Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Chili paprika Trinidad Scorpion
1.150 Ft
Menny.:db

Chili paprika Trinidad Scorpion

1.150 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: Utolsó 7 db raktáron

A chili paprika, más néven csípős paprika vagy bors, eredetileg Dél-Amerikából, az Andok vidékéről származik. A chili paprikákat évszázadok óta termesztik és használják az élelmiszerrel való fűszerezésre és az ételek ízesítésére. A chili paprikák az egyik legrégebben ismert és legelterjedtebb fűszernövények közé tartoznak.

A chili paprikák története a 15. századra nyúlik vissza, amikor a spanyol hódítók felfedezték az Újvilágot. Christopher Columbus hozta hozza Európába a chili paprikát az első útja után. A chili gyorsan elterjedt az európai és az ázsiai konyhákban, és gyorsan népszerűvé vált, mivel élénkítő és karakteres ízét számos ételehez adja.

A chili paprikák sokféle fajtája létezik, és mindegyikük különbözik az ízüket, az erősségüket és a megjelenésüket tekintve. A chili paprikákat a kapszaicin nevű vegyület teszi csípőssé, és ez az anyag felelős az égő érzésért, amelyet a fogyasztók éreznek a chili paprikák fogyasztása során.

Ma a chili paprikák szinte mindenhol elterjedtek, és számos konyhában kiemelkedő szerepet játszanak. A különböző chili fajták különböző országokban és kultúrákban különféle ételek ízesítésére használatosak, így a chili paprikák globális népszerűségnek örvendenek a fűszerezés és az ízvilág diverzifikációja révén.

Leírás

A Trinidad Scorpion egyike a világ legerősebb chili paprikáinak, és néhány évig a világ legcsípősebb paprikájaként is számon tartották a Scoville-skála a Chili Trinidad Scorpion jellegzetessége apján. Itt vannak a Trinidad Scorpion jellegzetességei:

 1. Erősség:

  • A Trinidad Scorpion rendkívül erős chili paprika, a Scoville-skála szerinti hőfoka általában 1,500,000 és 2,009,231 Scoville között helyezkedik el. A paprika az egyik legerősebb paprika lehet a világon, bár a pontos hőfokok változhatnak a fajta és a termesztési körülmények függvényében.

 2. Szín és Forma:

  • A Trinidad Scorpion általában kis méretű, kúp alakú chili paprika. Színe változhat, de lehet piros, narancs vagy akár sárga is.

 3. Ízvilág:

  • A Trinidad Scorpion rendkívül csípős, és a capsaicin nevű vegyület miatt erős, amely a chili paprikák csípős ízéért felelős. Az íze lehet gyümölcsös, de a csípős karakter dominál.

 4. Felhasználás:

  • Mivel a Trinidad Scorpion olyan erős, a felhasználása körültekintést igényel. Gyakran szószok, marinádok vagy egyéb fűszeres ételek készítéséhez használják, de kis mennyisége is elég ahhoz, hogy sok ételnek megadjon egy erős csípős ízt.

 5. Termesztési Körülmények:

  • A Trinidad Scorpion növény meleg éghajlatot, sok napfényt és jóvízelvezetésű talajt igényel. A megfelelő termesztési körülmények mellett a növény termeszthető otthoni kertekben is, de fontos figyelembe venni az erős csípős ízt.

A Trinidad Scorpion egy kihívást jelentő chili paprika, amely azoknak ajánlott, akik szeretik az extrém csípős ételeket. Azonban felhasználásában óvatosnak kell lenni, mivel nagyon erős, és kis mennyiség is elég ahhoz, hogy az étel jelentős csípősséget kapjon.

Ültetése ,gondozása

A chili paprika ültetése magról otthoni körülmények között izgalmas és viszonylag egyszerű folyamat. Az alábbiakban található egy általános útmutató, hogyan ültess chili paprikát magról:

1. Magok Beszerzése:

 • Szerezd be a chili paprika magokat. Válaszd ki azt a fajtát, amelyik a preferenciáidnak és az elérhető helyi körülményeknek leginkább megfelel.

2. Ültetőközeg Előkészítése:

 • Használj jó minőségű ültetőközeget, amely jól szellőző és könnyű. A speciális magoncok számára készült talajok ideálisak.

3. Magvetés:

 • Nedvesítsd be az ültetőközeget, majd helyezz el egy-két magot 1-2 cm mélyre a talajba. Tartsd be az ajánlott távolságokat a magok között.

4. Öntözés:

 • Öntözd meg az ültetőközeget alaposan anélkül, hogy túláztatnád. A talajnak mindig nedvesnek, de nem vizesnek kell lennie.

5. Hely és Hőmérséklet:

 • Helyezd az ültetőedényt egy meleg, napos helyre, ahol a chili paprikáknak elegendő napfényük van. A magok kihajtatásához szükséges hőmérséklet általában 20-30°C közötti.

6. Csírázás és Helyváltás:

 • A chili magok jellemzően 1-2 hét alatt kikelnek. Amikor a csemeték elérik a 5-10 cm-es magasságot, ültesd át őket egy nagyobb edénybe vagy külön ültetőedényekbe.

7. Keményítés és Kihelyezés:

 • Idővel kezdd el a csemetéket szoktatni a kültéri körülményekhez. Hagyd ki őket naponta néhány órára, majd fokozatosan növeld az időt. Így a növények megerősödnek az elültetés előtt.

8. Állandó Helyre Ültetés:

 • Amikor az időjárás és a kinti hőmérséklet megfelelő, ültesd ki a csemetéket az állandó helyükre a szabadban. Ügyelj a megfelelő távolságokra, mivel a chili paprikák általában igénylik a helyüket.

9. További Gondozás:

 • Folyamatosan gondozd a növényeket, öntözd őket rendszeresen, és táplálkoztasd őket a növényeknek megfelelő műtrágyával.

A chili paprika ültetése magról egy izgalmas folyamat, és a megfelelő gondoskodással szép és csípős paprikákat termeszthetsz otthoni kertedben vagy erkélyeden.