Leírás
Retek
A retek (Raphanus sativus) egy gyorsan növő növény, amelyet elsősorban ehető gyökerei miatt termesztenek Az ókori Egyiptomból és Ázsiából származik, és mára világszerte elterjedt zöldségnövény
Jellemzői
Gyökere gömbölyű, ovális vagy hosszúkás formájú lehet, színe változatos piros, fehér, rózsaszín, sárga vagy fekete A gyökér húsa általában fehér, ropogós és enyhén csípős
Levelei zöldek, szeldeltek, ehetőek, bár főként salátákban használják fel őket
Virágzata apró, fehér vagy lila szirmokból álló keresztes virágok, amelyekből később hüvelyszerű termés képződik
Felhasználása
Élelmiszerként nyersen, salátákban vagy savanyítva fogyasztják A csípősségét a benne található mustárolaj-glikozidok adják
Gyógyhatása gazdag vitaminokban C-vitamin és ásványi anyagokban Serkenti az emésztést, méregtelenítő és vizelethajtó hatású
Termesztése
Talajigény laza, jól áteresztő talajban fejlődik a legjobban
Vetési idő tavasszal vagy ősszel vetik, mivel a hűvösebb időjárást kedveli
Betakarítás gyors növekedése miatt már 3-4 hét alatt szüretelhető
A retek népszerű zöldség, mivel könnyen termeszthető, és friss, ropogós íze tökéletes a változatos ételekhez
config_title]Ültetése, gondozása
Retek termesztése
A retek (Raphanus sativus) termesztése egyszerű, mivel gyorsan fejlődik és kevés gondoskodást igényel
Vetési idő
Tavaszi vetés március végétől áprilisig, amikor a talaj már elég meleg kb 10-12 °C
Őszi vetés augusztus végétől szeptemberig Az őszi retek általában nagyobb és tovább tárolható
Talaj előkészítése
Talajigény laza, jó vízelvezetésű talaj a legjobb, mivel a kötött talajban a gyökerek eltorzulhatnak A talaj legyen tápanyagban gazdag, de ne túlzottan nitrogénes, mert az buja lombot eredményez a gyökér helyett
Előkészítés ásás vagy lazítás vetés előtt Komposzt vagy érett szerves trágya hozzáadása
Magvetés
Mélység 1-2 cm
Sortávolság 15-20 cm sorok között, a magokat 3-5 cm távolságra vessük el egymástól
Takarás lazán földdel betakarni, majd gyengéden tömöríteni
Öntözés vetés után azonnal alaposan öntözzük meg
Gondozás
Öntözés a talajt egyenletesen nedvesen kell tartani, de ne álljon meg a víz Szárazság esetén a gyökér csípős és fás lehet
Gyomlálás rendszeresen gyomláljuk a növények körül, hogy a gyomok ne vegyék el a tápanyagot
Ritkítás ha a magokat túl sűrűn vetettük, a palánták megjelenése után ritkítsuk őket 5-8 cm távolságra Ez biztosítja a gyökerek egyenletes fejlődését
Kártevők elleni védekezés a leggyakoribb problémát a földibolhák okozzák, amelyek kis lyukakat rágcsálnak a leveleken A talaj és növények rendszeres nedvesítése csökkenti az aktivitásukat
Tápanyag rövid növekedési időszakuk miatt külön trágyázásra nincs szükség
Betakarítás
Időzítés a vetés után 3-5 héttel már szedhetők a retkek Ne hagyjuk túl sokáig a földben, mert a gyökér megkeményedhet vagy üregessé válhat
A retek gyorsan növő növény, így kezdő kertészek számára is ideális választás Elegendő napfény és nedvesség mellett kiváló minőségű gyökereket termeszthetünk
Paraméterek
| A csomag 3gramm magot tartalmaz | |
| (A tasak kb. 300-400 szem vetőmagot tartalmaz.) |