Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Chili paprika Bhut Jolikia
1.150 Ft
Menny.:db

Chili paprika Bhut Jolikia

1.150 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: Utolsó 8 db raktáron

A chili paprika, más néven csípős paprika vagy bors, eredetileg Dél-Amerikából, az Andok vidékéről származik. A chili paprikákat évszázadok óta termesztik és használják az élelmiszerrel való fűszerezésre és az ételek ízesítésére. A chili paprikák az egyik legrégebben ismert és legelterjedtebb fűszernövények közé tartoznak.

A chili paprikák története a 15. századra nyúlik vissza, amikor a spanyol hódítók felfedezték az Újvilágot. Christopher Columbus hozta hozza Európába a chili paprikát az első útja után. A chili gyorsan elterjedt az európai és az ázsiai konyhákban, és gyorsan népszerűvé vált, mivel élénkítő és karakteres ízét számos ételehez adja.

A chili paprikák sokféle fajtája létezik, és mindegyikük különbözik az ízüket, az erősségüket és a megjelenésüket tekintve. A chili paprikákat a kapszaicin nevű vegyület teszi csípőssé, és ez az anyag felelős az égő érzésért, amelyet a fogyasztók éreznek a chili paprikák fogyasztása során.

Ma a chili paprikák szinte mindenhol elterjedtek, és számos konyhában kiemelkedő szerepet játszanak. A különböző chili fajták különböző országokban és kultúrákban különféle ételek ízesítésére használatosak, így a chili paprikák globális népszerűségnek örvendenek a fűszerezés és az ízvilág diverzifikációja révén.

Leírás

Chili Bhut Jolonika :

A "Bhut Jolokia" ismertebb nevén "Ghost Pepper" egy rendkívül csípős chili paprika fajta, amely az indiai Assam államban őshonos. A Bhut Jolokia jellegzetességei közé tartoznak:

 1. Erősség:

  • A Bhut Jolokia az egyik legerősebb chili paprika a világon. A Scoville-skála szerinti erőssége általában meghaladja az 1 millió Scoville hőfokot. Az erőssége miatt a Ghost Pepper a csípős ételek kedvelői körében népszerű, de fontos, hogy nagyon óvatosan bánjunk vele.

 2. Szín és Méret:

  • A Bhut Jolokia különböző színekben is megtalálható, beleértve a pirosat, a sárgát és a barnát. Az érettség függvényében változik a színe. A paprikák mérete közepes vagy nagyobb lehet, általában hosszúkás vagy kúp alakúak.

 3. Élettartam és Termesztés:

  • A Bhut Jolokia évelő növény, és megfelelő körülmények között hosszabb ideig élhet. A termesztése hasonló más chili paprikákhoz, de mivel trópusi körülményeket kedvel, az északi éghajlaton kihelyezés előtt figyelembe kell venni a hőmérsékleti igényeit.

 4. Felhasználás:

  • A Ghost Pepper-t sokféleképpen fel lehet használni az ételek ízesítésére, de kiemelkedő a csípős szószok és porok készítésében. Egy kis mennyiség is elég ahhoz, hogy jelentős csípős ízt adjon az ételeknek.

 5. Gazdag A-vitaminban:

  • A Bhut Jolokia rendkívül magas A-vitamin tartalommal rendelkezik, ami a chili paprikák egyedi egészségügyi előnye. A vitaminok és antioxidánsok segíthetnek az immunrendszer erősítésében.

 6. Kulturális Jelentőség:

  • Az Assami kultúrában a Bhut Jolokia hagyományosan fontos szerepet játszik. A paprikát az ételek ízesítésére, de néha még a távoli támadók ellen is használták a tradicionális assami fegyverek készítése során.

A Bhut Jolokia vagy Ghost Pepper egy izgalmas, de rendkívül erős chili paprika, amely a fűszeres ételeket kedvelők számára nyújthat különleges ízélményt. Fontos azonban óvatosan bánni vele, mivel a túlzott fogyasztása kellemetlen lehet.

Ültetése ,gondozása

A chili paprika ültetése magról otthoni körülmények között izgalmas és viszonylag egyszerű folyamat. Az alábbiakban található egy általános útmutató, hogyan ültess chili paprikát magról:

1. Magok Beszerzése:

 • Szerezd be a chili paprika magokat. Válaszd ki azt a fajtát, amelyik a preferenciáidnak és az elérhető helyi körülményeknek leginkább megfelel.

2. Ültetőközeg Előkészítése:

 • Használj jó minőségű ültetőközeget, amely jól szellőző és könnyű. A speciális magoncok számára készült talajok ideálisak.

3. Magvetés:

 • Nedvesítsd be az ültetőközeget, majd helyezz el egy-két magot 1-2 cm mélyre a talajba. Tartsd be az ajánlott távolságokat a magok között.

4. Öntözés:

 • Öntözd meg az ültetőközeget alaposan anélkül, hogy túláztatnád. A talajnak mindig nedvesnek, de nem vizesnek kell lennie.

5. Hely és Hőmérséklet:

 • Helyezd az ültetőedényt egy meleg, napos helyre, ahol a chili paprikáknak elegendő napfényük van. A magok kihajtatásához szükséges hőmérséklet általában 20-30°C közötti.

6. Csírázás és Helyváltás:

 • A chili magok jellemzően 1-2 hét alatt kikelnek. Amikor a csemeték elérik a 5-10 cm-es magasságot, ültesd át őket egy nagyobb edénybe vagy külön ültetőedényekbe.

7. Keményítés és Kihelyezés:

 • Idővel kezdd el a csemetéket szoktatni a kültéri körülményekhez. Hagyd ki őket naponta néhány órára, majd fokozatosan növeld az időt. Így a növények megerősödnek az elültetés előtt.

8. Állandó Helyre Ültetés:

 • Amikor az időjárás és a kinti hőmérséklet megfelelő, ültesd ki a csemetéket az állandó helyükre a szabadban. Ügyelj a megfelelő távolságokra, mivel a chili paprikák általában igénylik a helyüket.

9. További Gondozás:

 • Folyamatosan gondozd a növényeket, öntözd őket rendszeresen, és táplálkoztasd őket a növényeknek megfelelő műtrágyával.

A chili paprika ültetése magról egy izgalmas folyamat, és a megfelelő gondoskodással szép és csípős paprikákat termeszthetsz otthoni kertedben vagy erkélyeden.