Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Díszparéj Cola de Zorro
890 Ft
Menny.:db

Díszparéj Cola de Zorro

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: 10 db raktáron

 Lágyszárú, egynyári növény, váltakozó, lándzsás levelekkel és hosszú, lógó szárú virágfürtökkel. Ajánlott virágágyások, színcsoportok, szegélyek stb. kialakítására, valamint vágott virágként is.
Normál kerti talajban fejlődik. Éghajlat: jól alkalmazkodik.

 

Amaranthus caudatus, amaránt vagy díszparéj, rókafarok, egy dísznövény, amelyet gyakran használnak kerti díszítésre és néha élelmiszerként is. Íme néhány információ az eredetéről, ültetéséről és gondozásáról:

Leírás

Eredet:

 • Őshonos terület: Az Amaranthus caudatus őshonos a dél-amerikai Andokban, de mára már széles körben elterjedt más trópusi és szubtrópusi régiókban is.

 • Történelmi háttér: Régóta ismert növény, amelyet az ősi peruiak és inkák termesztettek. A mai napig sok helyen termesztik és fogyasztják.

Ültetése:

 1. Hely kiválasztása: Az Amaranthus caudatus napos helyet igényel, és jól tűri a meleg és száraz körülményeket. Jól szellőző helyen is jól fejlődik.

 2. Talaj: Jól drenáltált, tápanyagban gazdag talajra van szüksége, amely enyhén savas vagy semleges pH-jú. A jó vízelvezetés elengedhetetlen a gyökerek rothadásának elkerülése érdekében.

 3. Vetési idő: Az Amaranthus caudatus magjait általában kora tavasszal, a fagyok után ültetik. Beltérben előnevelhetők, majd a fagyok elmúltával kiültethetők.

 4. Vetési mélység és távolság: A magokat kissé nyomjuk a talajba, de ne takarjuk be őket túl vastagon, mert a csírázásnak fényre van szüksége. Tartsunk legalább 20-30 cm távolságot a palánták között.

Gondozása:

 1. Öntözés: Az Amaranthus caudatus jól tűri a szárazságot, de rendszeres öntözésre van szüksége az ültetés utáni első időszakban. Az érett növények szárazságtűrőek, de hosszú aszályidőszakban öntözzük őket.

 2. Tápanyagok: A növény tápanyagigényes, ezért rendszeres trágyázásra lehet szükség, különösen a virágzás és a terméselés időszakában.

 3. Metszés: Az Amaranthus caudatus nem igényel metszést a normál növekedési és virágzási ciklus során.

 4. Maggyűjtés: Ha szeretnénk gyűjteni a magokat, hagyjuk, hogy a virágok kifakuljanak és a termések kifejlődjenek, majd szedjük össze és tároljuk száraz helyen.

Betakarítás és Karbantartás:

 • Maggyűjtés: Az Amaranthus caudatus magjait gyűjthetjük az érés után, amikor a terméseik megkeményednek és szárazak lesznek.

 • Dekoráció: A száraz virágokat és terméseket gyakran dekorációs célokra használják.

Kártevők és Betegségek:

 • Levéltetvek és takácsatkák: Ezek a kártevők időnként megtámadhatják a növényt, különösen a nedves időjárás során. Szükség esetén rovarölő szerrel kezelhetjük őket.

 • Gombás betegségek: A túl nedves környezet gombás betegségek kialakulásához vezethet. Fontos a megfelelő szellőzés és a túlöntözés elkerülése.

Az Amaranthus caudatus, vagy lóhereamaránt, egy könnyen termeszthető és díszítő növény, amely színpompás virágaival és dekoratív terméseivel feldobja a kertet. A megfelelő gondozással és körülményekkel hosszú ideig élvezhetjük szépségét és díszítő hatását.