Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Brokkoli Gentleman F1
890 Ft
Menny.:db

Brokkoli Gentleman F1

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: Előrendelhető

A brokkoli (Brassica oleracea var. italica) a káposztafélék családjába tartozó növény, és az emberi fogyasztásra kifejlesztett káposztafajta. Eredete a Földközi-tenger térségébe vezethető vissza, ahol először jelentek meg a vadkáposzta (Brassica oleracea) különböző változatai.

A brokkoli elődjét, a vadkáposztát, már az ókori rómaiak is termesztették, és ez a növény a középkorban terjedt el az európai kertekben. A brokkoli modern formája azonban a 20. század elején alakult ki, amikor az olasz kertészek fejlesztették tovább és hozták létre azt a változatot, amelyet ma ismerünk.

A brokkoli népszerűsége a 20. század közepétől kezdett jelentősen növekedni, amikor rájöttek, hogy a rendkívül tápláló és egészséges zöldség számos fontos tápanyagot tartalmaz, például C-vitamint, K-vitamint, rostokat és más antioxidánsokat.

Ma a brokkoli a világ számos részén elterjedt és népszerű zöldség, és széles körben használják különböző konyhákban és étrendekben. A kertészek és a mezőgazdasági termelők különböző fajtákat és hibrideket nemesítenek, hogy még ízletesebb és táplálóbb legyen, és hogy megfeleljen a különböző éghajlati és termesztési körülményeknek

Leírás

A brokkoli (Brassica oleracea var. italica) egy tápláló és egészséges zöldség, amely a káposztafélék családjába tartozik. Itt van egy általános ismertetője:

 1. Külső Megjelenés:

  • A brokkoli egy zöld színű, henger alakú virágzati hajtásból áll, amelyet vékony száron tartanak. A virágzatot kis zöld bimbók alkotják, amelyeket a konyhában fogyasztható részekként termesztenek.

 2. Táplálkozási Érték:

  • A brokkoli rendkívül tápláló, magas C-vitamin-, K-vitamin-, rost- és folsavtartalma miatt. Ezenkívül antioxidánsokat, ásványi anyagokat és egyéb fontos tápanyagokat is tartalmaz.

 3. Egészségügyi Előnyök:

  • Az egészségügyi előnyök széles skálája miatt a brokkoli rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez, a szív- és érrendszeri egészség javításához, valamint a daganatos betegségek elleni védelemhez.

 4. Fajták:

  • A brokkoli különböző fajtái és hibridjei léteznek, beleértve a hagyományos zöld brokkolit, a lila brokkolit, a romanesco-t (amely egy szokatlanul formált brokkoli fajta), és más változatokat is.

 5. Termesztési Igények:

  • A brokkoli hidegtűrő növény, de jól fejlődik mérsékelt éghajlaton is. Jól reagál a gazdag talajra és a napfényre. Az ideális termesztési időtavasz és ősz.

 6. Felhasználás:

  • A brokkolit frissen, főzve, párolva vagy sütve is fogyaszthatják. Gyakran használják levesekben, salátákban, pizzákon és más ételkészítésekben.

 7. Előkészítés:

  • A brokkolit meg kell mosni, majd a virágzatot kisebb rózsákká kell szedni. Az egész növényt, beleértve a szárat is, fogyaszthatják, bár a szár durvább lehet.

 8. Tárolás:

  • A friss brokkolit hűtőszekrényben tárolják. A megfelelő tárolás segít megőrizni a frissességét és a tápértékét.

A brokkoli tehát nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is. A változatos fajták lehetőséget nyújtanak az ízek és az ételkészítési lehetőségek széles skálájára.

Ültetése, gondozása

A brokkoli ültetése magról és gondozása néhány alapvető lépésen alapul. Íme egy általános útmutató:

Brokkoli Ültetése Magról:

 1. Magvak Előkészítése:

  • Áztassa a brokkoli magokat meleg vízben 12-24 órán keresztül. Ez segíti a csírázási folyamatot.

 2. Ültetési Időpont:

  • A brokkolit a tavaszi vagy kora őszi hónapokban ültessük, amikor a talaj már felmelegedett, de még nincs túl meleg. A pontos időpont a helyi éghajlati viszonyoktól függ.

 3. Talaj Kiválasztása:

  • A brokkoli jól nő laza, tápanyagban gazdag talajban. A pH-értéke legyen körülbelül 6,0-7,0 között.

 4. Magok Ültetése:

  • Ültessen magokat közvetlenül a talajba vagy előre nevelt palántákat. Ha palántákat használ, ültessen egy-egy palántát egy kis gödörbe, hagyva közöttük kb. 45 cm távolságot.

 5. Ültetési Mélység:

  • Ültessen minden magot vagy palántát körülbelül 1-1,5 cm mélyre a talajba.

Brokkoli Gondozása:

 1. Vízrendezés:

  • A brokkoli szereti a nedves talajt. Rendszeresen öntözze meg a növényeket, különösen a szárazabb időszakokban.

 2. Trágyázás:

  • Adjon a brokkolinak egyensúlyozott műtrágyát a növekedési időszak elején, majd a fejlődés során, amikor a növények elkezdenek bokrosodni, áttérhet egy trágyára, amely magasabb foszfor tartalommal rendelkezik.

 3. Támogatás:

  • Mivel a brokkoli nehezebb fejeket hoz létre, támogatást biztosíthat a növények számára. Kerítéseket vagy támrendszereket használhat a támogatáshoz.

 4. Gyomirtás:

  • Tartsa rendben a gyomokat a brokkoli körül, különösen a fiatal növények esetében, hogy ne versenyezzenek a tápanyagokért és a vizért.

 5. Levelek Vágása:

  • Időnként vágja le a felesleges leveleket a brokkoli körül, hogy segítse a levegő keringését és megelőzze a betegségeket.

 6. Betakarítás:

  • A brokkoli fejet akkor szükséges betakarítani, amikor még szoros, de elérte a kívánt méretet. Vágja le a fejet egy éles késsel, és hagyja a növényt továbbra is növekedni, mivel további kisebb fejek is kialakulhatnak.

A megfelelő gondozással a brokkoli egészséges és ízletes hozamot hozhat. Legyen figyelmes a növényekre, és reagáljon az esetleges problémákra időben.