Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Júdáspénz
890 Ft
Menny.:db

Júdáspénz

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: 10 db raktáron

Meglehetősen nagy lágyszárú, kétéves növény, nagy, szív alakú, egyszerű levelekkel, meglehetősen nagy lila virágokkal és nagyon dekoratív, ovális, bibircses terméssel. Száraz virágcsokrok készítésére használják.

Normál kerti talajban nő. Éghajlat: jól alkalmazkodik.

Lunaria annua, közismert nevén Júdás pénz ezüstös pénzvirág vagy holdvirág, egy bájos évelő növény, melyet gyakran dísznövényként ültetnek kertekben és kerti szegélyekben. Íme néhány információ az eredetéről, ültetéséről és gondozásáról:

Leírás

Eredet:

 • Őshonos terület: Az ezüstös pénzvirág Európa és Ázsia mérsékelt égövében őshonos.

 • Történelmi háttér: A Lunaria annua régóta termesztett növény, és gyakran kertészkedés és dísznövényként találkozunk vele.

Ültetése:

 1. Hely kiválasztása: Az ezüstös pénzvirág kedveli a napos vagy félárnyékos helyet. A jó napfény segít a virágok gazdag színének kifejlődésében.

 2. Talaj: Jól drenáltált, tápanyagban gazdag talajra van szüksége, mely enyhén savas vagy semleges pH-jú. A jó vízelvezetés elengedhetetlen a gyökerek rothadásának elkerülése érdekében.

 3. Vetési idő: Az ezüstös pénzvirág magjait általában kora tavasszal vagy ősszel ültetik. A szabadföldbe való ültetés előtt az utolsó fagyok után végezzük.

 4. Vetési mélység és távolság: A magokat könnyen szórhatjuk vagy ültethetjük a talajba, körülbelül 1-2 cm mélyen. Tartsunk legalább 20-30 cm távolságot a palánták között.

Gondozása:

 1. Öntözés: Az ezüstös pénzvirág rendszeres öntözést igényel, különösen a szárazabb időszakokban. Azonban ügyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl, mert a túlzott nedvesség rothadáshoz vezethet.

 2. Tápanyagok: A virágzási időszak alatt tápanyagdús talajban kell tartani. Egyszerű általános célú műtrágyával vagy komposzttal trágyázzuk meg a növényt.

 3. Metszés: Az ezüstös pénzvirág hajlamos elszaporodni és elterjedni, ezért időnként metszést igényelhet. Az elnyílt virágok és a száraz levelek eltávolítása segíthet fenntartani a növény esztétikus megjelenését és megakadályozhatja a túlságosan szaporodását.

 4. Támogatás: Ha a növény hajlamos elterjedni vagy összeesni, támasztékot vagy támogatást kell biztosítani neki.

Betakarítás és Karbantartás:

 • Virágzás: Az ezüstös pénzvirág hosszú virágzási időszakkal rendelkezik, és a virágokat egész szezonban élvezhetjük. Az elnyílt virágok rendszeres eltávolítása segíthet meghosszabbítani a virágzási időszakot és serkentheti az új növekedést.

 • Magok gyűjtése: A pénzvirág különlegessége, hogy a terméseiben száraz időszakban ezüstös átlátszó membránokban tárolja a magokat, ami dekoratív elem lehet a kertben. Ezek a membránok a virágzás után termésként megjelennek, és a magok belülről láthatóvá válnak.

Kártevők és Betegségek:

 • Levéltetvek és takácsatkák: Ezek a kártevők időnként megtámadhatják a növényt. Szappanos vízzel vagy rovarölő szerrel kezelhetjük őket.

 • Gombás betegségek: A túl nedves környezet gombás betegségek kialakulásához vezethet. Fontos a megfelelő szellőzés és a túlöntözés elkerülése.

Az ezüstös pénzvirág, vagy Lunaria annua, egy bájos és könnyen gondozható növény, mely színes virágaival és dekoratív terméseivel szépíti meg a kertet. A megfelelő gondozással és körülményekkel hosszú ideig élvezhetjük szépségét és díszítő hatását.