Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Rebarbara Victoria R
890 Ft
Menny.:db

Rebarbara Victoria R

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: Utolsó 5 db raktáron

A rebarbara (Rheum rhabarbarum) eredetileg Ázsiában, pontosabban a Kínai Középhegységben, a Himalájában és a Szibériában őshonos. A növény később a Kelet-Európában, például Oroszországban és Lengyelországban terjedt el. Európában az első írásos említése a rebarbaráról a 17. században történt, amikor a növényt gyógyászati célokra használták.

A rebarbara érdekes növény, mert bár botanikailag zöldségként sorolják be, kulinárisan gyakran gyümölcsként használják fel, különösen édességek és sütik készítéséhez. A rebarbara húsos, savanykás szárából készülnek a főzések, kompótok és desszertek.

A rebarbara széles körben elterjedt kertészeti növény lett, és sokféle fajtája és hibridje létezik, amelyek különböző színűek lehetnek, például piros, zöld vagy rózsaszín. A növényt tavasszal szokás betakarítani, amikor a szárak a legízletesebbek és a legpáratlanabbak. Az ízét a rebarbara savanyú, de cukorral és más ízesítőkkel keverve gyakran kiválóan passzol édes ételekhez és desszertekhez.

Leírás

Jellemzők és Tulajdonságok:

  1. Szárak:

    • A rebarbara húsos, vastag száraiban található a növény legfontosabb része. Ezek a szárak lehetnek pirosak, zöldek vagy rózsaszínek, attól függően, milyen fajtát vagy hibridet termesztenek.

  2. Levelek:

    • A rebarbara levelei nagyok, hullámosak, zöldek és húsosak. Gyakran megjelennek a szárak alatt.

  3. Virágok:

    • A rebarbara virágai kicsik, zöldek vagy sárgák, A kétivarú virágok aprók, színük a zöldes-fehértől a rózsa-vörösig terjed, bogas fürtvirágzatba tömörülnek.

  4. Magasság:

    • A növény általában 60-90 cm magasra nő, de a fajtától függően eltérő lehet.

Termeszthetőség:

  1. Éghajlati Igények:

    • A rebarbara fagyérzékeny, tehát hideg éghajlaton vagy hideg évszakokban a talajban a szárak elpusztulnak. Tavasztól őszig terem, és hidegebb hónapokban a növény pihenő állapotba kerül.

  2. Talajigény:

    • Jól lecsapolt, tápanyagokban gazdag talajban fejlődik a legjobban. Enyhe savanyúságot is tolerál.

  3. Ültetés:

    • Legjobban tavasszal ültetik el, amikor a fagyok már elmúltak. Távolságot hagyjunk a növények között a kiegyenlített növekedés érdekében.

Használat a Konyhában:

  1. Étkezési Célok:

    • A rebarbara húsos, savanyú szárait felhasználják különféle ételekben, főként desszertekben, süteményekben, lekvárokban és kompótokban.

  2. Főzési Előkészítés:

    • Az étkezés előtt általában meg kell hámozni a rebarbara szárakat, mivel a külső réteg rosszízű és rostos lehet.

  3. Íz és Textúra:

    • A rebarbara jellegzetes savanykás ízt ad az ételeknek, amely jól párosul a cukorral, így kedvelt alapanyag desszertekben.

A rebarbara egy sokoldalú növény, amely nemcsak finom, de kertek díszeként is szép látványt nyújt. Érdemes figyelni a helyi éghajlati és talajviszonyokra, hogy optimális körülményeket biztosítsunk a rebarbara termesztéséhez.

Ültetése , gondozása

A rebarbara ültetése és gondozása néhány alapvető lépést követel meg. Itt vannak a főbb iránymutatások:

Rebarbara Ültetése Magról:

  1. Magvak Előkészítése:

    • A rebarbara magokat általában tavasszal (március-április) ültetik. A magok előkészítése érdekében szórja el őket egy nedves papírtörlő vagy konyhai törlőkendő tetején, majd helyezze egy zárt műanyag zacskóba. Hagyja a magokat a hűtőszekrény alsó részében körülbelül két hétig.

  2. Talaj Kiválasztása:

    • A rebarbara szereti a jól lecsapolt, tápanyagokban gazdag talajt. Jó dolog a talajba komposztot vagy állati trágyát is bekeverni a gazdagabb talajért.

  3. Magok Ültetése:

    • A magokat közvetlenül a szabadföldbe vagy magágyba ültetheti. Ültessen magokat kis mélyedésekbe, majd takarja be őket körülbelül 1-2 centiméterrel a talajjal.

  4. Távolság és Sorok:

    • Hagyjon elég helyet a növények között. A sorok közötti távolság legyen legalább 90 cm, és a növények közötti távolság 60-90 cm.

  5. Öntözés:

    • Öntözze rendszeresen, különösen az első hetekben, amikor a magok csíráznak és a növények még kis méretűek.

Rebarbara Gondozása:

  1. Öntözés:

    • A rebarbara szereti a nedves talajt, de elviseli a kisebb szárazságot is. Az öntözést a száraz időszakokban fokozza.

  2. Trágyázás:

    • Tavasszal és nyáron adjon meg a növénynek egy kiegyensúlyozott műtrágyázást. A komposzt is jó választás lehet.

  3. Gyomlálás:

    • Tartsa tisztán a rebarbara környékét, és gyomláljon rendszeresen. A gyomok konkurenciát jelenthetnek a tápanyagokért és a vízért.

  4. Betakarítás:

    • A rebarbara szárakat általában tavasszal vagy korai nyáron lehet betakarítani, amikor elérik a megfelelő méretet. Húzza ki vagy vágja le óvatosan a szárakat, és hagyja meg legalább egy harmadukat a növénynek a további növekedéshez.

  5. Szaporítás:

    • A rebarbara növényeket néhány év után meg kell szaporítani. Ezt általában ősszel vagy tavasszal végezzük, a növények szétválasztásával vagy csemeték ültetésével.

A megfelelő gondozás és figyelem lehetővé teszi, hogy egészséges és bőséges termést élvezhessen a rebarbara szárakból. Ne felejtse el ellenőrizni az adott éghajlati és talajfeltételeket, hogy a növények optimálisan fejlődjenek.