Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Protea Repens
890 Ft
Menny.:db

Protea Repens

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: Előrendelhető

Protea repens, közismert nevén a sugaras protea, egy Dél-Afrikában őshonos növényfaj, amely a Proteaceae családba tartozik. A Protea nemzetség egyik tagja, és mint olyan, a faj gazdag változatosságot mutat a virágok formájában és színében.

A Protea cynaroides őshonos Dél-Afrikában, a Fokföldön és a KwaZulu-Natal tartományokban, főként a hegyvidéki régiókban fordul elő. A növény a fenyőfélék és a rózsafélék rokonaihoz tartozik, és jellegzetes megjelenésével kiemelkedik a környezetéből.

A virág rendkívül látványos és dekoratív. Nagy, gömbölyű fejekből áll, melyek általában 15-30 centiméter átmérőjűek lehetnek. A virágok színe változatos lehet, a fehértől a rózsaszínen át a vörösig, sőt, akár zöldes árnyalatokig terjedhet. A virágok közepén kis csőrész található, ami a prototípusnak tekinthető, ezért a nevét is innen kapta.

A Protea cynaroides széles körben elterjedt kerti növény is, különféle hibrid változatai léteznek. Kiválóan alkalmazkodik a szárazságos körülményekhez és a homokos talajokhoz. Emellett a virágok kitűnőek vágott virágként is, gyakran szerepelnek virágkötészeti alkotásokban és dekorációkban.

Ezenkívül a Protea cynaroides fontos szerepet játszik Dél-Afrika kulturális örökségében is, ahol a virág nemzeti szimbólumként ismert és elismert.

Leírás

A proteák (Protea) egy nagy és változatos növénycsaládot alkotnak, melyek több mint 1700 fajt foglalnak magukban. Ezek az évelő növények, a Proteaceae család tagjai, főként Dél-Afrikában őshonosak, de megtalálhatók Ausztráliában és más trópusi és szubtrópusi régiókban is. A Proteaceae család tagjai között találhatók olyan népszerű és szépséges növények, mint a banksia, a macadamia és a waratah.

A proteák jellemzői:

  1. Virágok: A proteák virágai rendkívül változatosak lehetnek, különféle színűek, formájúak és méretűek. Gyakran feltűnő, exotikus megjelenésűek, és széles körben használják vágott virágként.

  2. Levelek: A levelek is változatosak lehetnek, attól függően, hogy melyik protea fajról van szó. Vannak olyan fajok, amelyeknek a levelei lándzsa alakúak, míg másoknak bojtosak vagy szárnyasak.

  3. Méret: A proteák méretei változóak. Vannak kis cserjék és föld alatti gumókból növő növények, de akadnak magasra növő fák is.

  4. Életmód: Az életmódjuk szintén változatos. Van olyan protea, amely cserje formájában nő, de találkozhatunk fákkal és föld alatti gumókkal is.

  5. Környezeti igények: Sok protea faj igényli a szárazabb és trópusi vagy szubtrópusi klímát. A talaj típusa is változó lehet, és vannak olyan fajok, amelyek homokos, savas talajokon is jól fejlődnek.

A proteák kiemelkedően szép és egyedi megjelenésű virágaik miatt nagyra értékeltek a kertészeti világban, és dísznövényként, valamint vágott virágként is széles körben használják.