Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Padlizsán Listada de Gandia ( Tojásgyümölcs ) (Solanum melongena)
890 Ft
Menny.:db

Padlizsán Listada de Gandia ( Tojásgyümölcs ) (Solanum melongena)

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: Utolsó 9 db raktáron

A padlizsán (Solanum melongena) eredete a dél- és kelet-ázsiai régióra tehető. Bár az pontos eredetét nehéz azonosítani, a padlizsán nagy valószínűséggel India vagy Kína területéről származik. A növényt évezredek óta termesztik és használják az ázsiai konyhákban, és azután terjedt el a különböző kontinenseken.

A padlizsán elterjedése az arab kereskedőkön és utazókon keresztül történt. A középkorban az arabok hozták el a padlizsánt a Közel-Keletről Észak-Afrikába és onnan Európába. A padlizsán terjedése az európai konyhában a 16. századra vezethető vissza, és a főzési stílusok és receptek különbözőségétől függően azóta is sokféleképpen alkalmazzák a világ különböző részein.

A padlizsán a burgonyafélék családjába tartozik,  mint a paradicsom, a paprika és a burgonya. Az érett padlizsánok különböző méretűek, alakúak és színűek lehetnek, és különféle főzési módokban felhasználhatók. A konyhákban gyakran használják sütve, párolva, vagy grillezve, és különböző ételek, például rakottak, mártások vagy pástétomok részei lehetnek.

Leírás

 1. Megjelenés:

  • A padlizsán egy évelő növény, amely magasra nőhet, és levelei szív alakúak. A termő hajtások különféle formákban és méretekben előfordulhatnak, a kisebbtől az ovális, hosszúkásig.
 2. Szín és Méret:

  • A padlizsán színe változhat fehértől és sárgától a lila és a sötétbarnáig. A méretük is változó, kisebb változatoktól a nagyobb változatokig.
 3. Héj és Belső:

  • A padlizsán héja sima és fényes lehet. A belső hús puha és sűrű, és sok apró magot tartalmaz.
 4. Íz és Illat:

  • A padlizsán enyhe ízű, kicsit keserű, de jól felveszi az ízeket és fűszereket, amelyekkel együtt főzik. Nyers állapotban enyhe, de főzés során könnyen felveszi az ízeket.
 5. Felhasználás:

  • Gyakran használják főzve, párolva, sütve vagy grillezve. Fontos összetevője számos mediterrán és ázsiai ételnek. Rakottak, szószok, pástétomok, curryk, és más főételek részét képezheti.
 6. Táplálkozási Érték:

  • A padlizsán alacsony kalóriatartalmú, és rostban, B-vitaminokban, és káliumban gazdag. Jó forrása lehet a táplálkozásnak és számos fontos tápanyagnak.
 7. Tárolás:

  • A friss padlizsánt hűtőszekrényben tárolják, mivel hajlamos gyorsan romlani. Azonban ne tegyük a hűtőszekrény mélyhűtő részébe, mivel az alacsony hőmérsékleten a hús könnyen megsérülhet.
 8. Egzotikus Fajták:

  • Számos különböző padlizsánfajta létezik, például a japán nasu, amely hosszú és vékony, vagy a thai görögdinnye, amely apró, gömb alakú és erősen lila.

A padlizsán egy sokoldalú zöldség, amely sokféle étel elkészítéséhez felhasználható. Az íze, textúrája és sokoldalúsága miatt a padlizsán népszerű növény a konyhákban világszerte.

Ültetése, gondozása

Ültetés:

 1. Ültetési Idő:

  • A padlizsánt olyan területeken lehet ültetni, ahol a fagy már nem fenyeget. Általában tavasszal vagy kora nyáron történik az ültetés.
 2. Vetés és Palántanevelés:

  • A padlizsánt általában előre nevelt palánták formájában ültetik. Az előnevelt palántákat körülbelül 6-8 héttel az ültetés előtt kell elkezdeni, a fagyveszély elmúltával. A magokat általában 1,5-2,5 centiméter mélyre kell elültetni.
 3. Talaj Kiválasztása:

  • A padlizsánok kedvelik a jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt. A pH-érték legyen kissé savas vagy semleges.
 4. Távolság és Sorok:

  • Ügyelj arra, hogy tarts megfelelő távolságot a padlizsán palánták között (kb. 60-90 centiméter), hogy elegendő helyük legyen a növekedéshez. A sorok közötti távolság legyen legalább 90-120 centiméter.

Gondozás:

 1. Öntözés:

  • A padlizsánoknak szükségük van egyenletes vízellátásra, különösen a száraz időszakokban. Kerüld a túlzott öntözést, mert a túl nedves talaj hajlamos lehet a gyökérrothadásra.
 2. Trágyázás:

  • Adagolj műtrágyát a talajba, amely gazdag foszforban és káliumban. A trágyázás segíti a virágok kialakulását és a termés fejlődését.
 3. Támogatás:

  • Mivel a padlizsánok meglehetősen nagyra nőhetnek, támrendszerrel támogasd a növényeket, hogy megakadályozd a szárok lehajlását vagy a terméstől való lehúzódást.
 4. Gyomirtás:

  • Tartsd tisztán a környezetet a padlizsánok körül, és távolítsd el a gyomokat. A gyomok versenyeznek a tápanyagokért és a vízért.
 5. Metszés:

  • Vágd vissza a felesleges hajtásokat, hogy javítsd a levegő áramlását a növény körül és megakadályozd a túlzott sűrűsödést.
 6. Betakarítás:

  • A padlizsánt a betakarítás előtt hagyjuk megnőni. A gyenge szín és a kemény héj azt jelzi, hogy kész a betakarításra. Használj éles kertészeti ollót vagy kést a szedéshez.
 7. Tárolás:

  • A padlizsánt hűvös helyen tároljuk, például a hűtőszekrényben. Kerüld a hőingadozást, és használd fel minél hamarabb a betakarítás után.

A padlizsán termesztése és gondozása alapvetően hasonló más zöldségekéhez, de fontos figyelmet fordítani a vízellátásra, tápanyagokra és a megfelelő növénytámogatásra, hogy egészséges növényeket és bőséges termést érhess el.