Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Lóbab de Monica
490 Ft
Menny.:db

Lóbab de Monica

490 Ft
Menny.:db
Raktárkészlet 1: Utolsó 5 db raktáron
Gyártó: Rocalba

A bab növény (Phaseolus vulgaris) az egyik legrégebben termesztett élelmiszer növények közé tartozik. A babbal kapcsolatos kultúra és termesztés több ezer évre nyúlik vissza. A bab számos fajtája és változata létezik, de a közönséges bab (Phaseolus vulgaris) a legelterjedtebb és legfontosabb a kulináris felhasználás szempontjából.

A babok eredetileg Dél-Amerikában, különösen Mexikó és Peru területén őshonosak. Az indiánok már az ősi időkben is termesztették és fogyasztották a babot. A babot Európába Kolumbusz Kristóf hozta el az Új Világból az 1492-es kolumbói expedíciója során. Hamarosan elterjedt a babtermesztés az európai kontinensen és más régiókban.

A bab népszerűsége részben annak köszönhető, hogy gazdag fehérjében és más tápanyagokban, valamint sokoldalúan felhasználható az ételkészítésben. A bab a világ számos konyhájában alapvető összetevővé vált, és számos étel részét alkotja, például levesek, pörköltek, saláták és más fogások formájában.

A bab (Phaseolus vulgaris) egy évelő növény, amely a pillangósok (Fabaceae) családjába tartozik. Az emberiség több ezer éve termeszt babot élelmiszerként, és ez a növény számos konyhában alapvető összetevővé vált.

Leírás

1. Élettani Jellemzők:

  • A bab növény évelő, de évelő növényként éves növényként kezelik, mivel minden évben újra kell ültetni.

2. Leírás:

  • A bab növény kúszó vagy futó, támasztó rendszerrel rendelkező növény, amely a kapásbaboknál hajtásokban fejlődik.

  • Levelei hármas levelek, és a hajtásokon kis fehér vagy lila virágokat hoz létre.

3. Termesztési Követelmények:

  • A babok különböző változatai különböző klímákban termeszthetők, de általában meleg éghajlatokat kedvelik.

  • A jó vízelvezetésű talajt és napfényes helyet részesítik előnyben.

4. Fajták:

  • Számos babfajta létezik, beleértve a fekete babot, a vörös babot, a vajbabot, a sárga babot és más változatokat.

5. Táplálkozás:

  • A babok kiváló fehérjeforrások, rostban gazdagok, és tartalmaznak fontos ásványi anyagokat, például vasat és folsavat.

6. Felhasználás az Élelmiszeriparban:

  • A babokat széles körben felhasználják különböző ételek készítéséhez, például levesekhez, pörköltekhez, salátákhoz és főételekhez.

7. Egészségügyi Előnyök:

  • A babok egészséges táplálékforrások, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges emésztéshez és csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

8. Világméretű elterjedtség:

  • A babok szinte az egész világon elterjedtek, és sok különböző konyhában kulcsszerepet játszanak.

A babok sokoldalú felhasználhatóságuk, tápláló értékük és könnyű termesztésük miatt fontos növények az élelmiszer termelésben és a világ konyháiban.

Ültetése, gondozása

A bab ültetése és gondozása során figyelembe kell venni a megfelelő időpontot, talajminőséget, öntözést és egyéb kulcsfontosságú tényezőket. Az alábbiakban általános útmutató található a bab ültetéséhez és gondozásához:

1. Ültetés:

  • Időpont: Babot általában tavasszal ültetnek, amikor a talaj már felmelegedett és a fagyveszély elmúlt. A pontos időpont a terület klimatikus viszonyaitól függ.

  • Válassz megfelelő fajtát: Válassz olyan babfajtát, amely megfelel a terület klimatikus és talajadottságainak.

  • Talaj előkészítése: Bab szereti a jó vízelvezetésű talajt. Lazítsd fel a talajt, és adj hozzá komposztot vagy szerves anyagokat a tápanyagok számára.

2. Ültetési Mélység:

  • Ültesd el a babmagokat körülbelül 5-7,5 cm mélységben.

3. Távolság:

  • Tartsd be a megfelelő távolságokat a növények között, hogy biztosítsd a megfelelő levegőáramlást és elkerüld a túlzsúfoltságot.

4. Öntözés:

  • Ne hagyja, hogy a talaj kiszáradjon. A babok szeretik a nedves talajt, különösen az ültetés és a csírázás idején.

  • Az öntözésre ügyelj, különösen szárazabb időszakokban vagy hosszabb száraz időszakokban.

5. Támrendszer:

  • Mivel a bab növények kúsznak vagy futnak, biztosíts támasztékot . Például, teheted egy kerítéshez vagy kerti hálóhoz.

6. Trágyázás:

  • Adagolj megfelelő mennyiségű műtrágyát, különösen a virágzás és a termésképződés idején.

7. Gyomlálás:

  • Tartsd tisztán a babültetvényt a gyomoktól, mivel a gyomok versenyezhetnek a tápanyagokért és a vízért.

8. Betegségek és Kártevők:

  • Figyelj a babot érintő betegségekre és kártevőkre. Időbeni észrevétel és intézkedés segíthet megelőzni a problémákat.

9. Betakarítás:

  • A babokat gyakran fiatalon, még zöldként vagy érett formában lehet betakarítani. Figyelj az érett hüvelyekre és szedd le őket időben.

A babok gondozása során a figyelem és a rendszeres ellenőrzés kulcsfontosságú. A megfelelő gondozás biztosítja a növények egészségét és a jó termést.

Paraméterek

A csomag tartalma 50 gramm
1 gramm kb 6 mag