Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Rutabaga (Brassica oleracea var. gongylodes) Karórépa
890 Ft
Menny.:db

Rutabaga (Brassica oleracea var. gongylodes) Karórépa

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: Utolsó 8 db raktáron


A rutabaga (tudományos nevén Brassica napobrassica), magyarul svéd vagy tarlórépa, egy gyökérzöldség, amely a keresztesvirágúak (Brassicaceae) családjába tartozik. Az észak-európai országokban különösen népszerű, és gyakran használják levesekben, pörköltekben és rakott ételekben.

Jellemzői:

  • Kinézet: A rutabaga gumó alakú, vastag, ehető gyökér. A héja általában sárgás-barna vagy lilás színű, míg a húsa sárga.

  • Íz: Íze enyhén édeskés, kissé diós aromával, hasonló a répához, de kevésbé édes.

  • Felhasználás: Lehet nyersen is fogyasztani, például salátákban, de leggyakrabban főzve, sütve vagy pürésítve használják. Gyakran a burgonya helyettesítésére is szolgálhat.

Tápérték:

  • Vitaminok: Gazdag C-vitaminban, A-vitaminban és néhány B-vitaminban.

  • Ásványi anyagok: Jó forrása a kalciumnak, magnéziumnak, foszfornak és káliumnak.

  • Rost: Magas rosttartalma miatt kedvező az emésztésre.

Termesztés:

A rutabaga hidegtűrő növény, amely jól alkalmazkodik a mérsékelt éghajlathoz. Előnyben részesíti a hűvösebb hőmérsékletet, és általában ősszel vagy kora télen szüretelik.

Leírás

Eredet és Történelem:

A rutabaga feltételezhetően a 17. században jelent meg először Skandináviában, valószínűleg a fehérrépa és a káposzta keresztezésének eredményeként. A nevét a svéd "rotabagge" szóból kapta, amely "gyökérgombóc"-ot jelent.

A rutabaga sokoldalú és tápláló zöldség, amely számos ételben felhasználható és gazdagítja az étrendet értékes tápanyagokkal.

Ültetése, gondozása

A rutabaga (svéd- vagy tarlórépa) gondozása viszonylag egyszerű, ha figyelembe vesszük a növény alapvető igényeit. Itt van egy részletes útmutató a rutabaga sikeres termesztéséhez:

Talaj és Előkészítés:

  • Talaj: A rutabaga előnyben részesíti a jól vízelvezető, gazdag, homokos vályogtalajt. A talaj pH-értéke legyen 5,5-7,0 között.

  • Előkészítés: Ültetés előtt dolgozd be a talajba komposztot vagy jól érett trágyát, hogy gazdagítsd a talajt szerves anyagokkal.

Vetés:

  • Időzítés: A rutabagát közvetlenül a kertbe vetik, amikor a talaj hőmérséklete eléri a 10-18°C-ot. A legjobb vetési idő 6-7-8 hónapban van, hogy a növény az őszi hűvös időjárásban fejlődjön. Szedési ideje 10-11-12-1 hónapban .

  • Távolság: Vesd a magokat 1-2 cm mélyre, sorokban, amelyek egymástól 45-60 cm távolságra vannak. A növények között hagyj 10-15 cm távolságot.

Gondozás:

  • Öntözés: A rutabaga szereti az egyenletes nedvességet, ezért rendszeresen öntözd, hogy a talaj mindig nedves maradjon, de ne legyen vízben álló.

  • Gyomirtás: Tartsd a gyomokat távol a növények körül, hogy elkerüld a tápanyagokért és vízért folytatott versenyt.

  • Trágyázás: Az ültetés után 4-6 héttel adj hozzá egy kiegyensúlyozott műtrágyát (pl. 10-10-10 NPK) a növényekhez, hogy biztosítsd a megfelelő tápanyagellátást.

Betegségek és Kártevők:

  • Betegségek: A rutabaga érzékeny lehet a keresztesvirágúak családjába tartozó növényeket támadó betegségekre, mint például a gyökérgolyva. A megfelelő vetésforgóval és jó vízelvezetéssel megelőzhetők ezek a problémák.

  • Kártevők: A leggyakoribb kártevők a káposztalepke hernyói, levéltetvek és földibolhák. Mechanikus módszerekkel, rovarhálókkal és szükség esetén természetes rovarirtó szerekkel védekezhetsz ellenük.

Betakarítás és Tárolás:

  • Betakarítás: A rutabagát általában 90-120 nap után lehet betakarítani. A gumók akkor érettek, amikor elérik a 8-10 cm átmérőt. Az optimális idő a betakarításra ősz végén vagy kora télen van, miután néhány enyhe fagy javította az ízét.

  • Tárolás: Hűvös, sötét helyen tárold a betakarított rutabagát, például pincében vagy hűtőszekrényben. Jól tárolva akár több hónapig is eltartható.

A rutabaga gondozása nem igényel különösebb szakértelmet, de a megfelelő figyelem és gondoskodás mellett bőséges és ízletes termést hozhat.