Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Földimogyoró (Arachis hypogaea)
890 Ft
Menny.:db

Földimogyoró (Arachis hypogaea)

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: Utolsó 7 db raktáron

A földimogyoró (Arachis hypogaea), amit néha csak mogyorónak is neveznek, a legvalószínűbb eredete Dél-Amerikában, különösen a brazil és perui területeken található. A földimogyorót az őslakos amerikai népek először háziasították és termesztették, mielőtt a spanyol hódítók a 16. században elhozták volna Európába.

Az európaiak, miután megismerkedtek a földimogyoróval, azt számos más területen is elkezdték termeszteni, beleértve Afrikát és Ázsiát. A földimogyoró nagy rugalmassága és gazdasági értéke miatt gyorsan terjedt el a világon, és ma már számos kontinensen termesztik.

Fontos megjegyezni, hogy a földimogyoró nem a diófélék (mint például a dió vagy a mogyoró), hanem a pillangósok (Fabaceae) családjába tartozik. Szokatlan tulajdonsága, hogy a virágok szára "meghajlik" és a termés a talaj alá kerül (innen ered az "hypogaea" név, ami föld alatti jelentést hordoz). A legtöbb dióféle termése a növény tetején található.

Ma a földimogyorót a világ számos részén termesztik, különféle fajtái és típusai megtalálhatók, és széles körben felhasználják az élelmiszeriparban, például mogyoróvaj, olaj és más termékek előállításához

Leírás

 1. Botanikai Tulajdonságok:

  • A földimogyoró a pillangósok (Fabaceae) családjába tartozik. A növény virágai a talaj fölött, a termése pedig a talaj alatt fejlődik.
 2. Termesztési Környezet:

  • A földimogyoró a meleg éghajlatokat kedveli, és az optimális fejlődéshez sok napfényre és meleg hőmérsékletre van szüksége. Számos trópusi és szubtrópusi régióban termesztik.
 3. Növényi Tulajdonságok:

  • A földimogyoró növénye az elsődleges gyökérrendszert hozza létre, amelyből az oldalsó gyökerek fejlődnek ki. A virágok sárga színűek, és a növény hajtásainak végein találhatók. A termés a virágzás után a talaj alá kerül, ahol a termésfejlődés folytatódik.
 4. Termesztési Idő:

  • A földimogyorót rendszerint tavasszal ültetik, amikor a talaj már felmelegedett. A betakarítás általában nyár végén vagy kora ősszel történik.
 5. Fajták:

  • Számos földimogyorófajta létezik, és ezek különböző méretűek, ízűek és termőképesek lehetnek. A legelterjedtebb típusok közé tartozik a Virginia, a Valencia és a Runner.
 6. Élelmiszeripari Felhasználás:

  • A földimogyorót sokféle formában fogyasztják. Az élelmiszeriparban népszerű a mogyoróvaj, de felhasználják süteményekhez, édességekhez és különböző ételekhez is. A termésből hidegen sajtolt olajat is kinyernek.
 7. Táplálkozási Érték:

  • A földimogyoró táplálkozási szempontból gazdag fehérjében, egészséges zsírokban, rostokban, valamint B-vitaminokban, E-vitaminban és ásványi anyagokban, például magnéziumban és káliumban.
 8. Gyógyászati Felhasználás:

  • A földimogyoró egészségügyi előnyei közé tartozik az antioxidánsokban gazdag tartalom és az egészséges zsírsavak, amelyek hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri egészséghez.

A földimogyoró egy fontos élelmiszerforrás, amely széles körben felhasználható, és gazdag tápanyagtartalommal rendelkezik. A növény rugalmas termeszthetősége és sokoldalú felhasználása miatt globális szinten elterjedt és népszerű.

Ültetése, gondozása

Földimogyoró Ültetése és Gondozása:

Ültetés:

 1. Vetési Időpont:

  • A földimogyorót általában tavasszal ültetik, amikor a talaj már felmelegedett. Ellenőrizd a fagyveszélyt, és csak akkor ültess, amikor a fagy már nem fenyeget.
 2. Talaj Kiválasztása:

  • A földimogyoró szereti a jó vízelvezetésű talajt, és nem kedveli a pangó vizet. A homokos vagy homokos-lazacos talajok ideálisak a földimogyoró számára.
 3. Ültetési Mélység:

  • Az ültetés során ügyelj arra, hogy a magokat 5-8 centiméter mélyre ültesd. A mélység változhat a talaj típusától függően.
 4. Távolság és Sorok:

  • Hagyj elegendő távolságot a sorok és a növények között (általában 30-45 centiméter sorok közötti és 10-15 centiméter növények közötti távolság).

Gondozás:

 1. Öntözés:

  • A földimogyoró vízigényes növény. Rendszeresen öntözd, különösen a virágzás és a termésképződés idején. Az öntözésnek egyenletesen kell eloszlania a növények között.
 2. Tápanyagok:

  • Kínálj megfelelő mennyiségű tápanyagot a növényeknek. A foszfor és a kálium fontos a virágzás és a termésképzés szempontjából. Használhatsz kiegyensúlyozott műtrágyát.
 3. Gyomirtás:

  • Tartsd tisztán a környezetet a növények körül. A gyomok versenyeznek a tápanyagokért és a vízért. A talajtakarás is segíthet a gyomok visszaszorításában.
 4. Támogatás:

  • Mivel a földimogyoró hajtásai megnyúlnak, amikor a termés kialakul, támrendszerrel vagy támasztékkal támogasd a növényeket, hogy megakadályozd a lehajlást és a termés sérülését.
 5. Betakarítás:

  • A földimogyoró betakarítása általában körülbelül 120-150 nappal az ültetés után történik. Amikor a levelek elszáradnak és sárgulnak, és a termés alatt található mogyoróhüvely megkeményedik, kész a betakarításra.
 6. Tárolás:

  • A földimogyorót szüret után hagyd szárazon, majd tárolja hűvös, száraz helyen. Ne hagyja a termést a nedvességnek kitett állapotban.

A megfelelő öntözés, tápanyagellátás és a megfelelő távolságok betartása segít a földimogyoró sikeres termesztésében. Gondoskodj a megfelelő gondozásról, és figyelj a növények fejlődésére a termesztési szezonban.