Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Datolyapálma
890 Ft
Menny.:db

Datolyapálma

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: Utolsó 9 db raktáron

A datolyapálma (Phoenix dactylifera) a pálmák családjába tartozik, és számos trópusi és szubtrópusi régióban őshonos. A datolyapálma eredetét nehéz pontosan meghatározni, mivel évezredek óta termesztik és használják különböző területeken. Azonban a faj eredeti elterjedési területe a Közel-Kelet és Észak-Afrika.

 

Leírás

A datolyapálma (Phoenix dactylifera) egy trópusi és szubtrópusi növény, amely a pálmák családjába tartozik. Ezek a növények hosszú életűek és lassan nőnek, elérhetik akár a 20 méteres magasságot is. A datolyapálma jól alkalmazkodik a meleg és száraz éghajlati viszonyokhoz, és a szárazságot jól tűri.

Datolyapálma Eredete:

 1. Közel-Keleti Régió:

  • A datolyapálma hazájának a Közel-Keletet tekintik, különösen az Irak, Irán, Szíria, Jordánia és Szaúd-Arábia területén. Ezen régiók enyhe trópusi és szubtrópusi éghajlatot kínálnak, ideálisak a datolyapálma termesztéséhez.

 2. Észak-Afrika:

  • A datolyapálma elterjedt Észak-Afrikában is, beleértve az Egyiptom, Tunézia, Algéria, Marokkó területeit. Az éghajlati viszonyok, a meleg és száraz időjárás lehetővé teszi a datolyapálma sikeres termesztését ebben a régióban.

 3. Öreg Kultúrnövény:

  • A datolyapálma egyike azoknak a növényeknek, amelyeket az emberiség évezredek óta termeszt és fogyaszt. A datolyát számos kultúrában hagyományos élelmiszernek, édesítőszernek és táplálékkiegészítőnek használják.

 4. Kiválóan Alkalmazkodó Növény:

  • A datolyapálma kiválóan alkalmazkodik a száraz és meleg éghajlati viszonyokhoz. Képes túlélni a forró nyarakat és a száraz időszakokat, és a gyökérzete segítségével mélyebbről kinyerni a talajban lévő vizet.

 5. Növényhasznosítás:

  • A datolyapálma nemcsak az édességekhez és más élelmiszerekhez nyújtja a datolyát, hanem számos más módon is hasznosítják. A leveleit hagyományosan szőnyegkészítésre használják, a törzséből faanyagot nyernek, és számos olyan hasznos anyagot kinyernek belőle, amelyek a mindennapi életben szolgálnak.

A datolyapálma tehát egy kulturálisan és gazdaságilag fontos növény, amely évezredek óta szolgál élelmiszerforrásként és más felhasználási módokban az emberek számára, különösen a Közel-Keleten és Észak-Afrikában

Ültetése, gondozása

 1. Magok Kiválasztása:

  • Válasszatok egészséges, érett datolyát, és szedjétek ki a magokat. A magokat mossátok meg, majd szárítsátok meg.

 2. Csíráztatás:

  • Áztassátok be a magokat meleg vízbe 24 órára. Utána ültessétek el őket laza, tápanyagban gazdag talajba.

 3. Ültetés:

  • A magokat ültessétek el 2-3 centiméter mélyen a talajba. Tartsátok a talajt kissé nedvesen.

 4. Klíma:

  • A datolyapálma számára ideális a meleg, trópusi vagy szubtrópusi klíma. Az ültetés helyét válasszátok napos és meleg területre.

Datolyapálma Gondozása:

 1. Öntözés:

  • A datolyapálma az öntözést szereti, különösen a forró és száraz időszakokban. Azonban ne hagyjátok, hogy a gyökerei elázzanak.

 2. Trágyázás:

  • Tavasszal és nyáron adhatunk neki trágyát. Használjunk lassan oldódó, pálmákhoz készült trágyát.

 3. Növényvédelem:

  • Figyeljünk a kártevőkre és betegségekre. Ha szükséges, alkalmazzunk megfelelő növényvédelmi intézkedéseket.

 4. Támogatás:

  • Nagyobb datolyapálmák esetében lehet, hogy támogatásra van szükségük a stabilitás érdekében.