Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Csúcsos karfiol (Brassica oleracea var. botrytis) (Romanesco)
890 Ft
Menny.:db

Csúcsos karfiol (Brassica oleracea var. botrytis) (Romanesco)

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: Utolsó 8 db raktáron

A csúcsos karfiol vagy brokkolikarfiol a hagyományos fehér karfiol (Brassica oleracea var. botrytis) egy változata. Ezt a változatot olyan kertészek vagy nemesítők hozták létre, akik speciális külsejű és ízű karfiolt keresnek. A csúcsos karfiolt gyakran "romanesco" néven is ismerik, és az egyedi, csúcsos, spirális formájáról ismert.

A csúcsos karfiol eredetére vonatkozó pontos információk néha nehezen elérhetők lehetnek, mivel a különféle nemesítők és kertészek a világ különböző részein fejlesztették ki. Az egyes változatok és hibridek háttértörténete általában a fajtát fejlesztők vagy csoportok saját szakmai érdekeikhez és céljaikhoz kapcsolódik.

A csúcsos karfiol érdekessége, hogy nemcsak a szokásos fehér színben fordul elő, hanem zöldes, sárgás vagy lila árnyalatokban is, ami egyedi és látványos megjelenést kölcsönöz ennek a zöldségnek. Táplálkozási szempontból a csúcsos karfiol hasonló előnyöket kínál, mint a hagyományos karfiol, például alacsony kalória- és szénhidráttartalmat, magas C-vitamin- és rosttartalmat.

Leírás

A csúcsos karfiol, más néven romanesco karfiol, egy különleges és látványos változata a hagyományos fehér karfiolnak (Brassica oleracea var. botrytis).


 

Külső Megjelenés:

 1. Csúcsos Forma:

  • A csúcsos karfiol különleges, spirális vagy csúcsos formájáról ismert. Általában az egyes rózsák csúcsa felé tör a középpontban, és egyedi, geometriai mintázatot hoz létre.

 2. Színváltozatok:

  • Előfordulhatnak különféle színváltozatok, például zöld, sárga vagy lila árnyalatokban. Az egyes rózsák általában ugyanolyan színűek, de a különböző árnyalatokban gazdag változatok is megtalálhatók.

Táplálkozási Érték:

 1. Alacsony Kalóriatartalom:

  • Mint a hagyományos karfiol, a csúcsos karfiol is alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, így egy egészséges étrend része lehet.

 2. C-vitamin és Rost:

  • Gazdag C-vitaminban és rostokban, ami hozzájárulhat az immunrendszer támogatásához és az emésztőrendszer egészségéhez.

Felhasználás:

 1. Főzve vagy Párolva:

  • A csúcsos karfiolt főzve vagy párolva készítik el. Fontos, hogy ne főzze túl, hogy megőrizze ízét és textúráját.

 2. Dekorációként vagy Salátákban:

  • Az egyedi megjelenése miatt a csúcsos karfiolt gyakran dekoratív elemként használják tányérok díszítésére vagy friss salátákhoz.

Termesztési Körülmények:

 1. Tápanyagokban Gazdag Talaj:

  • A csúcsos karfiolnak jól tápanyagokban gazdag talajra van szüksége. A jó vízelvezetés is fontos.

 2. Napfényigény:

  • A napos helyeket kedveli, és megfelelő mennyiségű napfényre van szüksége a megfelelő fejlődéshez.

A csúcsos karfiol egyedi megjelenése és változatos színei miatt egy különleges és látványos választás lehet az ételkészítés során, és a kertészek körében is népszerűvé vált.

Ültetése, gondozása

1. Ültetési Időpont:

 • Az ültetési időpont függ a régiótól és az éghajlattól. Általában a tavaszi hónapok (március-május) jó időpontok a csúcsos karfiol ültetéséhez.

2. Magok Előkészítése:

 • Áztassa a magokat néhány órára meleg vízben a csírázás elősegítése érdekében.

3. Föld és Ültetés:

 • Ültessen magokat nedves, gazdag talajba, ideálisan komposzttal keverve. Ültessen magokat körülbelül 1-2 cm mélységbe.

4. Távolság:

 • Tartsa be az ültetési távolságokat, általában 30-60 cm közötti távolság lehet szükséges a növények között.

Csúcsos Karfiol Gondozása:

1. Öntözés:

 • A csúcsos karfiolnak egyenletes nedvességre van szüksége, különösen az ültetési időszakban. Ne hagyja, hogy a talaj kiszáradjon.

2. Tápanyagok:

 • Trágyázza meg a talajt időszakonként, különös tekintettel a nitrogénre, mivel a karfiolnak magas nitrogéntartalomra van szüksége.

3. Napfény és Hőmérséklet:

 • A csúcsos karfiol szereti a napos helyeket. Biztosítsa számára elegendő napfényt és megfelelő hőmérsékletet (kb. 15-20°C).

4. Gyomirtás:

 • Tartsa tisztán a környezetét, és távolítsa el a gyomokat, hogy ne versengjenek a csúcsos karfiolért a tápanyagokért.

5. Betegségek és Kártevők Ellenőrzése:

 • Figyelje a növényeket a betegségek és kártevők szempontjából, és alkalmazzon szükség esetén megfelelő védelmi intézkedéseket.

 • Káposzta lepke, Káposzta bagolylepke .

6. Szüret:

 • A csúcsos karfiolt általában akkor szüretelik, amikor a rózsák kialakulnak, és a növény megfelelő méretű. A túl késői szüret befolyásolhatja az ízt és a textúrát.

Az általános útmutatók mellett mindig érdemes figyelembe venni a specifikus fajtára vagy hibridre vonatkozó útmutatásokat is, mivel ezek a részletek változhatnak a különböző csúcsos karfiolvariációknál.