Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kakukkfű
355 Ft
Menny.:db

Kakukkfű

355 Ft
Menny.:db
Raktárkészlet 1: 10 db raktáron
Gyártó: Kertimag RÉDE

Kellemes illatú, 20-30 cm magas, kúszó, évelő félcserje.

Rózsaszínes virágai május-júniusban nyílnak.

Felhasználás: a második évtől szedjük virágos szárát.

Fűszerként salátákhoz, levesekhez, húsokhoz használjuk.

Teája szélhajtó, étvágyjavító, köhögéscsillapító hatású.

A tasak tartalma: 0,5g.

Leírás

  • Kakukkfű Eredete:

  1. A kakukkfű (Thymus vulgaris) az évelő növények családjába, a mentafélék (Lamiaceae) rendjébe tartozik. Az elterjedése a mediterrán régióra vezethető vissza, de mára világszerte elterjedt és népszerű növény lett.

  • A kakukkfű, más néven kakukkfű, oregánó vagy vadmajoránna (Origanum vulgare) egy aromás gyógynövény, amely a mentafélék (Lamiaceae) családjába tartozik. A növény Európában őshonos, de ma már számos más régióban is termesztik. A kakukkfű számos konyhában használt fűszernövény, és gyógyászati célokra is alkalmazzák.

    A nevének eredete a latin "Origanum" szóból származik, amely lehet, hogy a görög "oros" (hegy) és "ganos" (öröm) szavakból ered, utalva arra, hogy a növény gyakran a hegyekben nő, és örömet szerez az embereknek az aromájával és hasznos tulajdonságaival.

    A kakukkfűt évszázadok óta használják a konyhában fűszernövényként és gyógynövényként egyaránt. A hagyományos gyógyászatban gyulladáscsökkentő, antibakteriális és emésztést segítő tulajdonságai miatt használták. Emellett a konyhában is széles körben felhasználják, különböző ételek ízesítésére.

    Fontos megjegyezni, hogy a kakukkfű különféle fajtái és változatai léteznek, és ezek eltérőek lehetnek ízben és illatban is. A különböző régiókban és országokban más-más típusokat termesztenek és használnak.

  • A kakukkfű (Origanum vulgare) egy aromás gyógynövény, amely számos konyhában használt fűszernövény és hagyományos gyógynövény is egyben. Az alábbiakban egy általános ismertetőt találsz a kakukkfű jellemzőiről:

  1. Leírás és Megjelenés:

    • A kakukkfű egy évelő növény, amely kis bokrokat alkot. Levelei aprók, szőrösek és ellentétes elrendezésűek.

    • Virágzata kis, összetett bugákban jelenik meg, és a virágok lehetnek fehérek, rózsaszínek vagy lila színűek.

  2. Íz és Illat:

    • A kakukkfű rendkívül aromás és erős ízű. Az illata markáns és jellegzetes, ami miatt gyakran használják fűszerezésre.

  3. Felhasználás a Konyhában:

    • A kakukkfű gyakran megtalálható különböző konyhákban, és számos ételhez ad hozzá ízét, például levesekhez, pörköltekhez, sült húsokhoz és zöldségekhez.

    • A mediterrán konyhában különösen népszerű, és sok olasz, görög és dél-francia étel alapvető összetevője.

  4. Gyógyászati Felhasználás:

    • A kakukkfűt hagyományosan gyógyászati célokra is használják. A növénynek antibakteriális, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai vannak.

    • Teáját gyomorproblémák, légzőszervi megbetegedések és egyéb egészségügyi problémák kezelésére is alkalmazzák.

  5. Termesztés és Elterjedés:

    • Az eredeti területe Európa, de ma már számos más régióban is termesztik.

    • A kakukkfű szárazságtűrő és napos helyen jól fejlődik.

  6. Kémiai Összetétel:

    • A kakukkfűben található illóolajok, például a timol és karvakrol, felelősek az aromás ízért és illatért.

  7. Egyéb Információ:

    • A kakukkfű számos fajtája és változata létezik, amelyek eltérőek lehetnek ízben és illatban.

    • Az elágazó törzseket és kis leveleit a friss vagy szárított formájában használják a konyhában és gyógyászati célokra.

  • Leírás:

    • A kakukkfű aromás, kis lombú cserje, amely számos kis levéllel rendelkezik. A levelek apró, lineárisak és sűrűn állnak a száron.

  • Virágzat:

    • A kakukkfű virágai kicsik, rózsaszín vagy fehér színűek, és kis fürtökben helyezkednek el a növény tetején.

  • Illat és Íz:

    • A kakukkfű erős, jellegzetes illatú és ízű. Gyakran használják fűszerként a konyhában.

Ültetése , gondozása

Kakukkfű Ültetése Magról:

  1. Ültetési Idő:

    • A kakukkfű magokat általában tavasszal vagy ősszel ültetik. Először cserépben vagy magágyban termesztik, majd később átültetik a szabad földbe.

  2. Magvak Előkészítése:

    • Áztassa be a kakukkfű magokat vízbe néhány órára, hogy segítse a csírázást.

  3. Talaj és Ültetés:

    • Ültessen a magokból kicsi cserépbe vagy magágyba, majd amikor a növények elég erősek, ültessen ki őket a szabad földbe. A kakukkfű kedveli a jól lecsapolt talajt és a napos helyet.

Kakukkfű Gondozása:

  1. Víz és Öntözés:

    • A kakukkfű meglehetősen szárazságtűrő, és nem szereti a túl nedves környezetet. Az öntözést mérsékelten végezze.

  2. Trágyázás:

    • A kakukkfű nem igényel túl sok trágyát. Komposzttal vagy könnyű műtrágyával gazdagíthatja a talajt tavasszal.

  3. Metszés:

    • Az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsa el, és vágja vissza a növényt a növekedési időszak elején, hogy serkentsen egy sűrűbb növényzetet.

Paraméterek

A csomag tartalma 0,5 gramm