Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ciklámen teltvirágű
890 Ft
Menny.:db

Ciklámen teltvirágű

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: 10 db raktáron

Cyclamen persicum

Primulaceae. Gömbölyded évelő növény, szív alakú, húsos levelekkel, hosszú száron, hullámos virágokkal, amelyeknek öt reflexes, változatos színű szirma van. Elsősorban beltéri virágtartókban vagy világos-árnyékos zónákban használatos.

Cyclamen persicum, közismert nevén perzsa ciklámen, egy gyönyörű virágos növény, amely a kankalinfélék (Primulaceae) családjába tartozik. Eredetileg a Földközi-tenger keleti partvidékén, különösen Törökország, Szíria, Libanon, Izrael és Jordánia területén honos.

Leírás

Eredet

 • Őshonos terület: A Cyclamen persicum vadon élő példányai a Földközi-tenger keleti partvidékén találhatók. Az éghajlat itt mediterrán, ami azt jelenti, hogy a nyarak melegek és szárazak, a telek pedig enyhék és csapadékosak.

 • Történelmi háttér: Az ókori görögök és rómaiak is ismerték és termesztették ezt a növényt. A nevében szereplő "persicum" utal arra, hogy Perzsiában (a mai Irán területén) is megtalálható volt.

Ültetése

 1. Hely kiválasztása: A ciklámen szereti a világos, de nem közvetlen napsütést. Ideális hely számára az ablakpárkány, ahol reggeli vagy késő délutáni napfényt kap.

 2. Talaj: Jó vízelvezetésű, enyhén savas vagy semleges talajt igényel. Az optimális talajkeverék tartalmazhat kerti földet, homokot és tőzeget.

 3. Ültetési idő: A gumókat ősszel ültessük el, hogy télen és kora tavasszal virágozzanak. Az ültetés során a gumók felső részét hagyjuk a talaj felszíne fölött.

Gondozása

 1. Öntözés: Mérsékelten öntözzük, ügyelve arra, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen, de ne is legyen túl nedves. Az öntözést alulról, a cserépalátétből érdemes végezni, hogy a gumók ne rothadjanak.

 2. Hőmérséklet: A ciklámen a hűvösebb hőmérsékletet kedveli, 10-15°C között érzi jól magát. A túl meleg környezetben hamarabb elvirágzik és levelei sárgulhatnak.

 3. Páratartalom: Magas páratartalmat igényel, ezért érdemes a növényt kavicsos tálcára helyezni, amelyből elpárolog a víz, vagy rendszeresen permetezni a leveleit.

 4. Tápanyagok: Havonta egyszer táp-oldatozzuk a növényt virágzási időszakban, enyhe virágzó növények számára készült tápoldattal.

 5. Nyugalmi időszak: A virágzási időszak után, tavasszal, a ciklámen nyugalmi időszakba vonul. Ilyenkor csökkentsük az öntözést és helyezzük a növényt hűvösebb, sötétebb helyre.

Kártevők és Betegségek

 • Levélfoltosság: A túl nedves környezet miatt gombás fertőzések alakulhatnak ki, amelyek levélfoltosságot okoznak. Ezt elkerülhetjük megfelelő öntözéssel és jó szellőzéssel.

 • Pajzstetvek és levéltetvek: Ezek a kártevők időnként megtámadhatják a ciklámen növényeket. Szappanos vízzel vagy rovarölő szerrel kezelhetjük őket.

Összegzés

A Cyclamen persicum egy gyönyörű, de viszonylag igényes növény, amely megfelelő gondozással hosszú ideig díszítheti otthonunkat. Az eredeti élőhelyének megfelelő feltételek biztosításával (hűvös, párás környezet és mérsékelt öntözés) érhetjük el a legjobb eredményeket.