Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Macskamenta
890 Ft
Menny.:db

Macskamenta

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: 10 db raktáron

Évelő növény, 0,5-1 m magas. A leveleket főzetekben használják, és bár az év nagy részében nő, nyáron, közvetlenül a virágzás előtt kell szedni. Nyugtató hatással van az idegrendszerre, serkenti az emésztést.

TERMESZTÉS: tavasszal trágyázni kell. Napos vagy félárnyékos fekvés.

Leírás

Eredet

 • Őshonos terület: A macskamenta eredetileg Európából, Ázsiából és Afrikából származik.

 • Történelmi háttér: Régóta ismert és termesztett növény, amelyet már az ókori rómaiak és görögök is használtak gyógynövényként. Különösen ismert a macskákra gyakorolt hatásáról, amelyet a növényben található nepetalakton nevű vegyület okoz.

Ültetése

 1. Hely kiválasztása: A macskamenta napos helyen érzi jól magát, de elviseli a félárnyékot is.

 2. Talaj: Jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt igényel. A semleges vagy enyhén lúgos talaj ideális számára.

 3. Vetési idő: A magokat tavasszal, az utolsó fagy után vethetjük el. A magokat beltérben is el lehet vetni 4-6 héttel az utolsó fagy előtt.

 4. Vetési mélység: A magokat vékonyan takarjuk be talajjal, mivel fényre van szükségük a csírázáshoz. Tartsuk a talajt folyamatosan nedvesen, amíg a magok csíráznak.

Gondozása

 1. Öntözés: A macskamenta viszonylag szárazságtűrő, de a legjobb eredmény érdekében rendszeresen öntözzük. Kerüljük a túlöntözést, mivel a növény gyökerei hajlamosak a rothadásra.

 2. Tápanyagok: Ültetéskor alkalmazzunk egy kis mennyiségű komposztot vagy jól lebomlott trágyát. A növekedési időszakban kiegyensúlyozott műtrágyát használjunk, de a túlzott trágyázást kerüljük.

 3. Hőmérséklet: A macskamenta a mérsékelt hőmérsékletet kedveli, az ideális növekedési hőmérséklet 15-25°C között van. Jól tűri a nyári melegeket is.

 4. Fényigény: A napos hely a legideálisabb számára, de részleges árnyékban is megél.

Betakarítás és Karbantartás

 • Betakarítás: A macskamenta leveleit és virágait bármikor szedhetjük, amikor a növény virágzik. A legjobb idő a betakarításra a reggeli órákban van, amikor az illóolajok koncentrációja a legmagasabb.

 • Metszés: Az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsuk el, hogy serkentsük az új hajtások és virágok képződését. A növény visszavágása segíthet a kompakt növekedés fenntartásában és megelőzi a túlzott elterjedést.

Kártevők és Betegségek

 • Levéltetvek: Időnként levéltetvek támadhatják meg, amelyeket szappanos vízzel vagy rovarölő szerrel kezelhetünk.

 • Gombás betegségek: A túlzott nedvesség és a rossz szellőzés gombás betegségekhez vezethet. A megfelelő szellőzés és a túlöntözés elkerülése segíthet megelőzni ezeket a problémákat.

 • Csigák és meztelen csigák: Ezek a kártevők károsíthatják a fiatal növényeket. Mechanikai módszerekkel, például csigacsapdákkal vagy természetes ellenségekkel védekezhetünk ellenük.

Összegzés

A Nepeta cataria, vagyis a macskamenta, egy aromás és könnyen gondozható növény, amely ideális választás mind a kezdő, mind a tapasztalt kertészek számára. A megfelelő talaj, öntözés és tápanyagok biztosításával egész szezonban gyönyörű, illatos virágokkal és levelekkel ajándékoz meg minket. Napfénykedvelő, és különösen jól tűri a szárazságot, így a nyári kertek egyik legértékesebb növénye lehet. Ezen kívül örömet szerezhetünk vele a macskáinknak is, akik gyakran élvezik a növény illatát és ízét.