Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Cineraria Csodaszem
890 Ft
Menny.:db

Cineraria Csodaszem

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: 10 db raktáron

Senecio cruentus

Asteraceae. Kétéves növény, a felső részén erősen elágazó, levélkés, tenyeres levelekkel. Corymb elrendezésű virágok. Általában szobanövénycserépbe vagy fényárnyékos zónákba használják.
Kerti talajban, bőséges komposzttal növeszthető. Éghajlat: enyhe.

Senecio cruentus, közismert nevén cinerária vagy florisztikai cinerária, egy színes és díszes virág, amely gyakran megtalálható a kertekben és beltéri cserepes növényként is kedvelt.

Leírás

Eredet

 • Őshonos terület: A cinerária eredetileg a Kanári-szigetekről származik.

 • Történelmi háttér: A növényt Európában és más részein a világban is termesztik, elsősorban dísznövényként. Népszerűsége miatt számos hibrid és fajta létezik.

Ültetése

 1. Hely kiválasztása: A cinerária szereti a hűvösebb, félárnyékos helyeket. Beltérben helyezzük világos, de közvetlen napfénytől védett helyre.

 2. Talaj: Jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt igényel. A savas vagy semleges pH-értékű talaj az ideális számára.

 3. Vetési idő: A magokat késő tavasszal vagy kora nyáron vethetjük el. Ha cserepes növényként szeretnénk nevelni, a magokat beltérben vethetjük el ősszel, hogy télen virágozzanak.

 4. Vetési mélység: A magokat a talaj felszínére szórjuk, és csak enyhén takarjuk be földdel, mivel fényre van szükségük a csírázáshoz. Tartsuk a talajt folyamatosan nedvesen.

Gondozása

 1. Öntözés: A cinerária folyamatosan nedves talajt igényel, különösen a növekedési és virágzási időszakban. Ügyeljünk arra, hogy a talaj ne száradjon ki, de kerüljük a pangó vizet.

 2. Tápanyagok: A növekedési időszakban kéthetente tápoldatozzuk a növényt, virágzó növények számára készült folyékony tápoldattal. Ezzel biztosíthatjuk a hosszan tartó és bőséges virágzást.

 3. Hőmérséklet: A cinerária a hűvösebb hőmérsékletet kedveli, az ideális hőmérséklet 10-15°C között van. A túl magas hőmérséklet csökkentheti a virágzást és rövidítheti a virágzás időtartamát.

 4. Fényigény: Bár szereti a világos helyet, a közvetlen, erős napfényt kerülni kell, mert megperzselheti a leveleket és a virágokat.

Betakarítás és Karbantartás

 • Virágok szedése: A cinerária virágai hosszú ideig díszítenek, és vágott virágként is használhatók. Az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsuk el, hogy serkentsük az új virágok képződését.

 • Metszés: A növekedési időszak végén, a virágzás után metsszük vissza a növényt, hogy elősegítsük a következő szezonban a sűrűbb és egészségesebb növekedést.

Kártevők és Betegségek

 • Levéltetvek: Időnként levéltetvek támadhatják meg, amelyeket szappanos vízzel vagy rovarölő szerrel kezelhetünk.

 • Lisztecske: Ez a kártevő is időnként megjelenhet, amit hasonló módszerekkel lehet kezelni.

 • Gombás betegségek: A túlzott öntözés és a rossz szellőzés gombás betegségekhez, például peronoszpórához vezethet. A megfelelő szellőzés és a túlöntözés elkerülése segíthet megelőzni ezeket a problémákat.

Összegzés

A Senecio cruentus, vagyis a cinerária, egy színpompás és könnyen gondozható dísznövény, amely ideális választás mind beltérre, mind kertbe. A megfelelő talaj, öntözés és tápanyagok biztosításával egész szezonban gyönyörű, élénk virágokkal ajándékoz meg minket. Hűvösebb éghajlaton különösen jól érzi magát, és kevés gondozást igényel a bőséges virágzás érdekében.