Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Metélő fokhagyma
355 Ft
Menny.:g

Metélő fokhagyma

355 Ft
Menny.:g
Gyártó: Kertimag RÉDE
Raktárkészlet 1: Utolsó 4 g raktáron

A metélő fokhagyma eredete :

Az Allium tuberosum, vagy kínai metélőhagyma eredete Ázsiában, pontosabban Kínában és környékén található. Ez a növény régóta fontos szerepet tölt be az ázsiai konyhákban, és kultúrájuk részét képezi. A kínai metélőhagymát nemcsak az íze, hanem az egészségügyi előnyei miatt is értékelik. Jellemzően széles körben termesztik és használják Kína, Japán, Korea és más ázsiai országokban, de elterjedt más régiókban is, köszönhetően az ízének és az egyszerű termesztésének.

Leírás

A metélőfokhagyma ismertetője


Az Allium tuberosum, ismertebb nevén a kínai metélőhagyma vagy kínai fokhagyma, egy évelő hagymafajta, mely a hagymafélék (Allium) családjába tartozik. Jellemzően Ázsiában, különösen Kínában, Koreában és Japánban őshonos, de széles körben termesztik és használják világszerte, beleértve Európát és Észak-Amerikát is.

A kínai metélőhagyma hosszú, vékony leveleket és fehér virágokat hoz, amelyek hasonlóak a fokhagymáéhoz. A levelek húzós, húsos textúrájúak, és intenzív fokhagymaillattal és ízzel rendelkeznek, ami miatt ideális választás a fokhagyma ízének hozzáadásához az ételekhez anélkül, hogy a friss fokhagyma jellegzetes leheletét hagyná maga után.

A kínai metélőhagymát gyakran használják különféle ázsiai ételekben, beleértve a wokban készült ételeket, leveseket, salátákat és mártásokat is. Frissen vágva vagy aprítva felhasználható, és rendkívül sokoldalú, így szinte bármilyen ételhez hozzáadható.

Ezenkívül a kínai metélőhagymát sokféle egészségügyi előnnyel társítják. Gazdag A- és C-vitaminban, valamint rostban és ásványi anyagokban. Különösen jó forrása a kolin nevű tápanyagnak, amely fontos szerepet játszik az agy és az idegrendszer egészségében.

A kínai metélőhagyma könnyen termeszthető növény, amelyet sok kertész konyhakertekben vagy akár cserepes növényként is nevel. Jól adaptálódik különböző talaj- és éghajlati körülményekhez, és gyorsan nő. Általában a tavasztól a késő őszig terem, és rendszeres metszés vagy szedés során folyamatosan lehet használni az ízletes leveleket.

Ültetése, gondozása

Az Allium tuberosum, vagy kínai metélőhagyma ültetése és gondozása viszonylag egyszerű, és sok kertész számára könnyen megvalósítható. Íme néhány lépés:

1. Magok előkészítése és ültetése:

  • Válassz ki egy napos vagy félig árnyékos, tápanyagban gazdag helyet a kertedben vagy egy nagyobb cserépbe.

  • A kínai metélőhagyma magokat általában közvetlenül a kertbe ültetik, de először áztathatod őket néhány órán keresztül, hogy serkentsd a csírázást.

  • Majd ültess el egyenként vagy csoportosan magokat a kiválasztott területre. A magokat 1-2 cm mélyre helyezd, és ültetés után öntözd meg őket alaposan.

2. Öntözés:

  • A kínai metélőhagyma szereti a nedves talajt, de ne legyen túl vizes, mivel ez hajlamosítja a gyökérrothadást. Rendszeresen öntözd meg a növényeket, különösen a forró és száraz időszakokban.

3. Tápanyag:

  • A kínai metélőhagyma jól növekszik tápanyagban gazdag talajban. A kerted vagy a cserép földjét gazdagítsd komposzttal vagy egy univerzális kerti talajkeverékkel.

4. Gyomlálás és tőosztás:

  • Győződj meg róla, hogy rendszeresen eltávolítod a gyomokat a kínai metélőhagyma körül, hogy ne versenyezzenek a tápanyagokért és a vizért.

  • Időnként ellenőrizd a növényeket, és ha túl zsúfoltak vagy túl sok a tő, akkor szükség lehet a tőosztásra. Ezt általában a növények lecsökkentésével és a gyökértömeg elosztásával érheted el.

5. Betegségek és kártevők elleni védelem:

  • A kínai metélőhagyma általában ellenálló a betegségekkel és a kártevőkkel szemben. Azonban a túl nedves talaj vagy a levelek összeállása a nedves időjárásban hajlamosíthat gombás betegségekre. Ha problémát észlelsz, távolítsd el a beteg részeket, és gondoskodj a növények jó levegőáramlásáról.

Követve ezeket az alapelveket, a kínai metélőhagyma könnyen megteremthető és gondozható növény a kertben vagy akár a cserepekben is.