Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Dobverővirág ( Craspedia globosa)
780 Ft
Menny.:db

Dobverővirág ( Craspedia globosa)

780 Ft
Menny.:db
Gyártó: W Legutko
Raktárkészlet 1: Utolsó 1 db raktáron

A Craspedia globosa, közismert nevén sárga gömbike, vagy dobverő virág, egy évelő növényfaj, de a mi éghajlatunkon inkább egynyári virág, mely a százszorszépek (Asteraceae) családjába tartozik. Eredeti előfordulási helye Új-Zéland, ahol őshonos vadon élő növényként.

Az őshonos környezetében a Craspedia globosa jellemzően homokos talajon és nyitott területeken nő, például réteken, dombokon és fennsíkokon. Az új-zélandi őslakosok hagyományosan használták a növényt gyógyászati célokra, valamint a szárakat és a virágokat dekoratív célokra.

A Craspedia globosa mára az egész világon népszerűvé vált dísznövényként. Kedvelik kertészek és virágkötők a jellegzetes, gömb alakú, sárga virágok miatt, amelyek hosszú, vékony száron helyezkednek el. A sárga gömbike számos kertészeti környezetben megtalálható, és sokan dísznövényként termesztik kerti ágyásokban, konténerekben vagy vágott virágnak. A növény magja könnyen termeszthető és sokféle éghajlati és talajkörülmény között megbízhatóan fejlődik.

Leírás

Craspedia globosa ismertetője


 

A Craspedia globosa, közismert nevén sárga gömbike vagy sárga bolyhosvirág, egy évelő növényfaj, mely származási helye Új-Zéland, de mára számos más térségben is elterjedt dísznövényként. Itt található egy rövid ismertetése:

 1. Megjelenés: A Craspedia globosa jellegzetes, gömb alakú sárga virágokkal rendelkezik, amelyek hosszú, vékony száron helyezkednek el. A virágok gyakran összezsugorodott gömböt alkotnak, ami a növény megjelenésének egyik legjellemzőbb vonása. A levelek általában lineárisak és szürkészöldek.

 2. Életmód: A Craspedia globosa évelő növény, ami azt jelenti, hogy évente újra kihajt és virágzik. A természetes környezetében gyakran homokos talajon és nyitott területeken nő, de kertészeti környezetben is jól teljesít, ha megfelelő gondozást kap.

 3. Virágzás: A virágok jellemzően nyáron és ősszel nyílnak, bár a pontos virágzási időpont a termőhelytől és a helyi éghajlattól függően változhat. A sárga gömbike virágai hosszú ideig megmaradnak, ami szintén hozzájárul a növény díszítő értékéhez.

 4. Termesztés és gondozás: A Craspedia globosa viszonylag könnyen termeszthető növény. Jól alkalmazkodik különböző éghajlati és talajkörülményekhez, de általában kedveli a napos vagy félig árnyékos helyeket és a jó vízelvezetésű talajt. Rendszeres öntözésre van szüksége, de fontos elkerülni a túlzott vízadást, mivel ez károsíthatja a gyökereket.

 5. Felhasználás: A sárga gömbike gyakran felhasználják vágott virágként friss és száraz virágkompozíciókban egyaránt. Számos virágkötészeti projektben és csokorban is megtalálható a dísznövényként.

 6. Dekoratív érték: A Craspedia globosa egyedi megjelenésével és élénk sárga színével vonzza a figyelmet. Kertekben és tájképekben is szép látványt nyújt, különösen ha csoportosan ültetik vagy más színű növényekkel kombinálják.

Összességében a Craspedia globosa egy lenyűgöző és dekoratív növény, amely széles körben elterjedt dísznövényként, kertekben, valamint vágott virágként is. Könnyen termeszthető és gondozható, és élénk sárga virágai révén vonzó látványt nyújt.

Ültetése, gondozása


 

A Craspedia globosa, vagy sárga gömbike ültetése és gondozása viszonylag egyszerű, ha követed néhány alapvető lépést. Íme egy általános útmutató:

Ültetés:

 1. Talaj és hely kiválasztása: Válassz napos vagy félig árnyékos helyet a Craspedia számára. A jó vízelvezetésű, enyhén savas vagy semleges pH-jú talaj ideális számára. Ha a talajod nem megfelelő, keverj bele homokot vagy kavicsot a jobb vízelvezetés érdekében.

 2. Ültetőedény vagy ágyás előkészítése: Ha konténerekben szeretnéd termeszteni, válassz megfelelően nagy és vízelvezető edényeket. Ha a kertedben ülteted, lazítsd fel a talajt és távolítsd el a gyomokat.

 3. Magok ültetése: Ültess magokat vagy vásárolj előnevelt palántákat. Ha magokkal dolgozol, ültesd el őket a talaj felszínén, és finoman nyomd meg őket. Ha palántákat vásárolsz, ültesd el őket a megfelelő távolságban egymástól.

 4. Öntözés: Öntözd meg a talajt alaposan az ültetés után, hogy segíts a magoknak megkezdeni a növekedést. Ügyelj arra, hogy az ültetőközeg mindig nedves legyen, de ne áztasd túl a növényeket.

Gondozás:

 1. Öntözés: A Craspedia globosa kedveli a mérsékelt öntözést. Öntözd rendszeresen, de ne hagyd, hogy a talaj túl vizes legyen, mivel ez károsíthatja a gyökereket.

 2. Tápanyagellátás: A sárga gömbike nem igényel túl sok tápanyagot, de időnként táplálj meg egy kiegyensúlyozott műtrágyával a virágzás idején. Keress olyan műtrágyát, amely kifejezetten virágzó növények számára készült.

 3. Metszés: Ha a növények túl sok hajtást hoznak, metszd vissza őket, hogy tartsd meg a megfelelő alakot és sűrűséget. A metszés segíthet abban is, hogy az energiát a virágok fejlődésére koncentrálja.

 4. Támrendszer: Mivel a Craspedia globosa hajlamos kúszni és terjedni, támogasd meg egy pergolával vagy ráccsal, ha szükséges.

 5. Védő intézkedések: A hidegebb éghajlaton télen vedd figyelembe, hogy a Craspedia nem tolerálja a fagyot. Ha hideg idő közeleg, védd meg a növényeket fagyos szelektől vagy hordd be őket melegebb helyre.

A Craspedia globosa gondozása nem igényel túl sok figyelmet, és gyönyörű sárga virágai a kert vagy a konténerek szép díszei lehetnek. Kövesd ezeket az alapvető lépéseket, és élvezd a virágokat és a növények szépségét a kertedben!