Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Csicseriborsó (Cicer arietinum)
995 Ft
Menny.:db

Csicseriborsó (Cicer arietinum)

995 Ft
Menny.:db
Raktárkészlet 1: Utolsó 9 db raktáron
Gyártó: Rocalba

A csicseriborsó (Cicer arietinum) a hüvelyesek családjába tartozó növény, és őshazája a Közel-Kelet, ahol már az ókorban ismert és termesztett növény volt. Az első nyomokat a csicseriborsó termesztéséről a mai Irak területéről származó régészeti leletek mutatják, és az időszámítás előtti 7. évezredre tehetők vissza. A Közel-Keleten kívül a csicseriborsó kultiválása hamar elterjedt Észak-Afrikában, Európában és Ázsiában is.

A csicseriborsót széles körben használják étkezési célra, és sok kultúrában jelentős része a helyi konyhának. A legismertebb csicseriborsó-alapú étel talán a humusz, ami egy Közel-Keletről származó étel, de a csicseriborsóból készült levesek, curry-k és saláták is gyakoriak a világ számos részén.

A csicseriborsó könnyen termeszthető és jól alkalmazkodik különböző éghajlati körülményekhez, ami hozzájárult a globális elterjedéséhez. Gazdag fehérje- és rostforrás, valamint sok más tápanyagot is tartalmaz, és a hüvelyesek között is kiemelkedik tápértékében. A csicseriborsót édességként, sós ételként vagy lisztként is felhasználják, és számos gasztronómiai kultúrában elengedhetetlen alapanyaga a különféle ételeknek.

Leírás

A csicseriborsó (Cicer arietinum) egy hüvelyes növény, amelynek a magja, a csicseriborsó, széles körben használatos étkezési célokra. Itt van néhány jellemzője és ismertetője:

  1. Növény Leírása:

    • A csicseriborsó egy évelő növény, amely az őszi-búza és a lencse közeli rokona. Általában 20-50 cm magasra nő, de a növény fajtájától és környezeti feltételektől függően változhat a mérete.

  2. Levelek:

    • A levelek paripafogakra emlékeztetnek, és párosával helyezkednek el a száron.

  3. Virágok:

    • A csicseriborsónak fehér, lilás vagy kék virágai vannak, amelyek hosszú száron helyezkednek el.

  4. Termések (Hüvelyek):

    • A virágokból hüvelyes terméseik fejlődnek, amelyekben a csicseriborsó magjai találhatók. A hüvelyekben általában 1-3 csicseriborsó található.

  5. Csicseriborsó Magja:

    • A csicseriborsó magja kerek, apró, és a hüvelyekben található. Színe változhat a sárgától a krémig.

  6. Tápérték:

    • A csicseriborsók magas fehérjetartalmúak, rostban gazdagok, és fontos ásványi anyagokat, például vasat, magnéziumot és B-vitaminokat tartalmaznak.

  7. Felhasználás:

    • A csicseriborsó széles körben felhasznált növény a konyhában. A hüvelyeseket frissen vagy szárítva használhatják, és különféle ételek részeként szerepelnek, mint például levesek, curry-k, saláták, hummusz és egyéb ételkülönlegességek.

  8. Egészségügyi Előnyök:

    • A csicseriborsók tápértékeik révén egészségesek lehetnek. Magas rosttartalmuk támogatja az emésztést, és a benne található fehérje segíthet az izomépítésben.

A csicseriborsó sokféle környezetben jól termeszthető, és gazdag tápanyagokban, ízben és textúrában egyaránt. A sokoldalúsága és egészséges tulajdonságai miatt sok konyhában kedvelt alapanyag.

Ültetése,gondozása

A csicseriborsó ültetése magról otthoni kertben izgalmas és viszonylag egyszerű feladat. Itt van egy lépésről lépésre útmutató a csicseriborsó ültetéséhez:

Csíráztatás:

  1. Magok Beszerzése:

    • Vásárold meg jó minőségű csicseriborsómagokat kertészeti üzletekben vagy online.

  2. Áztatás:

    • Áztasd be a csicseriborsómagokat. Öblítsd le őket, majd helyezd egy tálba, és öntsd le őket vízzel. Hagyd őket ázni legalább 8-12 órán keresztül.

  3. Csíráztatás:

    • Tegyél egy nedves papírtörlőt vagy konyharuhát egy tányérra, majd terítsd szét a megduzzadt magokat a tetején. Fedd le egy másik tányérral, és helyezd egy meleg helyre. Naponta ellenőrizd, és tartsd nedvesen a papírtörlőt.

  4. Csírák Kialakulása:

    • Általában 1-2 nap alatt megjelennek a csírák. Amikor a csírák 1-2 cm hosszúak, készen állnak a telepítésre.

Ültetés a Kertben:

  1. Kert Előkészítése:

    • Válassz egy napos, jól megművelt kertterületet. A csicseriborsók szeretik a meleg és napos helyeket.

  2. Magok Ültetése:

    • Áss vagy készíts mélyedéseket a földbe, és ültess bele óvatosan a csírákat. Helyezz egy-egy csírát 5-10 cm mélyre és legalább 15-20 cm távolságra egymástól.

  3. Takarás és Öntözés:

    • Takard be a magokat földdel, majd alaposan öntözd meg a kertet. A csicseriborsók kedvelik a jó nedvességet.

  4. Növekedés Figyelése:

    • Figyeld meg a csicseriborsó növekedését. Amint elkezdenek nőni, támold meg a növényeket, hogy ne boruljanak el.

Gondozás:

  1. Öntözés:

    • A csicseriborsók szükségletei szerint tartsd a talajt nedvesen. Különösen a virágzási és termő időszakokban igénylik a több vizet.

  2. Trágyázás:

  • Adj nekik kiegyensúlyozott, ásványi anyagokban gazdag trágyát.

  1. Gyomirtás:

  • Tartsd tisztán a kertet a gyomoktól, különösen a csicseriborsók korai növekedési szakaszában.

A csicseriborsók általában jól alkalmazkodnak a kertek különböző körülményeihez. Az otthoni ültetés lehetőséget nyújt arra, hogy élvezd a friss csicseriborsó ízét és táplálkozási előnyeit saját kertedből.

Paraméterek

A csomag tartalma 50 gramm
1 gramm kb 2 mag