Leírás
-
Elterjedés és Termesztés:
-
A borsót számos régióban és éghajlaton termesztik világszerte. Az egyik legrégebben termesztett növények közé tartozik.
-
Jól alkalmazkodik mérsékelt éghajlatokhoz, és a tavasz és a kora nyár ideális időszakai a termesztésére.
-
-
Élettartam és Növekedési Jellemzők:
-
Éves növény, amely évente egyszer termést hoz létre.
-
Kúszó vagy más növényekhez kapaszkodó, ágazó szárakkal rendelkezik.
-
-
Levelek és Szirmok:
-
Összetett levelek jellemzik, amelyeket páros számban találunk. Leveleinek színe lehet zöld vagy lila árnyalatú.
-
A virágok fehérek vagy kékek lehetnek, és a hüvelyekben fejlődnek.
-
-
Termés:
-
A termés a hüvelyekben fejlődő borsóhüvely, amelyekben a borsómagok helyezkednek el. A borsóhüvely színe lehet zöld, sárga vagy lila.
-
-
Fajták:
-
Számos borsófajta létezik, beleértve a hagyományos kerek borsót, a cukorborsót (a hüvely teljesen is ehető), és a borsó szemeket .
-
-
Táplálkozási Érték:
-
A borsó gazdag fehérjében, rostokban, B-vitaminokban, C-vitaminban, vasban és más ásványi anyagokban.
-
-
Felhasználás és Gasztronómia:
-
Friss, főtt vagy konzervált formában fogyasztható.
-
Alapanyaga különféle ételeknek, beleértve leveseket, köreteket, salátákat és egytálételeket.
-
-
Egészségügyi Előnyök:
-
A borsó táplálkozási szempontból fontos, mivel hozzájárul a fehérje, rost és vitaminok beviteléhez.
-
-
Történelmi és Kulturális Jelentőség:
-
Az egyik legrégebben termesztett növények közé tartozik, és számos kultúrában fontos táplálékforrás volt.
-
A borsó sokoldalú és tápláló növény, amely a konyhában és az étrendben is széles körben felhasználható. Gazdag táplálkozási értékei miatt fontos része a kiegyensúlyozott étrendnek.
Ültetése, gondozása
A borsó ültetése magról és gondozása viszonylag egyszerű folyamat. Az alábbiakban részletes leírás található a borsó termesztéséről:
1. Magok kiválasztása:
-
Válasszon friss és egészséges borsómagokat. A minőségi magokból egészséges és erős növények fejlődnek.
2. Vetés előkészítése:
-
A borsót szereti a hűvös idő, tehát tavasszal vetik általában, amikor a talaj már felmelegedett, de még mindig hűvös.
-
Lazítsa fel a talajt, távolítson el gyomokat, és keverje el a talajt komposzttal vagy szerves anyaggal a tápanyagtartalom növelése érdekében.
3. Vetés:
-
Ágyjonként vagy soronként vesse el a borsómagokat. Az ajánlott vetési mélység a borsófajtától függ, de általában 2-3 centiméteres mélységbe helyezze a magokat, és tartsa be a sorok közötti távolságot.
4. Távolság és sorok közötti terület:
-
Tartsa be a borsófajtától függő távolságokat. Általában 5-10 centiméteres távolságot hagyjon a magok között, és a sorok közötti távolság is legyen legalább 45-60 centiméter.
5. Öntözés:
-
Öntözze meg a vetett területet alaposan, hogy segítse a magok csírázását. A borsó kedveli a nedves talajt, de kerülje a túlzott öntözést, mert a túl nedves talaj hajlamos a gyökérrothadásra.
6. Támogatás:
-
Mivel a borsónövények hajlamosak felmászni, támogatásra lehet szükségük. Készítsen vagy helyezzen el támasztó rendszereket a növények mellett, hogy támogassa a növekedésüket.
7. Gyomirtás:
-
Rendszeresen gyomlálja ki a környező gyomokat, különösen a fiatal növények kezdeti szakaszában.
8. Trágyázás:
-
Amikor a borsónövények elérnek egy bizonyos magasságot, trágyázza meg őket egy könnyű műtrágyával vagy komposzttal.
9. Betakarítás:
-
A borsók betakarítása a termesztett fajtától és az időjárástól függ. Általában akkor szedjük, amikor a hüvelyek megduzzadnak, de még mindig zöldek.
A borsó betakarítását követően az ízletes és tápláló zöldséget konyhájában felhasználhatja. A rendszeres gondozás és az optimális körülmények segítenek egészséges és termékeny borsónövényeket nevelni.
Paraméterek
A csomag tartalma 250 gramm | |
1 gramm kb 5 mag |