Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Nefeleljcs szinkeverék
890 Ft
Menny.:db

Nefeleljcs szinkeverék

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: 10 db raktáron

 Évelő növény, apró, vastag pelyvával borított levelekkel és különböző színű, végálló fürtökben álló apró virágokkal. Virágágyásokban és színcsoportokban használják. ,

Humuszban gazdag talajban fejlődik. Éghajlat: enyhe.

Myosotis alpestris, közismert nevén nefelejcs, egy gyönyörű és finom megjelenésű virág, amely gyakran megtalálható hegyi réteken és alpesi kertekben. Ez a növény különösen kedvelt a kék virágai miatt, amelyek tavasszal és kora nyáron nyílnak.

 

Leírás

Eredet

 • Őshonos terület: Az alpesi nefelejcs Európa északi és hegyvidéki területein őshonos, különösen az Alpokban, a Kárpátokban és az Északi Kaukázusban.

 • Történelmi háttér: A nefelejcs név a virágok tartós szépsége és romantikus jelentése miatt kedvelt. A növényt régóta termesztik dísznövényként kertekben, és számos fajtája létezik.

Ültetése

 1. Hely kiválasztása: Az alpesi nefelejcs félárnyékos helyen érzi jól magát, bár elviseli a teljes napot is, ha a talaj elegendő nedvességet biztosít.

 2. Talaj: Jó vízelvezetésű, humuszban gazdag talajt igényel. Az ideális talaj pH-értéke 6,0-7,0 között van. A növény jól tűri a kissé savas és semleges talajt is.

 3. Vetési idő: A magokat tavasszal vagy kora ősszel vethetjük el. Ha beltérben szeretnénk előnevelni a palántákat, akkor 8-10 héttel az utolsó fagy előtt kezdjük el a vetést.

 4. Vetési mélység: A magokat a talaj felszínére szórjuk, és csak enyhén takarjuk be földdel, mivel fényre van szükségük a csírázáshoz. Tartsuk a talajt folyamatosan nedvesen.

Gondozása

 1. Öntözés: A nefelejcs rendszeres öntözést igényel, különösen a száraz időszakokban. Ügyeljünk arra, hogy a talaj mindig nedves maradjon, de kerüljük a pangó vizet, hogy megelőzzük a gyökérrothadást.

 2. Tápanyagok: Az alpesi nefelejcs tápanyagigényes növény, ezért a növekedési időszakban rendszeresen tápoldatozzuk. Használjunk kiegyensúlyozott műtrágyát, hogy biztosítsuk a megfelelő tápanyagellátást.

 3. Hőmérséklet: Az alpesi nefelejcs a hűvösebb hőmérsékletet kedveli, az ideális növekedési hőmérséklet 10-20°C között van. A túl magas hőmérséklet csökkentheti a virágzás mértékét.

 4. Fényigény: Bár elviseli a teljes napot, a félárnyékos hely a legideálisabb számára, különösen melegebb éghajlaton.

Betakarítás és Karbantartás

 • Virágok szedése: Az alpesi nefelejcs virágai hosszú ideig díszítenek, és vágott virágként is használhatók. A virágokat akkor szedjük le, amikor teljesen kinyíltak, hogy a lehető leghosszabb ideig tartsanak.

 • Metszés: Az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsuk el, hogy serkentsük az új virágok képződését és megelőzzük a magok elterjedését, ha nem szeretnénk, hogy a növény elszóródjon a kertben.

Kártevők és Betegségek

 • Levéltetvek: Időnként levéltetvek támadhatják meg, amelyeket szappanos vízzel vagy rovarölő szerrel kezelhetünk.

 • Gombás betegségek: A túlzott nedvesség és rossz szellőzés gombás betegségekhez vezethet. A megfelelő szellőzés és a túlöntözés elkerülése segíthet megelőzni ezeket a problémákat.

 • Csigák és meztelen csigák: Ezek a kártevők károsíthatják a fiatal növényeket. Mechanikai módszerekkel, például csigacsapdákkal vagy természetes ellenségekkel védekezhetünk ellenük.

Összegzés

A Myosotis alpestris, vagyis az alpesi nefelejcs, egy finom megjelenésű és könnyen gondozható dísznövény, amely ideális választás mind a kezdő, mind a tapasztalt kertészek számára. A megfelelő talaj, öntözés és tápanyagok biztosításával egész szezonban gyönyörű, élénk virágokkal ajándékoz meg minket. Különösen jól érzi magát félárnyékos helyen, és jól tűri a hűvösebb hőmérsékletet is. Az alpesi nefelejcs kiváló választás, ha egy színpompás és romantikus virágot szeretnénk a kertünkbe.