Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Édeskömény
355 Ft
Menny.:db

Édeskömény

355 Ft
Menny.:db
Raktárkészlet 1: Utolsó 5 db raktáron
Gyártó: Kertimag RÉDE

Napos , meleg helyet igényel.Augusztusban levágjuk az egész növényt és szárítás után a magját kimorzsoljuk .

A magját teához, süteményekhez és az abszint ízesítésére használjuk.

Teája étvágyjavító, szélhajtó,görcsoldó hatású .

Illatos, 1- 2 m magasra növő, évelő növény. Leginkább magját használjuk, mely édeskés, csípős ízű.

A tasak tartalma: 1g.

 

Magvilág Webáruház – Kiváló minőségű vetőmagok

Leírás

Az édeskömény (Foeniculum vulgare) egy aromás, évelő növény, amely a zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozik. Eredetileg a Földközi-tenger vidékéről származik, de ma már világszerte elterjedt. Jellegzetesen tollas levelei és sárga ernyős virágai vannak, és akár két méter magasra is megnőhet.

Az édesköménynek mind a levelei, mind a magjai felhasználhatók. A magjai különösen édeskés, ánizsra emlékeztető ízűek, ezért előszeretettel használják őket fűszerként, különösen az olasz, indiai és közel-keleti konyhákban. A növény gumószerű szárát is fogyasztják, nyersen salátákban vagy főzve zöldségként.

Gyógyhatásairól is ismert: az édesköményteát gyakran alkalmazzák emésztési panaszokra, puffadásra, valamint légúti betegségek enyhítésére. Olaja antibakteriális, nyugtató és görcsoldó tulajdonságokkal rendelkezik.

config_title]

Vetése, gondozása

Az édeskömény vetése és gondozása nem igényel különösebb szaktudást, ezért kiváló választás kiskertekbe vagy házi veteményesbe. Melegkedvelő növényként a tavaszi vagy enyhébb klímán az őszi vetés is sikeres lehet, ha megfelelően előkészített és napos helyre kerül.

A vetést leginkább áprilisban vagy május elején érdemes elvégezni, amikor már nem fenyegetik a növényt a tavaszi fagyok. Fontos, hogy a kiválasztott talaj jó vízelvezetésű és tápanyagban gazdag legyen, lehetőség szerint homokos vagy laza szerkezetű. A magokat sekélyen, körülbelül egy centiméter mélyen vessük el, és ügyeljünk arra, hogy legalább 25–30 centiméter távolság maradjon a növények között, mivel az édeskömény nagy helyigényű. A csírázás általában két héten belül megtörténik, ezután, ha szükséges, ritkítással biztosítsuk a megfelelő térállást a fejlődő növények számára.

Gondozása során rendszeres öntözést igényel, különösen a száraz időszakokban, hogy a gumó ne váljon fás állagúvá. Bár viszonylag szárazságtűrő, az egyenletes vízellátás a legjobb minőségű termést eredményezi. A talaj időnkénti komposzttal vagy szerves trágyával történő dúsítása elősegíti a fejlődést, azonban a túlzott nitrogénbevitel kerülendő, mert gyengítheti a gumó állagát és rontja az ízét.

A gyommentes környezet különösen fontos, mivel az édeskömény gyökérzete érzékeny a versengésre. Érdemes rendszeresen kapálni és talajtakaró réteget alkalmazni, amely nemcsak a gyomokat tartja távol, hanem a talaj nedvességtartalmát is megőrzi. Bár általában ellenálló, érdemes odafigyelni a levéltetvek és lisztharmat megjelenésére. Rendszeres megfigyeléssel és szükség esetén természetes növényvédő szerekkel ezek kordában tarthatók.

Az édeskömény betakarítása többféle módon is történhet. A levelek és szárak már fiatal korban szedhetők és frissen vagy szárítva is felhasználhatók. A gumók akkor a legízletesebbek, amikor még zsengék és elérik a tíz centiméteres átmérőt. A növény virágzását követően az érő magokat is begyűjthetjük, amikor azok barnulni kezdenek. Ekkor érdemes a virágernyőket levágni, megszárítani, majd kipergetni belőlük a magokat.

Összességében az édeskömény sokoldalúan hasznosítható növény, amely nemcsak fűszerként és zöldségként, hanem gyógynövényként is értékes, miközben a termesztése viszonylag egyszerű és hálás feladat.

Paraméterek

A csomag tartalma 1 gramm