Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Lila karfiol Catanese (Brassica oleracea var. botrytis 'Di Sicilia Violetto')
890 Ft
Menny.:db

Lila karfiol Catanese (Brassica oleracea var. botrytis 'Di Sicilia Violetto')

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: 10 db raktáron

A lila karfiol egy változata a hagyományos fehér karfiolnak, és az eredeti karfiol fajta (Brassica oleracea) keresztezésével és szelektív tenyésztéssel jött létre. A lila szín a karfiolban található antocián nevű pigmentnek köszönhető, amely az egészséges táplálkozás szempontjából is előnyös lehet.

A lila karfiol az eredeti karfiolhoz hasonlóan gazdag tápanyagokban, például C-vitaminban, rostokban és más antioxidánsokban. Az antociánok szintén hozzájárulnak a lila színhez, és ezeknek az antioxidánsoknak egészségügyi előnyei is lehetnek, például a gyulladások csökkentése és az egészséges szív- és érrendszer támogatása.

A lila karfiol kertészetileg is terjed, és egyre gyakrabban található meg a piacokon és az élelmiszerboltokban. A kertészek és éttermek egyaránt kedvelik a lila karfiolt a változatosság és az esztétikai vonzereje miatt, és a fogyasztók is értékelik az egészséges tulajdonságait.

Mint más karfiol fajtáknál, a lila karfiol is használható különböző főzési módszerekben, például párolva, sütve, grillezve vagy nyersen salátákban. A lila karfiol különleges megjelenésével és egészséges tulajdonságaival hozzájárul a konyhai sokszínűséghez és a változatos étrend kialakításához.

 

Leírás

A karfiol (Brassica oleracea var. botrytis) egy népszerű zöldség, amely számos tápanyaggal rendelkezik, és sokféle kulináris elkészítési módot kínál. Az alábbiakban található egy általános ismertető a karfiolról:

Jellemzők:

 1. Alak és Méret:

  • A karfiol egy keresztesvirágú növény, és a virágok csoportja alkotja. Az alapvető forma hasonló a brokkolihoz, de a karfiol általában fehér, néha sárga vagy zöld.

 2. Íz és Illat:

  • A karfiol enyhe, kissé diós ízű, ami lehetővé teszi, hogy sokféle különböző fűszert és ízesítést vegyen fel.

 3. Táplálkozási Érték:

  • A karfiol kiváló C-vitamin-forrás, valamint B-vitaminokat, K-vitamint, rostokat és ásványi anyagokat (például mangánt és káliumot) tartalmaz. Alacsony kalóriatartalma miatt is népszerű az egészségtudatos étrend részeként.

Felhasználás:

 1. Főzve vagy Párolva:

  • A karfiolt gyakran főzik vagy párolják. Ez lehet önálló étel, vagy alapanyag lehet más ételekhez.

 2. Nyersen:

  • Nyers állapotban is fogyasztható, például salátákban vagy friss zöldségtálakban.

 3. Püré:

  • A főtt karfiolt pürésíthetik, és felhasználhatják különböző krémlevesek, mártások és köretek elkészítéséhez.

 4. Grillezve vagy Sütve:

  • A karfiolt kiválóan lehet grillezni vagy sütni, így egy különleges ízt kapva.

Termesztési Tudnivalók:

 • A karfiolt általában hűvös időjárási körülmények között termesztik. Tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajt igényel.

 • A különböző fajták fehér, lila, sárga vagy zöld virágokkal rendelkeznek, és a választék a fajtától és a termesztési körülményektől függ.

A karfiol sokoldalú zöldség, amely könnyen illeszkedik különböző ételekbe és konyhába. A gazdag tápanyagtartalmának és az ízletes jellegének köszönhetően népszerű választás a konyhákban világszerte.

A karfiol ültetése magról otthoni kertészkedés során kiváló lehetőség, és a gondozása sem bonyolult. Az alábbiakban megtalálható egy általános útmutató a karfiol magról történő ültetéséhez és gondozásához:

Ültetése, gondozása

1. Ültetési Időpont:

 • Ültessen karfiolt a tavaszi vagy kora őszi hónapokban. A karfiol kedveli a hűvösebb időjárást.

2. Magok Előnevelése (Opcionális):

 • Az előnevelés segítheti a korai csírázást. Áztassa a magokat néhány órán keresztül vízben, majd helyezze nedves papírtörlő közé, és tegye meleg helyre. Amikor a magok csíráznak, ültetheti őket.

3. Föld és Tartályok:

 • Ültessen magokat jó minőségű kerti talajba vagy tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű edényekbe.

4. Ültetési Mélység:

 • Ültessen magokat körülbelül 1-2 cm mélységbe. Tartsa be a megfelelő ültetési távolságokat.

5. Öntözés:

 • Az ültetés után alaposan öntözze meg a talajt. Tartsa a talajt egyenletesen nedvesen.

Karfiol Gondozása:

1. Napfény:

 • A karfiol szereti a teljes napfényt, de árnyékosabb helyen is nőhet.

2. Vízigény:

 • Tartsa a talajt egyenletesen nedvesen, és kerülje a víz pangását. A kiegyensúlyozott öntözés segíti a növények fejlődését.

3. Trágyázás:

 • Adjon megfelelő mennyiségű komposztot a növényeknek a növekedés támogatására.

4. Gyomirtás:

 • Tartsa tisztán a kertet, és távolítsa el a gyomokat, hogy ne versengjenek a karfiollal a tápanyagokért.

5. Védelem:

 • Figyelje a kártevőket és a betegségeket. Használjon szükség esetén megfelelő növényvédelmi módszereket.

6. Különleges Gondozás:

 • A karfiolnak szüksége lehet extra gondozásra, például az érési időszak alatt való levélösszetörésre, hogy a hólyagok fehérebbek maradjanak.

Szüret:

 • A karfiolt szüretelje, amikor a hólyagok még szorosan zártak és szépen fehérek. A túl hosszú idő elteltével a hólyagok elkezdenek szétnyílni és elszíneződni.

A megfelelő gondozás és az időben történő szüretelés segíthet abban, hogy friss, finom karfiolt szedjen be saját kertjéből.