Leírás
A karalábé (Brassica oleracea var. gongylodes) a keresztesvirágúak családjába tartozó, Európában őshonos zöldség, amelyet a megvastagodott szárrészéért, a gumójáért termesztenek. Alacsony növekedésű, gyorsan fejlődő növény, amely frissessége és tápértéke miatt kedvelt a konyhákban.
A gumó gömbölyded vagy lapított formájú, színe a fajtától függően világoszöld, halványlila vagy bíborszínű. A gumóból hosszú, karéjos szélű, viaszos felületű levelek nőnek. Íze enyhén édeskés, roppanós és lédús.
Tápanyagtartalma kiemelkedő: gazdag C-vitaminban, káliumban és rostban, miközben alacsony a kalóriatartalma. Jó antioxidáns-forrás, és kedvezően hat az emésztésre.
Felhasználása sokrétű: nyersen salátákban reszelve vagy vékonyra szeletelve fogyasztható, főzve levesekhez, pürékhez vagy köretekhez adható, a gumó pedig megfőzve és kivájva különféle töltelékekkel is elkészíthető.
Érdekesség, hogy Magyarországon régóta termesztett növény, gyors növekedése miatt a korai fajták már 6-8 héttel a vetés után betakaríthatók. A karalábé könnyen emészthető, egészséges és sokoldalúan felhasználható zöldség, amely érdemes az étrendbe.
config_title]Ültetése, gondozása
A karalábé (Brassica oleracea var. gongylodes) magról való ültetése és gondozása egyszerű, ha megfelelő körülményeket biztosítunk a növény számára. Gyors növekedése miatt kezdő kertészeknek is ideális választás.
A vetést tavasz végén beltérben vagy fóliasátorban kezdhetjük, április közepén kiültetve, de szabadföldön áprílisd végétől júniusig is vethető. Őszi termesztéshez július közepén vethetjük a magokat. A karalábé napfényes helyet és jól áteresztő, tápanyagban gazdag talajt igényel, amely semleges vagy enyhén lúgos kémhatású.
A magokat 1-1,5 cm mélyre kell ültetni, sortávolság 25-30 cm, tőtávolság 20-25 cm. Ha a palánták túl sűrűn kelnek, ritkítani kell őket. A csírázás 7-10 nap alatt következik be, ha a talaj hőmérséklete 15-20 °C körüli.
A karalábé egyenletes talajnedvességet igényel, különösen a gumóképződés idején. Vízhiány hatására a gumó fásodik. A talajt ültetés előtt komposzttal vagy szerves trágyával érdemes gazdagítani, a növekedés során pedig mértékkel adhatunk nitrogénben gazdag műtrágyát, hogy ne csak a lomb fejlődjön. A gyomokat rendszeresen távolítsuk el, és a talajt óvatosan lazítsuk, hogy a gumót ne sértsük meg.
A kártevők, például földibolha és káposztalepke ellen hálóval vagy biológiai szerekkel védekezhetünk, gombás betegségek elkerülésére pedig biztosítsuk a jó szellőzést és kerüljük a túlöntözést. Fontos a vetésváltás, hogy a káposztafélék ne kövessék egymást ugyanazon a területen.
A korai fajták 6-8 hét, a későbbiek 10-12 hét alatt érik el a megfelelő méretet. A gumókat 6-10 cm átmérőnél szedjük le, hogy ne fásodjanak meg. Folyamatos szedéssel hosszabb időszak alatt is friss karalábét biztosíthatunk. A mulcsozás segít egyenletesen tartani a talaj nedvességét és csökkenti a gyomosodást. A növényt jól társíthatjuk répával, salátával vagy spenóttal, de káposztafélék közvetlen közelében ne ültessük.
A gondos ápolás eredményeként roppanós, lédús karalábét termeszthetünk, amely nyersen vagy főzve is kiváló.
Paraméterek
A csomag 2 gramm magot tartalmaz |