Leírás
Jellemzők és tulajdonságok
Szárak
A rebarbara húsos, vastag száraiban található a növény legfontosabb része. Ezek a szárak lehetnek pirosak, zöldek vagy rózsaszínek, attól függően, milyen fajtát vagy hibridet termesztenek
Levelek
A rebarbara levelei nagyok, hullámosak, zöldek és húsosak. Gyakran megjelennek a szárak alatt
Virágok
A rebarbara virágai kicsik, zöldek vagy sárgák. A kétivarú virágok aprók, színük a zöldes-fehértől a rózsa-vörösig terjed, bogas fürtvirágzatba tömörülnek
Magasság
A növény általában 60-90 cm magasra nő, de a fajtától függően eltérő lehet
Termeszthetőség
Éghajlati igények
A rebarbara fagyérzékeny, tehát hideg éghajlaton vagy hideg évszakokban a talajban a szárak elpusztulnak. Tavasztól őszig terem, és hidegebb hónapokban a növény pihenő állapotba kerül
Talajigény
Jól lecsapolt, tápanyagokban gazdag talajban fejlődik a legjobban. Enyhe savanyúságot is tolerál
Ültetés
Legjobban tavasszal ültetik el, amikor a fagyok már elmúltak. Távolságot hagyjunk a növények között a kiegyensúlyozott növekedés érdekében
Használat a konyhában
Étkezési célok
A rebarbara húsos, savanyú szárait felhasználják különféle ételekben, főként desszertekben, süteményekben, lekvárokban és kompótokban
Főzési előkészítés
Az étkezés előtt általában meg kell hámozni a rebarbara szárakat, mivel a külső réteg rosszízű és rostos lehet
Íz és textúra
A rebarbara jellegzetes savanykás ízt ad az ételeknek, amely jól párosul a cukorral, így kedvelt alapanyag desszertekben
A rebarbara egy sokoldalú növény, amely nemcsak finom, de kertek díszeként is szép látványt nyújt. Érdemes figyelni a helyi éghajlati és talajviszonyokra, hogy optimális körülményeket biztosítsunk a termesztéséhez
config_title]Ültetése , gondozása
Rebarbara ültetése és gondozása
Rebarbara ültetése magról
Magvak előkészítése
A rebarbara magokat általában tavasszal (március-április) ültetik. A magok előkészítéséhez szórja el őket egy nedves papírtörlő vagy konyhai törlőkendő tetején, majd helyezze egy zárt műanyag zacskóba. Hagyja a magokat a hűtőszekrény alsó részében körülbelül két hétig
Talaj kiválasztása
A rebarbara jól lecsapolt, tápanyagokban gazdag talajt kedvel. Jó, ha a talajba komposztot vagy állati trágyát is bekeverünk a gazdagabb talajért
Magok ültetése
A magokat közvetlenül a szabadföldbe vagy magágyba ültethetjük. Ültessen magokat kis mélyedésekbe, majd takarja be őket körülbelül 1-2 centiméterrel a talajjal
Távolság és sorok
Hagyjon elég helyet a növények között. A sorok közötti távolság legyen legalább 90 cm, a növények közötti távolság 60-90 cm
Öntözés
Öntözze rendszeresen, különösen az első hetekben, amikor a magok csíráznak és a növények még kis méretűek
Rebarbara gondozása
Öntözés
A rebarbara szereti a nedves talajt, de elviseli a kisebb szárazságot is. Az öntözést a száraz időszakokban fokozza
Trágyázás
Tavasszal és nyáron adhatunk a növénynek kiegyensúlyozott műtrágyát. A komposzt is jó választás lehet
Gyomlálás
Tartsa tisztán a rebarbara környékét, és gyomláljon rendszeresen, mivel a gyomok konkurenciát jelenthetnek a tápanyagokért és a vízért
Betakarítás
A rebarbara szárakat általában tavasszal vagy korai nyáron lehet betakarítani, amikor elérik a megfelelő méretet. Húzza ki vagy vágja le óvatosan a szárakat, és hagyja meg legalább egy harmadukat a növénynek a további növekedéshez
Szaporítás
A rebarbara növényeket néhány év után meg kell szaporítani. Ezt általában ősszel vagy tavasszal végezzük a növények szétválasztásával vagy csemeték ültetésével
A megfelelő gondozás és figyelem lehetővé teszi, hogy egészséges és bőséges termést élvezhessünk a rebarbara szárakból. Fontos ellenőrizni az adott éghajlati és talajfeltételeket, hogy a növények optimálisan fejlődjenek
Paraméterek
1 csomag 1 g magot tartalmaz | |
1gram mag 50-70 db magot tartalmaz |