Leírás
A paprika (Capsicum annuum) a burgonyafélék családjába tartozó zöldségnövény, amely Közép- és Dél-Amerikából származik, de ma már világszerte termesztik. Rendkívül sokféle formában, színben, méretben és ízben fordul elő, és az egyik legváltozatosabb zöldségnövényünk.
Származása az amerikai kontinens melegebb vidékeiről ered, Európába Kolumbusz közvetítésével került. Termése lehet édes, enyhén csípős vagy nagyon csípős, színe változatos: lehet zöld, sárga, narancssárga, piros, lila vagy barna, érettségtől és fajtától függően. Ízvilága a lágy, édes változatoktól az extrém csípős paprikákig terjed. A növény bokros, lágyszárú, melegkedvelő, és akár 50-150 cm magasra is megnőhet.
Tápértéke gazdag C-vitaminban, A-vitaminban, rostban, valamint antioxidánsokban, például karotinoidokban. A csípős paprikákban található kapszaicin gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású.
Felhasználása sokrétű. Frissen salátákban, szendvicsekben vagy ropogtatni való zöldségként fogyasztható. Főzve töltött paprikaként, levesek, pörköltek és szószok alapanyagaként használják. Szárítva őrölt paprika vagy fűszerpaprika formájában kerül felhasználásra, például pirospaprika készítéséhez. Csípős változata chili szósz, paprikaolaj vagy erős fűszerkeverék alapanyagaként szolgál.
Magyarországon a paprika az egyik legfontosabb zöldség- és fűszernövény, a szegedi és kalocsai fűszerpaprika világhírű. A különféle paprikafajták közé tartoznak az édes húsos paprikák, például a TV-paprika, valamint az erős fajták, például a chili, jalapeño vagy habanero.
A paprika nemcsak kulináris értékével, hanem díszítő megjelenésével és egészségre gyakorolt jótékony hatásaival is az egyik legértékesebb zöldségféle.
config_title]Ültetése, gondozása
A paprika (Capsicum annuum) magról történő ültetése és gondozása némi türelmet igényel, de ha biztosítod számára a megfelelő feltételeket, gazdag terméssel hálálja meg. Mivel melegkedvelő növény, különösen fontos az optimális hőmérséklet és a tápanyagban gazdag talaj.
A paprika magját március elején beltérben, cserépben vagy palántanevelő tálcában érdemes elvetni, a palántákat május közepén, az utolsó fagyok elmúltával lehet kiültetni szabadföldbe vagy fóliasátorba. A magokat 1 cm mélyen ültessük laza, tápanyagban gazdag palántaföldbe. A csírázáshoz 22–25 °C szükséges, hűvösebb környezetben lassabban csírázik. A talajt tartsuk enyhén nedvesen, a csírázási idő 7–14 nap.
A palántákat napos helyre helyezve, hetente egyszer gyenge tápoldattal öntözzük. Kiültetéskor a palántáknak legalább 6–8 levelük legyen, és érjék el a 10–15 cm-es magasságot. A tőtávolság 30–40 cm, a sortávolság 50–60 cm, és érdemes mélyebbre ültetni a palántákat, hogy erősebb gyökérrendszert alakítsanak ki.
A paprika tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajt igényel, a talaj pH-ja ideális esetben 6,0–6,8. Egyenletes talajnedvességet biztosítsunk, különösen virágzás és terméskötés idején, de kerüljük a pangó vizet. Ültetés előtt dolgozzunk be szerves trágyát vagy komposztot. A növekedési szakaszban nitrogénben gazdag trágyát adjunk, virágzás és termésérés idején káliumot és foszfort tartalmazó műtrágyát használjunk.
A nagyobb fajtáknál karót vagy támrendszert használjunk, hogy a növény ne feküdjön el a termés súlya alatt. Rendszeresen távolítsuk el a gyomokat, a talaj fellazítása segíti a gyökerek oxigénellátását. A paprikát gyakran támadják levéltetvek, tripszek és atkák, ellenük biológiai szerekkel vagy neemolajjal védekezhetünk. Gombás betegségek, például lisztharmat és alternáriás foltosság ellen gondoskodjunk a jó szellőzésről és kerüljük a túlöntözést. A hőmérséklet ne essen 15 °C alá, és ne haladja meg a 30 °C-t.
A paprika tenyészideje a fajtától függően 70–90 nap. Érettségi állapottól függően zöld, sárga, piros vagy más színben szüretelhető. A terméseket éles késsel vagy metszőollóval vágjuk le, hogy ne sértsük meg a növényt.
Jól társítható paradicsommal, bazsalikommal és hagymával, de ne ültessük burgonya közelébe. Minél gyakrabban szedjük a termést, annál több termést hoz. Hűvösebb időszakban fóliatakaróval biztosíthatjuk a meleget. A gondos ápolás eredményeként egészséges, zamatos paprikát termeszthetünk, amely friss fogyasztásra és tartósításra is kiváló.
Paraméterek
A csomag tartalma 10 szem |