Leírás
-
A padlizsán (Solanum melongena) eredete a dél- és kelet-ázsiai régióra tehető. Bár az pontos eredetét nehéz azonosítani, a padlizsán nagy valószínűséggel India vagy Kína területéről származik. A növényt évezredek óta termesztik és használják az ázsiai konyhákban, és azután terjedt el a különböző kontinenseken.
A padlizsán elterjedése az arab kereskedőkön és utazókon keresztül történt. A középkorban az arabok hozták el a padlizsánt a Közel-Keletről Észak-Afrikába és onnan Európába. A padlizsán terjedése az európai konyhában a 16. századra vezethető vissza, és a főzési stílusok és receptek különbözőségétől függően azóta is sokféleképpen alkalmazzák a világ különböző részein.
A padlizsán a burgonyafélék családjába tartozik, mint a paradicsom, a paprika és a burgonya. Az érett padlizsánok különböző méretűek, alakúak és színűek lehetnek, és különféle főzési módokban felhasználhatók. A konyhákban gyakran használják sütve, párolva, vagy grillezve, és különböző ételek, például rakottak, mártások vagy pástétomok részei lehetnek.
-
Megjelenés:
- A padlizsán egy évelő növény, amely magasra nőhet, és levelei szív alakúak. A termő hajtások különféle formákban és méretekben előfordulhatnak, a kisebbtől az ovális, hosszúkásig.
-
Szín és Méret:
- A padlizsán színe változhat fehértől és sárgától a lila és a sötétbarnáig. A méretük is változó, kisebb változatoktól a nagyobb változatokig.
-
Héj és Belső:
- A padlizsán héja sima és fényes lehet. A belső hús puha és sűrű, és sok apró magot tartalmaz.
-
Íz és Illat:
- A padlizsán enyhe ízű, kicsit keserű, de jól felveszi az ízeket és fűszereket, amelyekkel együtt főzik. Nyers állapotban enyhe, de főzés során könnyen felveszi az ízeket.
-
Felhasználás:
- Gyakran használják főzve, párolva, sütve vagy grillezve. Fontos összetevője számos mediterrán és ázsiai ételnek. Rakottak, szószok, pástétomok, curryk, és más főételek részét képezheti.
-
Táplálkozási Érték:
- A padlizsán alacsony kalóriatartalmú, és rostban, B-vitaminokban, és káliumban gazdag. Jó forrása lehet a táplálkozásnak és számos fontos tápanyagnak.
-
Tárolás:
- A friss padlizsánt hűtőszekrényben tárolják, mivel hajlamos gyorsan romlani. Azonban ne tegyük a hűtőszekrény mélyhűtő részébe, mivel az alacsony hőmérsékleten a hús könnyen megsérülhet.
-
Egzotikus Fajták:
- Számos különböző padlizsánfajta létezik, például a japán nasu, amely hosszú és vékony, vagy a thai görögdinnye, amely apró, gömb alakú és erősen lila.
A padlizsán egy sokoldalú zöldség, amely sokféle étel elkészítéséhez felhasználható. Az íze, textúrája és sokoldalúsága miatt a padlizsán népszerű növény a konyhákban világszerte.
Ültetése, gondozása
Paraméterek
Egy csomag 0,5 gramm magot tartalmaz | |
1 gram kb 200-250 mag |