Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Chili paprika Jalapeno M
1.150 Ft
Menny.:db

Chili paprika Jalapeno M

1.150 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: Utolsó 6 db raktáron

A chili paprika, más néven csípős paprika vagy bors, eredetileg Dél-Amerikából, az Andok vidékéről származik. A chili paprikákat évszázadok óta termesztik és használják az élelmiszerrel való fűszerezésre és az ételek ízesítésére. A chili paprikák az egyik legrégebben ismert és legelterjedtebb fűszernövények közé tartoznak.

A chili paprikák története a 15. századra nyúlik vissza, amikor a spanyol hódítók felfedezték az Újvilágot. Christopher Columbus hozta hozza Európába a chili paprikát az első útja után. A chili gyorsan elterjedt az európai és az ázsiai konyhákban, és gyorsan népszerűvé vált, mivel élénkítő és karakteres ízét számos ételehez adja.

A chili paprikák sokféle fajtája létezik, és mindegyikük különbözik az ízüket, az erősségüket és a megjelenésüket tekintve. A chili paprikákat a kapszaicin nevű vegyület teszi csípőssé, és ez az anyag felelős az égő érzésért, amelyet a fogyasztók éreznek a chili paprikák fogyasztása során.

Ma a chili paprikák szinte mindenhol elterjedtek, és számos konyhában kiemelkedő szerepet játszanak. A különböző chili fajták különböző országokban és kultúrákban különféle ételek ízesítésére használatosak, így a chili paprikák globális népszerűségnek örvendenek a fűszerezés és az ízvilág diverzifikációja révén.

Leírás

A Chili Jalapeno M, vagy más néven Jalapeño Medium, a közepesen csípős jalapeño chili paprika változata. A jalapeño chilik a mexikói konyhában gyakran használják, és a közepesen erős csípőssége miatt népszerűek szerte a világon. Íme néhány jellegzetessége:

 1. Erősség:

  • A Jalapeno Medium változata közepesen csípős. A Scoville-skála szerinti hőfoka általában 2,500 és 8,000 Scoville között helyezkedik el. A közepesen csípős karakter miatt sokféle ételbe felhasználható, anélkül, hogy túl intenzív lenne.

 2. Szín és Forma:

  • A Jalapeno Medium chili paprika hengeres, kúp alakú és kb. 5-9 cm hosszú. Amikor éretlen, zöld színű, majd érett állapotban általában vörösesbarna vagy feketés árnyalatokat is kaphat.

 3. Ízvilág:

  • A jalapeño chilik gyakran ízletesen gyümölcsös és friss karakterrel rendelkeznek. A Jalapeno Medium változatban a csípős íz és a gyümölcsös ízvilág jól kiegyensúlyozott.

 4. Felhasználás:

  • A jalapeño chilit széles körben használják a konyhában. Salátákba, szószokba, pörköltbe, salsákba és sok más ételbe kerülhet. Ezen kívül, ha szárítják és őrlik, jalapeño por formájában is használható.

 5. Termesztési Körülmények:

  • A jalapeño chilik könnyen termeszthetők otthoni kertekben vagy konténeres kertészkedés során. Szeretik a meleg éghajlatot és a napfényt.

A Jalapeno Medium változat ideális választás lehet azoknak, akik kedvelik a chili paprikákat, de nem szeretnék túl csípőssé tenni az ételüket. Felhasználása sokoldalú, és sokféle konyhában megtalálható, beleértve a mexikói, dél-amerikai és amerikai konyhákat is.

Ültetése ,gondozása

A chili paprika ültetése magról otthoni körülmények között izgalmas és viszonylag egyszerű folyamat. Az alábbiakban található egy általános útmutató, hogyan ültess chili paprikát magról:

1. Magok Beszerzése:

 • Szerezd be a chili paprika magokat. Válaszd ki azt a fajtát, amelyik a preferenciáidnak és az elérhető helyi körülményeknek leginkább megfelel.

2. Ültetőközeg Előkészítése:

 • Használj jó minőségű ültetőközeget, amely jól szellőző és könnyű. A speciális magoncok számára készült talajok ideálisak.

3. Magvetés:

 • Nedvesítsd be az ültetőközeget, majd helyezz el egy-két magot 1-2 cm mélyre a talajba. Tartsd be az ajánlott távolságokat a magok között.

4. Öntözés:

 • Öntözd meg az ültetőközeget alaposan anélkül, hogy túláztatnád. A talajnak mindig nedvesnek, de nem vizesnek kell lennie.

5. Hely és Hőmérséklet:

 • Helyezd az ültetőedényt egy meleg, napos helyre, ahol a chili paprikáknak elegendő napfényük van. A magok kihajtatásához szükséges hőmérséklet általában 20-30°C közötti.

6. Csírázás és Helyváltás:

 • A chili magok jellemzően 1-2 hét alatt kikelnek. Amikor a csemeték elérik a 5-10 cm-es magasságot, ültesd át őket egy nagyobb edénybe vagy külön ültetőedényekbe.

7. Keményítés és Kihelyezés:

 • Idővel kezdd el a csemetéket szoktatni a kültéri körülményekhez. Hagyd ki őket naponta néhány órára, majd fokozatosan növeld az időt. Így a növények megerősödnek az elültetés előtt.

8. Állandó Helyre Ültetés:

 • Amikor az időjárás és a kinti hőmérséklet megfelelő, ültesd ki a csemetéket az állandó helyükre a szabadban. Ügyelj a megfelelő távolságokra, mivel a chili paprikák általában igénylik a helyüket.

9. További Gondozás:

 • Folyamatosan gondozd a növényeket, öntözd őket rendszeresen, és táplálkoztasd őket a növényeknek megfelelő műtrágyával.

A chili paprika ültetése magról egy izgalmas folyamat, és a megfelelő gondoskodással szép és csípős paprikákat termeszthetsz otthoni kertedben vagy erkélyeden.