Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Chili paprika Scoutch Bonnet
1.150 Ft
Menny.:db

Chili paprika Scoutch Bonnet

1.150 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: 10 db raktáron

A chili paprika, más néven csípős paprika vagy bors, eredetileg Dél-Amerikából, az Andok vidékéről származik. A chili paprikákat évszázadok óta termesztik és használják az élelmiszerrel való fűszerezésre és az ételek ízesítésére. A chili paprikák az egyik legrégebben ismert és legelterjedtebb fűszernövények közé tartoznak.

A chili paprikák története a 15. századra nyúlik vissza, amikor a spanyol hódítók felfedezték az Újvilágot. Christopher Columbus hozta hozza Európába a chili paprikát az első útja után. A chili gyorsan elterjedt az európai és az ázsiai konyhákban, és gyorsan népszerűvé vált, mivel élénkítő és karakteres ízét számos ételehez adja.

A chili paprikák sokféle fajtája létezik, és mindegyikük különbözik az ízüket, az erősségüket és a megjelenésüket tekintve. A chili paprikákat a kapszaicin nevű vegyület teszi csípőssé, és ez az anyag felelős az égő érzésért, amelyet a fogyasztók éreznek a chili paprikák fogyasztása során.

Ma a chili paprikák szinte mindenhol elterjedtek, és számos konyhában kiemelkedő szerepet játszanak. A különböző chili fajták különböző országokban és kultúrákban különféle ételek ízesítésére használatosak, így a chili paprikák globális népszerűségnek örvendenek a fűszerezés és az ízvilág diverzifikációja révén.

Leírás

Chili Scoutch Bonnet jellegzetessége

A Scotch Bonnet chili paprika a karibi konyhában gyakran használt, közepesen erős és gyümölcsös ízű fajta. Íme néhány jellegzetessége:

 1. Erősség:

  • A Scotch Bonnet közepesen erős chili paprika. A Scoville-skála szerinti hőfoka általában 100,000 és 350,000 Scoville között helyezkedik el. Ez a közepesen csípős kategóriába tartozik, ami lehetővé teszi a széles körű felhasználását anélkül, hogy túl intenzív lenne.

 2. Szín és Forma:

  • A Scotch Bonnet egyedi formájáról ismert. Kívülére jellemző a széles alap és a tetejénél keskenyebb rész, ami egy kicsit emlékeztet egy kalapra. Színe lehet narancs, vörös, sárga vagy zöld, attól függően, hogy érett vagy éretlen állapotban van-e.

 3. Ízvilág:

  • A Scotch Bonnet íze jellegzetesen gyümölcsös és édes, ami jól párosul a csípős jellegével. Az ízvilágát néha a mangóhoz hasonlítják.

 4. Felhasználás:

  • Gyakran használják a karibi és a latin-amerikai konyhában, ahol az ételeknek egyedi ízvilágot kölcsönöz. Szószok, chutney-k, curry-k, és egyéb fűszeres ételek elkészítéséhez ideális.

 5. Kulturális Jelentőség:

  • A Scotch Bonnet a karibi konyhában különösen népszerű, és számos hagyományos étel alapvető összetevője. A karibi szigeteken az ételkészítés során gyakran találkozhatunk vele.

 6. Termesztési Körülmények:

  • A Scotch Bonnet növények szeretik a meleg éghajlatot és a napfényt. Termesztése otthoni kertekben is lehetséges, különösen a melegebb éghajlatú régiókban.

A Scotch Bonnet egy különleges chili fajta, amely az ízvilágával és formájával kiemelkedik. Fontos azonban megjegyezni, hogy mivel csípős, mértékletesen kell alkalmazni az ételekben, különben túl intenzív ízt adhat az ételnek.

Ültetése ,gondozása

A chili paprika ültetése magról otthoni körülmények között izgalmas és viszonylag egyszerű folyamat. Az alábbiakban található egy általános útmutató, hogyan ültess chili paprikát magról:

1. Magok Beszerzése:

 • Szerezd be a chili paprika magokat. Válaszd ki azt a fajtát, amelyik a preferenciáidnak és az elérhető helyi körülményeknek leginkább megfelel.

2. Ültetőközeg Előkészítése:

 • Használj jó minőségű ültetőközeget, amely jól szellőző és könnyű. A speciális magoncok számára készült talajok ideálisak.

3. Magvetés:

 • Nedvesítsd be az ültetőközeget, majd helyezz el egy-két magot 1-2 cm mélyre a talajba. Tartsd be az ajánlott távolságokat a magok között.

4. Öntözés:

 • Öntözd meg az ültetőközeget alaposan anélkül, hogy túláztatnád. A talajnak mindig nedvesnek, de nem vizesnek kell lennie.

5. Hely és Hőmérséklet:

 • Helyezd az ültetőedényt egy meleg, napos helyre, ahol a chili paprikáknak elegendő napfényük van. A magok kihajtatásához szükséges hőmérséklet általában 20-30°C közötti.

6. Csírázás és Helyváltás:

 • A chili magok jellemzően 1-2 hét alatt kikelnek. Amikor a csemeték elérik a 5-10 cm-es magasságot, ültesd át őket egy nagyobb edénybe vagy külön ültetőedényekbe.

7. Keményítés és Kihelyezés:

 • Idővel kezdd el a csemetéket szoktatni a kültéri körülményekhez. Hagyd ki őket naponta néhány órára, majd fokozatosan növeld az időt. Így a növények megerősödnek az elültetés előtt.

8. Állandó Helyre Ültetés:

 • Amikor az időjárás és a kinti hőmérséklet megfelelő, ültesd ki a csemetéket az állandó helyükre a szabadban. Ügyelj a megfelelő távolságokra, mivel a chili paprikák általában igénylik a helyüket.

9. További Gondozás:

 • Folyamatosan gondozd a növényeket, öntözd őket rendszeresen, és táplálkoztasd őket a növényeknek megfelelő műtrágyával.

A chili paprika ültetése magról egy izgalmas folyamat, és a megfelelő gondoskodással szép és csípős paprikákat termeszthetsz otthoni kertedben vagy erkélyeden.