Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Vetőkorong Metélőpetrezselyem Gigante de italia R (Petroselinum crispum var. neapolitanum),
890 Ft
Menny.:db

Vetőkorong Metélőpetrezselyem Gigante de italia R (Petroselinum crispum var. neapolitanum),

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: 10 db raktáron

A metélőpetrezselyem (Petroselinum crispum var. neapolitanum), más néven olasz petrezselyem, egy fajta petrezselyem, amelynek származása Európában található. Az olasz petrezselyem az egynyári és kétnyári petrezselymek közé tartozik, és annak különleges megjelenését és ízét tekintve egyedülálló.

Bár a petrezselyem eredetéről nincs pontos történelmi nyom, általánosan elfogadott, hogy a Mediterráneum térségéből származik. A petrezselyem évszázadok óta használt és termesztett növény, és különféle kultúrákban a konyhában és a gyógyászatban is szerepet játszott.

Az olasz petrezselyem egyik különlegessége, hogy hosszabb és laposabb leveleket hoz létre, mint a hagyományos petrezselyem. A levelek fűrészelt, zöld színűek, és a növény rendkívül aromás. Az olasz petrezselyem jellemzően markánsabb ízű, mint a másik petrezselyemfajták, és gyakran friss fűszernövényként, vagy a konyhában különböző ételek díszítéseként használják.

A metélőpetrezselyem a kertészeti és kulináris körökben egyaránt népszerű, és számos ételhez hozzáadja friss és pikáns ízét. Ezenkívül gazdag tápanyagokban, például C-vitaminban, K-vitaminban és ásványi anyagokban is. A növényt gyakran termesztik kertekben vagy cserépben, és a megfelelő gondozással egész évben élvezhető.

Leírás

Metélőpetrezselyem (Petroselinum crispum):

3*10 cm korong 132 mag

 1. Leírás:

  • A metélőpetrezselyem egy évelő növény, amely gyakran kétévesként is kezelve. Két fő típusa van: sima levelű és hullámos vagy metélő levelű petrezselyem.

 2. Levelek:

  • A metélőpetrezselyem levelei szárnyaltak és finomra metszettek, így metélődött, hullámos hatást keltenek. Az így kialakult levelek jellegzetes megjelenést kölcsönöznek a növénynek.

 3. Virágok:

  • A metélőpetrezselyem virágai aprók és sárgászöldek, de gyakran elhanyagolhatók, mivel a növényt elsősorban a levelek miatt termesztik.

 4. Íz és Illat:

  • A metélőpetrezselyemnek jellegzetes, friss, kissé fűszeres íze van. A levelek és a szárak gazdagok ízanyagokban, amelyek jellegzetesek a petrezselyemfélékre.

 5. Felhasználás:

  • A leveleket frissen vagy szárítva használják. A metélőpetrezselyem széles körben felhasználható konyhában, mint fűszer és díszítőelem. Jól illik levesekhez, salátákhoz, mártásokhoz, tésztákhoz és más ételekhez.

 6. Tápanyagtartalom:

  • Gazdag C-vitaminban, K-vitaminban, A-vitaminban, valamint ásványi anyagokban, például vasban és kalciumban.

 7. Termesztési Követelmények:

  • A metélőpetrezselyem kedveli a napos vagy félárnyékos helyeket és jó vízelvezetésű talajt. Megfelelő gondozással és rendszeres metszéssel nő, ami serkenti az új hajtások növekedését.

 8. Gyógyászati Felhasználás:

  • A petrezselyem hagyományosan ismert gyógyhatásairól, beleértve a vizelethajtó hatást, emésztési támogatást és a friss lehelet elősegítését.

 9. Különféle Fajták:

  • A metélőpetrezselyem különféle fajtákkal rendelkezik, amelyek eltérő színűek lehetnek, beleértve a sötétzöld, világoszöld vagy akár piros levelű változatokat.

A metélőpetrezselyem egy sokoldalú és ízletes növény, amely számos étel ízét fokozhatja. A konyhában és a kertészetben egyaránt népszerű, és sokféle fajtája és variációja létezik, amelyek különféle ízekkel és megjelenéssel rendelkeznek.

Ültetés, gondozása

 

 1. Magok Előkészítése:

  • Válasszon jó minőségű metélőpetrezselyem magokat. A friss magok általában jobban csíráznak. Először áztassa a magokat egy pohár meleg vízben néhány órán át, hogy serkentsék a csírázást.

 2. Ültetés Ideje:

  • A metélőpetrezselyem magokat általában tavasszal vagy kora ősszel ültetik, de a beltéri palántáknak egész évben lehetőségük van kezdeniük a növényeket.

 3. Talaj Kiválasztása:

  • Használjon jó minőségű, jó vízelvezetésű talajt. A metélőpetrezselyem kedveli a laza, tápanyagdús talajt.

 4. Magok Ültetése:

  • Szórja el a magokat a talaj felszínén, majd könnyen ássza be őket a talajba. A magoknak megfelelő mennyiségű fényre van szükségük a csírázáshoz, tehát ne temesse el őket túl mélyen.

 5. Öntözés:

  • Öntözze meg a talajt alaposan az ültetés után. A talajt tartsa egyenletesen nedvesen, amíg a magok kicsíráznak és a palánták elkezdenek nőni.

Metélőpetrezselyem Gondozása:

 1. Napfény és Hőmérséklet:

  • A metélőpetrezselyem kedveli a napos vagy félárnyékos helyeket. Biztosítsa számára legalább napi 6-8 óra napfényt. A hőmérséklet ideális esetben 15-25 °C között legyen.

 2. Víz és Talaj:

  • Az egyenletes vízellátás fontos. Tartsa a talajt nedvesen, de ne hagyja, hogy túlázzon. A jó vízelvezetésű talaj segít elkerülni a gyökérrothadást.

 3. Metszés:

  • A metélőpetrezselyem gyakran reagál a metszésre a bokrok megfiatalításával és a friss hajtások ösztönzésével. Metszés után a növények új hajtásokat hoznak létre.

 4. Tápanyagok:

  • Alkalmazzon lassan felszabaduló műtrágyát a növekedési időszak elején, majd rendszeresen műtrágyázza a szezon során, különösen, ha a talaj tápanyagokban szegény.

 5. Gondoskodás a Betegségek Ellen:

  • Vigyázzon a levéltetvekre és a levélfoltosságra. Időbeni intézkedésekkel megelőzheti a kártevők és betegségek elterjedését.

 6. Téli Gondozás:

  • A metélőpetrezselyem többnyire évelő növény, de a hideg hónapokban visszahúzódik. Ha fagyos a téli időjárás, takarja le a növényt vastag réteg mulccsal.

A megfelelő gondozással a metélőpetrezselyem könnyen termeszthető és folyamatosan friss zöld leveleket szolgáltathat a konyhába. A rendszeres metszés és vízellátás segít a növény egészségének és termékenységének fenntartásában.