Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Chili paprika Habanero narancs
1.150 Ft
Menny.:db

Chili paprika Habanero narancs

1.150 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: Utolsó 7 db raktáron

A chili paprika, más néven csípős paprika vagy bors, eredetileg Dél-Amerikából, az Andok vidékéről származik. A chili paprikákat évszázadok óta termesztik és használják az élelmiszerrel való fűszerezésre és az ételek ízesítésére. A chili paprikák az egyik legrégebben ismert és legelterjedtebb fűszernövények közé tartoznak.

A chili paprikák története a 15. századra nyúlik vissza, amikor a spanyol hódítók felfedezték az Újvilágot. Christopher Columbus hozta hozza Európába a chili paprikát az első útja után. A chili gyorsan elterjedt az európai és az ázsiai konyhákban, és gyorsan népszerűvé vált, mivel élénkítő és karakteres ízét számos ételehez adja.

A chili paprikák sokféle fajtája létezik, és mindegyikük különbözik az ízüket, az erősségüket és a megjelenésüket tekintve. A chili paprikákat a kapszaicin nevű vegyület teszi csípőssé, és ez az anyag felelős az égő érzésért, amelyet a fogyasztók éreznek a chili paprikák fogyasztása során.

Ma a chili paprikák szinte mindenhol elterjedtek, és számos konyhában kiemelkedő szerepet játszanak. A különböző chili fajták különböző országokban és kultúrákban különféle ételek ízesítésére használatosak, így a chili paprikák globális népszerűségnek örvendenek a fűszerezés és az ízvilág diverzifikációja révén.

Leírás

Chili Habanero narancs

 

A Chili Habanero Orange egy változata a Habanero chili paprikának, és sok hasonló jellegzetességgel rendelkezik, mint más Habanero változatok. Itt vannak a Chili Habanero Orange jellegzetességei:

 1. Erősség:

  • A Habanero chili paprikák általában közepesen erősek vagy nagyon erősek a Scoville-skála szerint. A Habanero Orange erőssége általában 100,000 és 350,000 Scoville hőfok között helyezkedik el. Ez a paprika tehát jelentős csípős ízt hordoz.

 2. Szín és Forma:

  • Ahogy a nevéből is kiderül, a Habanero Orange jellegzetes narancssárga színű. A gyümölcs kis méretű, általában kúp alakú vagy ovális, ami szintén a Habanero jellegzetessége.

 3. Ízvilág:

  • A Habanero Orange íze gyümölcsös, enyhén édes és természetesen csípős. A gyümölcsös ízek, például az ananász vagy a mangó, jól kiegészítik a csípős karaktert.

 4. Felhasználás:

  • A Habanero Orange-t sokféle konyhában felhasználhatják, beleértve a szószokat, chutney-ket, salsa-t, és más fűszeres ételeket. Az ételek ízesítésére vagy akár dekoratív elemként is használható.

 5. Termesztési Körülmények:

  • A Habanero chili paprikák szeretik a meleg éghajlatot és a napfényt. A megfelelő termesztési körülmények között könnyen termeszthető, így otthoni kertekben is népszerű.

 6. Kulturális Jelentőség:

  • A Habanero chili paprikák különösen népszerűek a latin-amerikai és a karibi konyhákban, ahol az ételeknek adott csípős és gyümölcsös ízviláguk miatt fontos szerepük van.

A Habanero Orange tehát egy csípős és ízletes chili paprika változat, amelyet számos étel elkészítéséhez felhasználhatnak azok, akik szeretik a csípős ízeket. Azonban érdemes óvatosan bánni vele, különösen, ha nem vagyunk hozzászokva a nagyon csípős ételekhez

Ültetése ,gondozása

A chili paprika ültetése magról otthoni körülmények között izgalmas és viszonylag egyszerű folyamat. Az alábbiakban található egy általános útmutató, hogyan ültess chili paprikát magról:

1. Magok Beszerzése:

 • Szerezd be a chili paprika magokat. Válaszd ki azt a fajtát, amelyik a preferenciáidnak és az elérhető helyi körülményeknek leginkább megfelel.

2. Ültetőközeg Előkészítése:

 • Használj jó minőségű ültetőközeget, amely jól szellőző és könnyű. A speciális magoncok számára készült talajok ideálisak.

3. Magvetés:

 • Nedvesítsd be az ültetőközeget, majd helyezz el egy-két magot 1-2 cm mélyre a talajba. Tartsd be az ajánlott távolságokat a magok között.

4. Öntözés:

 • Öntözd meg az ültetőközeget alaposan anélkül, hogy túláztatnád. A talajnak mindig nedvesnek, de nem vizesnek kell lennie.

5. Hely és Hőmérséklet:

 • Helyezd az ültetőedényt egy meleg, napos helyre, ahol a chili paprikáknak elegendő napfényük van. A magok kihajtatásához szükséges hőmérséklet általában 20-30°C közötti.

6. Csírázás és Helyváltás:

 • A chili magok jellemzően 1-2 hét alatt kikelnek. Amikor a csemeték elérik a 5-10 cm-es magasságot, ültesd át őket egy nagyobb edénybe vagy külön ültetőedényekbe.

7. Keményítés és Kihelyezés:

 • Idővel kezdd el a csemetéket szoktatni a kültéri körülményekhez. Hagyd ki őket naponta néhány órára, majd fokozatosan növeld az időt. Így a növények megerősödnek az elültetés előtt.

8. Állandó Helyre Ültetés:

 • Amikor az időjárás és a kinti hőmérséklet megfelelő, ültesd ki a csemetéket az állandó helyükre a szabadban. Ügyelj a megfelelő távolságokra, mivel a chili paprikák általában igénylik a helyüket.

9. További Gondozás:

 • Folyamatosan gondozd a növényeket, öntözd őket rendszeresen, és táplálkoztasd őket a növényeknek megfelelő műtrágyával.

A chili paprika ültetése magról egy izgalmas folyamat, és a megfelelő gondoskodással szép és csípős paprikákat termeszthetsz otthoni kertedben vagy erkélyeden.