Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kapribogyó R
890 Ft
Menny.:db

Kapribogyó R

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: Utolsó 8 db raktáron

A kapribogyó (Capparis spinosa) egy trópusi és szubtrópusi éghajlaton honos cserje, és az északi Afrikában, a Közel-Keleten és a déli Európában őshonos. Az eredeti területén vadon élő növény, de számos más régióban is termesztik kulináris és gyógyászati célokra.

A Kapribogyó Eredete és Története:

 1. Ősi Kultúrák:

  • A kapribogyót már az ókori kultúrák is használták ételek ízesítésére és gyógyászati célokra. Az ókori görögök és rómaiak ismerhették és értékelték ezt a növényt.

 2. Kulináris Felhasználás:

  • A kapribogyóknak jellegzetesen sós, enyhén savanykás íze van, ami miatt sokak által kedvelt konyhai összetevővé váltak. Leggyakrabban savanyúságok, saláták, szószok, tésztaszószok és egyéb ételek kiegészítőjeként használják.

 3. Gyógyászati Alkalmazások:

  • A kapribogyóknak hagyományosan gyógyászati tulajdonságokat is tulajdonítanak. A népi gyógyászatban például a vízhajtó és májtisztító hatásuk miatt használták.

 4. Termesztés és Elterjedés:

  • A kapribogyót ma számos területen termesztik a kulináris igények kielégítése érdekében. Kedvező éghajlati feltételeket igényel, de a mediterrán régióban, Észak-Afrikában és más melegebb éghajlatú területeken sikeresen termeszthető.

 5. Az Élvezeti Növénytől a Népszerűségig:

  • A kapribogyók fogyasztása később az étkezés élvezeti részévé vált. A konyhában való felhasználásuk sokoldalúsága és az egyedi ízük miatt váltak népszerűvé.

 6. Érdekesség:

  • A kapribogyók érdekessége, hogy a bimbókat gyakran szedik még zárt állapotban, mielőtt kinyílnának. Az érett bimbók apró, zöld szemcsékként néznek ki, amikor azokat az ételhez adják.

A kapribogyó tehát egy évszázadok óta használt növény, amely kulináris és gyógyászati célokra egyaránt alkalmas. Elterjedtségét és népszerűségét az ízének, textúrájának, valamint az ételeknek adott egyedi és karakteres ízének köszönheti.

Leírás

 1. Botanikai Leírás:

  • A kapribogyó (Capparis spinosa) egy örökzöld cserje, amely kúszó vagy cserjés formában nő. Az összetett levelek elliptikus vagy ovális alakúak, sötétzöldek, és 2-4 cm hosszúak lehetnek.

 2. Virágzat:

  • A kapribogyó virágai szép fehérek vagy enyhén rózsaszínek lehetnek, és jellemzően hosszú szárakon helyezkednek el. A virágok kellemes illatúak.

 3. Termés:

  • A virágok után termésként kapribogyók fejlődnek ki, amelyek apró, zöld szemcsék formájában jelennek meg. A kapribogyók íze jellegzetesen sós és enyhén savanykás.

 4. Elterjedés és Éghajlat:

  • A kapribogyó eredetileg az északi Afrikában, a Közel-Keleten és a déli Európában honos, de ma már számos más területen is termesztik. Kedvező éghajlati feltételeket igényel, például mediterrán vagy szubtrópusi éghajlatot.

 5. Kulináris Felhasználás:

  • A kapribogyók a konyhában leggyakrabban savanyúságok készítéséhez használatosak, de számos más étel ízesítésére is alkalmasak. Az érett bimbók gyakran zárt állapotban szedik, mielőtt kinyílnának.

 6. Gyógyászati Tulajdonságok:

  • A kapribogyót hagyományosan gyógyászati célokra is felhasználták. A népi gyógyászatban vízhajtó és májtisztító hatásának tulajdonították gyógyító képességeit.

 7. Termesztési Tudnivalók:

  • A kapribogyót a kedvező éghajlati zónákban termesztik, ahol nincsenek fagyok, és meleg és száraz nyarak vannak. A növény jól bírja a szárazságot és a napos helyeket.

 8. Kulináris Érdekességek:

  • A kapribogyók jellegzetesen sós íze miatt sok konyhában népszerűek. Gyakran használják salátákban, szószokban, halételekben és egyéb kulináris alkotásokban.

A kapribogyók tehát nemcsak kulináris szempontból értékesek, hanem hagyományosan gyógyászati célokra is felhasználhatók. A növény szép virágzatával és az apró, ízletes bogyóival kertekben is népszerű.

Ültetése,gondozása

A kapribogyó (Capparis spinosa) ültetése magról egy kicsit kihívást jelentő folyamat lehet, de a gondozása relatíve egyszerű, miután a növény kihajtott és nőni kezdett. Itt van egy lépésről lépésre útmutató:

Kapribogyó Ültetése Magról:

Szükséges Eszközök és Anyagok:

 1. Kapribogyó magok

 2. Talajkeverék (jól lecsapoló, laza talaj)

 3. Cserép vagy ültetőtálca

 4. Fólia vagy műanyag palack (a csírázás támogatásához)

Lépések:

 1. Magok Áztatása:

  • Áztassa a kapribogyó magokat vízben 24-48 óráig. Ez elősegíti a csírázást.

 2. Cserép Előkészítése:

  • Töltse meg a cserépet vagy ültetőtálcát jó minőségű talajkeverékkel. A talajnak jól kell lecsapolnia, mivel a kapribogyók nem kedvelik a túlzott víz.

 3. Magok Ültetése:

  • Nyomja a magokat a talajba, majd fedje be őket vékony talajréteggel. Az ültető mélység legyen körülbelül 1 cm.

 4. Csírázás:

  • Helyezze a cserépet vagy ültetőtálcát egy fóliával vagy műanyag palacktal fedett helyre, hogy megtartsa a nedvességet és támogassa a csírázást.

 5. Csírázás és Ültetés:

  • Amikor a magok kicsíráznak és a növények elég erősek, átültetheti őket nagyobb cserépbe vagy a szabadföldbe. Ügyeljen arra, hogy a talajban legyen elegendő távolság a növények között.

Kapribogyó Gondozása:

 1. Fény és Hőmérséklet:

  • A kapribogyók szeretik a napos, meleg környezetet. Ültessük őket olyan helyre, ahol sok napfény éri őket.

 2. Öntözés:

  • Az öntözéshez igazodjon a talaj nedvességéhez. A kapribogyók nem kedvelik a túlzott vízellátást, de ne hagyja, hogy a talaj kiszáradjon teljesen.

 3. Táplálkozás:

  • Adjon megfelelő mennyiségű tápanyagot a kapribogyóknak. Használhat általános célú műtrágyát, és alkalmazzon azt az utasításoknak megfelelően.

 4. Védje a Téli Fagyoktól:

  • Ha olyan területen él, ahol a téli fagyok előfordulhatnak, gondoskodjon a kapribogyók védelméről hideg időszakokban.

 5. Metszés:

  • A kapribogyók rendszeres metszést igényelhetnek az alakjuk és méretük megőrzése érdekében.

A kapribogyók elég időigényesek lehetnek a magról való termesztés során, de a gondos gondozás és a megfelelő körülmények mellett szép növényekké fejlődhetnek.