Leírás
A Chili de Cayenne (Capsicum annuum) egy közepesen csípős chili paprika, amely íze és egészségügyi előnyei miatt is közkedvelt.
Jellemzők:
Erőssége a Scoville-skála alapján általában 30,000 és 50,000 között mozog, így erősebb, mint az átlagos paprika, de nem éri el a nagyon csípős fajták, például a Habanero vagy Carolina Reaper intenzitását.
Formája hosszúkás és vékony, jellemzően 10–15 cm hosszú. Színe változó, de többnyire piros vagy narancssárga.
Ízvilága élénk és fűszeres, csípőssége mellett enyhe gyümölcsös vagy savanykás aromák is megjelennek.
Felhasználás:
A Cayenne chili széles körben használatos a konyhában. Gyakran porrá őrlik vagy egész paprikaként alkalmazzák, hogy fűszerezzenek vele szószokat, pörkölteket, leveseket vagy akár italokat.
Egészségügyi előnyök:
A benne található capsaicin segíthet a fájdalom csillapításában, gyulladáscsökkentő hatású, és fokozhatja az anyagcserét, így számos jótékony hatása ismert.
Termesztési körülmények:
A Chili de Cayenne meleg, napos éghajlatot kedvel. Otthoni kertben is jól termeszthető, de hosszú, meleg növekedési időszakra van szüksége a jó termés érdekében.
Összességében a Chili de Cayenne egy sokoldalú, ízletes és egészséges chili fajta, amelynek jellegzetes csípőssége és fűszeres íze miatt világszerte kedvelik.
config_title]
Ültetése ,gondozása
A chili paprika magról történő ültetése otthoni körülmények között valóban izgalmas és nem túl bonyolult. Fontos, hogy lépésről lépésre haladjunk a siker érdekében.
Először szerezd be a kívánt chili paprika magokat, figyelve arra, hogy az adott fajta megfeleljen az elvárásaidnak és a helyi körülményeknek. Ezután készíts elő egy jó minőségű, jól szellőző, könnyű ültetőközeget, amely támogatja a magok csírázását.
A magokat helyezd el 1-2 cm mélyre a nedves ültetőközegbe, lehetőleg egy-két magot egy helyre, és ügyelj arra, hogy ne legyen túl sűrű a vetés. Az ültetőedényt tedd meleg, napos helyre, ahol a hőmérséklet ideális esetben 20-30 °C között van. Ilyen körülmények között a chili magok 1-2 héten belül kikelnek.
Amikor a palánták elérik az 5-10 cm-es magasságot, érdemes átültetni őket nagyobb cserépbe vagy külön edényekbe, hogy legyen elegendő helyük növekedni. Ezután következik a keményítés folyamata, amikor a palántákat fokozatosan hozzászoktatjuk a kültéri viszonyokhoz, kint tartva őket egyre hosszabb ideig naponta.
Végül, amikor az időjárás engedi, a csemetéket állandó helyre, a szabadba ültetheted, ügyelve arra, hogy megfelelő távolságot tarts közöttük, hiszen a chili paprikák helyigényesek. Az állandó helyen folyamatos öntözésre és tápanyag-utánpótlásra van szükség, hogy a növények egészségesek maradjanak és bőséges termést hozzanak.
Ez a folyamat lehetőséget ad arra, hogy saját termesztésű, friss és csípős chili paprikáid legyenek otthon, akár a kertben, akár az erkélyen.
Paraméterek
A csomag tartalma 0,5gramm | |
1 gramm kb 120-150 db . |