Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Díszcsalán ( Mozaikvirág)
890 Ft
Menny.:db

Díszcsalán ( Mozaikvirág)

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: 10 db raktáron
Lágyszárú egynyári növény. Szép színű, fűrészes szélű, egymással szemben álló levelek. Virágtartókban és virágágyásokban is használható. A szerves anyagokban gazdag talajokat kedveli.

A díszcsalán, egy gyönyörű színes levelű növény, melyet gyakran dísznövényként, szobanövényként vagy kerti szegélyként termesztenek. Itt van néhány információ az eredetéről, ültetéséről és gondozásáról:

Leírás

Eredet:

 • Őshonos terület: A Coleus blumei származási helye Délkelet-Ázsia és Afrika trópusi régiói.

 • Történelmi háttér: A császárkorona régóta kedvelt növény volt a kertészek körében, és számos fajtát és hibridet nemesítettek belőle.

Ültetése:

 1. Hely kiválasztása: A Coleus blumei kedveli a félig árnyékos vagy árnyékos helyet. Túl sok közvetlen napfény károsíthatja a leveleket.

 2. Talaj: Jól vízelvezető, tápanyagban gazdag talajra van szüksége, amely enyhén savas vagy semleges pH-jú. A jó vízelvezetés elengedhetetlen a gyökerek rothadásának elkerülése érdekében.

 3. Vetési idő: Beltérben egész évben lehet magokat ültetni. A szabadban tavasszal, a fagyok után ültessük ki őket.

 4. Vetési mélység és távolság: A magokat kissé nyomjuk a talajba, de ne fedjük be őket túl vastagon, mert a csírázásnak fényre van szüksége. Tartsunk legalább 20-30 cm távolságot a palánták között.

Gondozása:

 1. Öntözés: A Coleus blumei szereti a nedves talajt, de ügyeljünk arra, hogy ne álljon a víz a gyökerek körül. Öntözzük rendszeresen, de ne hagyjuk, hogy a talaj kiszáradjon teljesen.

 2. Tápanyagok: A növényt tápanyagdús talajban kell tartani. A virágzás ideje alatt vagy a növekedési időszakban rendszeresen trágyázzuk meg a növényt általános virágtrágyával.

 3. Metszés: A császárkoronának hajlamosak visszanőni, így rendszeresen metszést igényelhet a forma fenntartása érdekében. Az elnyílt virágokat és leveleket távolítsuk el, hogy serkentsük az új növekedést és virágzást.

 4. Támogatás: Ha a növény hajlamos összedőlni vagy elhajolni, támasztékot vagy támogatást kell biztosítani számára.

Betakarítás és Karbantartás:

 • Virágzás: A Coleus blumei virágzási időszaka a megfelelő körülmények között hosszú lehet. Az elnyílt virágok és levelek rendszeres eltávolítása segíthet meghosszabbítani a virágzási időszakot és serkentheti az új növekedést.

 • Szaporítás: A növény könnyen szaporítható dugványokkal, amelyeket vízbe vagy talajba ültethetünk.

Kártevők és Betegségek:

 • Levéltetvek és takácsatkák: Ezek a kártevők időnként megtámadhatják a növényt. Szappanos vízzel vagy rovarölő szerrel kezelhetjük őket.

 • Gombás betegségek: A túl nedves környezet gombás betegségek kialakulásához vezethet. Fontos a megfelelő szellőzés és a túlöntözés elkerülése.

A Coleus blumei, vagy díszcsalán, egy színpompás és könnyen gondozható növény, mely sokszínűségével és díszítő hatásával feldobja kertünket vagy lakásunkat. A megfelelő gondozással és körülményekkel hosszú ideig élvezhetjük szépségét és színes leveleit.