonládákban vagy beltéri cserépben is termeszthető. Jól mutat sziklakertekben és gyógynövénykertekben.

9. Mitológia és Szimbolika:

 • A rozmaring számos kultúrában szerepel a mitológiában és a szimbolikában. Az ókori görög és római kultúrákban például a szerelem és az emlékezet szimbólumaként tisztelték.

A rozmaring tehát egy sokoldalú növény, amely konyhában, gyógyászatban és kertészkedésben egyaránt széles körben használatos.

Ültetése , gondozása

A rozmaring (Rosmarinus officinalis) kifejezetten lassan növő cserje, és általában magoncából való nevelése nem mindig a leghatékonyabb módszer, mivel a magok hosszú időn keresztül kiemelkedően rossz csírázási rátával rendelkeznek. Azonban, ha mégis magról szeretnéd nevelni a rozmaringot, itt van néhány lépés, amit követhetsz:

Rozmaring Ültetése Magról:

 1. Magok Előkészítése:

  • Áztasd a rozmaringmagokat vízben 24 órán keresztül. Ez elősegíti a víz felszívódását és a csírázást.

 2. Ültetőközeg és Edény:

  • Töltj egy magvetőedényt vagy cserép aljába drénezést biztosító ültetőközeget. A rozmaring szereti a jó vízelvezetést, így fontos, hogy az ültetőközeg ne legyen túl nedves.

 3. Magok Elhelyezése:

  • Helyezz el egy-két magot az ültetőközeg felszínén. Szórd meg őket egy kis földréteggel.

 4. Fény és Hőmérséklet:

  • A rozmaringmagok csírázásához meleg és napos környezet szükséges. Biztosíts megfelelő fényt, például egy napfényes ablakpárkányon, vagy használj műanyag fóliát vagy üvegházat a megfelelő hőmérséklet fenntartásához.

 5. Öntözés:

  • Tartsd a talajt enyhén nedvesen, de ne engedd, hogy túl nedves legyen. Az állandóan vizes talaj elősegítheti a penész kialakulását, ami károsíthatja a rozmaring magokat.

 6. Csírázás Után Ültetés:

  • Amikor a magok kicsíráznak, és a növények elég erősek, hogy kezeljék az átültetést, válassz ki a legerősebb hajtásokat, és ültesd őket külön cserépbe vagy az ültetési helyükre.

 7. Kinti Ültetés:

  • Amikor a növények elég erősek, hogy szabadtéri körülmények között is megállják a helyüket, ültesd ki őket egy napfényes, jól lecsapolt területre. A rozmaring kedveli a napfényes és meleg környezetet.

Vegyük figyelembe, hogy a rozmaring magoncból való nevelése időigényes lehet, és a kicsírázás és a csírázóképesség lehet csekély. Sok kertész inkább készülten vásárolja a rozmaring palántákat, mivel ez gyorsabb és megbízhatóbb módszer.