Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Chili paprika Boule de Feu
1.150 Ft
Menny.:db

Chili paprika Boule de Feu

1.150 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: Utolsó 9 db raktáron

A chili paprika, más néven csípős paprika vagy bors, eredetileg Dél-Amerikából, az Andok vidékéről származik. A chili paprikákat évszázadok óta termesztik és használják az élelmiszerrel való fűszerezésre és az ételek ízesítésére. A chili paprikák az egyik legrégebben ismert és legelterjedtebb fűszernövények közé tartoznak.

A chili paprikák története a 15. századra nyúlik vissza, amikor a spanyol hódítók felfedezték az Újvilágot. Christopher Columbus hozta hozza Európába a chili paprikát az első útja után. A chili gyorsan elterjedt az európai és az ázsiai konyhákban, és gyorsan népszerűvé vált, mivel élénkítő és karakteres ízét számos ételehez adja.

A chili paprikák sokféle fajtája létezik, és mindegyikük különbözik az ízüket, az erősségüket és a megjelenésüket tekintve. A chili paprikákat a kapszaicin nevű vegyület teszi csípőssé, és ez az anyag felelős az égő érzésért, amelyet a fogyasztók éreznek a chili paprikák fogyasztása során.

Ma a chili paprikák szinte mindenhol elterjedtek, és számos konyhában kiemelkedő szerepet játszanak. A különböző chili fajták különböző országokban és kultúrákban különféle ételek ízesítésére használatosak, így a chili paprikák globális népszerűségnek örvendenek a fűszerezés és az ízvilág diverzifikációja révén.

Leírás

A "Chili Boule de Feu" egy olyan chili paprika fajta, amely a nevéből ("Boule de Feu" francia kifejezés jelentése: Tűzgolyó) eredően valószínűleg csípős és tűzes ízéről ismert. Fontos megjegyezni, hogy a különböző termőhelyeken és körülmények között termesztett egyedi példányok kismértékben változhatnak, de általános jellemzők a következők:

 1. Erősség:

  • A Boule de Feu chili paprika közepesen csípős vagy csípős kategóriába tartozik a Scoville-skála szerint. Ez azt jelenti, hogy rendelkezik egy mértékű csípősséggel, de nem olyan erős, mint például a Ghost Pepper.

 2. Szín és Méret:

  • A chili paprikák színe és mérete a fajtától és az érettségi szakasztól függően változhat. Általában kerekded vagy gömbölyded alakúak, és lehetnek pirosak, sárgák vagy akár zöldek is.

 3. Aromák és Ízvilág:

  • A Chili Boule de Feu-t gyakran leírják tüzes ízűnek, és a csípős aromák mellett más, a paprikára jellemző ízeket is hordozhat. Az ízvilág lehet fűszeres, gyümölcsös vagy akár enyhén édeskés is.

 4. Felhasználás:

  • A Boule de Feu chili paprikát sokféleképpen fel lehet használni. Nagyszerű lehet frissen vagy szárítva, és felhasználható ételek fűszerezésére, szószokba, pörköltbe vagy akár salsákba.

 5. Termesztési Jellegzetességek:

  • A chili paprikák általában meleg, napos környezetet preferálnak. A Boule de Feu is nő a trópusi és szubtrópusi éghajlatokon. Termesztésükre a megfelelő hőmérséklet, napfény és vízellátás gondoskodik.

 6. Dekoratív Érték:

  • A Boule de Feu chili paprika kerekded formája és élénk színei miatt gyakran dekoratív növényként is szolgál, így a konyhakert és az erkélyek szépítésére is használható.

Mint minden chili paprika esetében, a Boule de Feu tulajdonságai változhatnak, és az ételek ízének és erősségének szempontjából egyedi élményt nyújthatnak. Ajánlott kis mennyiségben kezdeni, különösen akkor, ha nem vagyunk hozzászokva a csípős ízekhez

Ültetése ,gondozása

A chili paprika ültetése magról otthoni körülmények között izgalmas és viszonylag egyszerű folyamat. Az alábbiakban található egy általános útmutató, hogyan ültess chili paprikát magról:

1. Magok Beszerzése:

 • Szerezd be a chili paprika magokat. Válaszd ki azt a fajtát, amelyik a preferenciáidnak és az elérhető helyi körülményeknek leginkább megfelel.

2. Ültetőközeg Előkészítése:

 • Használj jó minőségű ültetőközeget, amely jól szellőző és könnyű. A speciális magoncok számára készült talajok ideálisak.

3. Magvetés:

 • Nedvesítsd be az ültetőközeget, majd helyezz el egy-két magot 1-2 cm mélyre a talajba. Tartsd be az ajánlott távolságokat a magok között.

4. Öntözés:

 • Öntözd meg az ültetőközeget alaposan anélkül, hogy túláztatnád. A talajnak mindig nedvesnek, de nem vizesnek kell lennie.

5. Hely és Hőmérséklet:

 • Helyezd az ültetőedényt egy meleg, napos helyre, ahol a chili paprikáknak elegendő napfényük van. A magok kihajtatásához szükséges hőmérséklet általában 20-30°C közötti.

6. Csírázás és Helyváltás:

 • A chili magok jellemzően 1-2 hét alatt kikelnek. Amikor a csemeték elérik a 5-10 cm-es magasságot, ültesd át őket egy nagyobb edénybe vagy külön ültetőedényekbe.

7. Keményítés és Kihelyezés:

 • Idővel kezdd el a csemetéket szoktatni a kültéri körülményekhez. Hagyd ki őket naponta néhány órára, majd fokozatosan növeld az időt. Így a növények megerősödnek az elültetés előtt.

8. Állandó Helyre Ültetés:

 • Amikor az időjárás és a kinti hőmérséklet megfelelő, ültesd ki a csemetéket az állandó helyükre a szabadban. Ügyelj a megfelelő távolságokra, mivel a chili paprikák általában igénylik a helyüket.

9. További Gondozás:

 • Folyamatosan gondozd a növényeket, öntözd őket rendszeresen, és táplálkoztasd őket a növényeknek megfelelő műtrágyával.

A chili paprika ültetése magról egy izgalmas folyamat, és a megfelelő gondoskodással szép és csípős paprikákat termeszthetsz otthoni kertedben vagy erkélyeden.