Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Koriander (Coriandrum sativum)
890 Ft
Menny.:db

Koriander (Coriandrum sativum)

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: Utolsó 6 db raktáron

A koriander (Coriandrum sativum) egy fűszer- és gyógynövény, amely az Zellerfélék (vagy Umbelliferae) családjába tartozik. Ez a növény sokáig használt és széles körben elterjedt, számos konyhában alkalmazzák a világ különböző részein. A koriander eredete gazdag történelmi múltra tekint vissza.

A koriander eredeti területe a Földközi-tenger környéke, Ázsia déli része és Észak-Afrika. A koriandert régóta termesztik és használják az egyesült területeken, és a konyhák számára alapvető fűszer és ízesítő. A Közel-Keleten és Ázsia déli részein ismerték és használták évezredek óta.

Ez a növény nemcsak a magjaiért, hanem a leveleiért és száraiért is népszerű. A leveleket és szárakat friss fűszernövényként, míg a magokat szárított fűszerként használják. A koriander jellegzetes aromájú, és az íze néhány ember számára enyhén citrusos, míg másoknak fűszeresebbnek tűnhet.

Mivel a koriander rendkívül alkalmazkodó növény, a termesztése elterjedt a világ számos részén, és széles körben felhasználják az ázsiai, közép-keleti, latin-amerikai és mediterrán konyhákban. A fűszernövények és gyógynövények iránti érdeklődés növekedésével a koriander népszerűsége is tovább nőtt, és a globális konyhák sokféle ételének fontos részévé vált.

Leírás

A koriander (Coriandrum sativum) egy évelő növény, amely az zellerfélék családjába tartozik, és a termesztett koriander két fő részét használják: a leveleket (friss fűszernövény) és a magokat (szárított fűszer).

Jellemzők:

 1. Magasság és Küllem:

  • A koriander 40-60 cm magasra nőhet. A növény vékony szárral és szárnyalt levelekkel rendelkezik. A levelek aprók, oválisak és szabálytalanul fogazottak.

 2. Virágzat:

  • A koriander virágai fehérek vagy enyhén rózsaszínűek, és ernyős virágzatot alkotnak. A virágzatból a magok fejlődnek ki.

 3. Magok:

  • A koriander magjai kicsik, gömbölyűek és sárgásbarnák. Szárítás után érik be, és jellegzetes, enyhén fűszeres aromát biztosítanak.

Íz és Illat:

 • Levelek és Szárak: A koriander levelei frissek, citrusosak és enyhén fűszeresek. Sok konyhában frissen használják salátákban, levesekben és más ételekben.

 • Magok: A szárított koriander magok jellegzetes, fűszeres aromával rendelkeznek. A földimogyoróra emlékeztető ízük van.

Felhasználás:

 1. Konyhában:

  • A koriander széles körben használt fűszer a világ különböző részein. Felhasználható húsok, halak, zöldségek, rizs, curry és más ételek ízesítésére.

 2. Gyógyászati célokra:

  • A koriandernek hagyományos gyógyászati alkalmazása is van, például emésztési problémák kezelésére és a gyulladások enyhítésére.

Termesztési Tudnivalók:

 • Éghajlat: A koriander kedveli a hűvösebb időjárást, de jól nő melegebb éghajlaton is. Különböző talajtípusokban is termeszthető.

 • Ültetés és Ápolás: A magokat közvetlenül a kertbe ültethetjük, és a növényeket évente cserélni kell, mivel hajlamosak a hajtások kifejlődésére.

A koriander sokoldalú fűszer, amely számos konyhai és egészségügyi célra használható. Frissessége és karakteres íze miatt népszerű a világ konyháiban.

Ültetése, gondozása

Koriander Ültetése Magról:

1. Ültetési Időpont:

 • Ültessen koriandermagokat tavasszal, amikor már elmúltak a fagyok és a talaj felmelegedett.

2. Föld Kiválasztása:

 • A koriander jól nő jó vízelvezetésű talajokban. Enyhén savas vagy semleges pH-jú talajt részesíti előnyben.

3. Magok Áztatása (Opcionális):

 • Az áztatás segíthet a gyorsabb csírázásban. Áztassa a magokat vízben néhány órán keresztül, mielőtt ültetné.

4. Ültetési Mélység:

 • Ültessen magokat körülbelül 1-2 cm mélységben. Tartsa be a sorok közötti távolságot, hogy a növényeknek elegendő helyük legyen a fejlődéshez.

5. Öntözés:

 • Az ültetés után alaposan öntözze meg a talajt. Tartsa a talajt nedvesen, de ne engedje, hogy víz pangjon.

Koriander Gondozása:

1. Napfény:

 • A koriander szereti a napfényt, de árnyékosabb helyen is jól nő. Biztosítsa a növények számára legalább néhány órányi napfényt naponta.

2. Öntözés:

 • Tartsa a talajt egyenletesen nedvesen. A rendszeres, mérsékelt öntözés segíti a koriander növekedését.

3. Trágyázás:

 • Adjon megfelelő mennyiségű trágyát a talajhoz a növények fejlődésének támogatására.

4. Gyomirtás:

 • Tartsa tisztán a kertet, és távolítsa el a gyomokat, hogy azok ne versengjenek a korianderrel a tápanyagokért és a vízért.

5. Védelem:

 • Figyelje a koriandert kártevők és betegségek ellen. Használjon szükség esetén megfelelő növényvédelmi módszereket.

6. Szüret:

 • A koriandert a levelek és a szárak frissen fogyaszthatók, míg a magokat a virágzás után szüreteljük szárításra.

A koriander gyorsan növő növény, és ha megfelelő körülményeket biztosít neki, gyorsan fejlődik. Legjobb, ha a friss leveleket gyakran használja fel, mivel az érett növény hajlamos gyorsan virágozni, különösen meleg időjárási körülmények között.