Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Borsó Dulce de provenza R (Pisum sativum)
890 Ft
Menny.:db

Borsó Dulce de provenza R (Pisum sativum)

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: Utolsó 4 db raktáron

(Pisum sativum) az egyik legrégebben termesztett kultúrnövény, és hosszú története van az emberi fogyasztásban. A borsót már az ókori kultúrák is termesztették és fogyasztották.

Az eredeti, vad borsó növény (Pisum elatius) a Közel-Keleten, különféle európai és ázsiai régiókban volt megtalálható. A pontos eredetét nehéz pontosan megállapítani, de a régészeti leletek és a genetikai vizsgálatok azt sugallják, hogy a borsó számos helyen kialakult és fejlődött.

A borsó a mediterrán régióban, például Görögországban, Egyiptomban és Törökországban is jelen volt már az ókori időkben. A rómaiak és a görögök is széles körben termesztették és fogyasztották, és a kereskedelem révén a borsó terjedt el további régiókban.

Azok a különféle borsófajták, amelyeket manapság termesztünk és fogyasztunk, számos szelekció és nemesítés eredményei. A középkorban és a kora újkorban a borsó Európa széles területein elterjedt és fontos növény volt a táplálkozásban.

Ma a borsót világszerte széles körben termesztik, és sokféle változatát találjuk a kertekben és a mezőgazdasági termőterületeken. A borsó egy fontos táplálékforrás, gazdag fehérjében, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, és különféle ételek alapanyaga, beleértve a salátákat, leveseket és főételeket.

Leírás

  1. Elterjedés és Termesztés:

    • A borsót számos régióban és éghajlaton termesztik világszerte. Az egyik legrégebben termesztett növények közé tartozik.

    • Jól alkalmazkodik mérsékelt éghajlatokhoz, és a tavasz és a kora nyár ideális időszakai a termesztésére.

  2. Élettartam és Növekedési Jellemzők:

    • Éves növény, amely évente egyszer termést hoz létre.

    • Kúszó vagy más növényekhez kapaszkodó, ágazó szárakkal rendelkezik.

  3. Levelek és Szirmok:

    • Összetett levelek jellemzik, amelyeket páros számban találunk. Leveleinek színe lehet zöld vagy lila árnyalatú.

    • A virágok fehérek vagy kékek lehetnek, és a hüvelyekben fejlődnek.

  4. Termés:

    • A termés a hüvelyekben fejlődő borsóhüvely, amelyekben a borsómagok helyezkednek el. A borsóhüvely színe lehet zöld, sárga vagy lila.

  5. Fajták:

    • Számos borsófajta létezik, beleértve a hagyományos kerek borsót, a cukorborsót (a hüvely teljesen is ehető), és a borsó szemeket .

  6. Táplálkozási Érték:

    • A borsó gazdag fehérjében, rostokban, B-vitaminokban, C-vitaminban, vasban és más ásványi anyagokban.

  7. Felhasználás és Gasztronómia:

    • Friss, főtt vagy konzervált formában fogyasztható.

    • Alapanyaga különféle ételeknek, beleértve leveseket, köreteket, salátákat és egytálételeket.

  8. Egészségügyi Előnyök:

    • A borsó táplálkozási szempontból fontos, mivel hozzájárul a fehérje, rost és vitaminok beviteléhez.

  9. Történelmi és Kulturális Jelentőség:

    • Az egyik legrégebben termesztett növények közé tartozik, és számos kultúrában fontos táplálékforrás volt.

A borsó sokoldalú és tápláló növény, amely a konyhában és az étrendben is széles körben felhasználható. Gazdag táplálkozási értékei miatt fontos része a kiegyensúlyozott étrendnek.

Ültetése, gondozása

A borsó ültetése magról és gondozása viszonylag egyszerű folyamat. Az alábbiakban részletes leírás található a borsó termesztéséről:

1. Magok kiválasztása:

  • Válasszon friss és egészséges borsómagokat. A minőségi magokból egészséges és erős növények fejlődnek.

2. Vetés előkészítése:

  • A borsót szereti a hűvös idő, tehát tavasszal vetik általában, amikor a talaj már felmelegedett, de még mindig hűvös.

  • Lazítsa fel a talajt, távolítson el gyomokat, és keverje el a talajt komposzttal vagy szerves anyaggal a tápanyagtartalom növelése érdekében.

3. Vetés:

  • Ágyjonként vagy soronként vesse el a borsómagokat. Az ajánlott vetési mélység a borsófajtától függ, de általában 2-3 centiméteres mélységbe helyezze a magokat, és tartsa be a sorok közötti távolságot.

4. Távolság és sorok közötti terület:

  • Tartsa be a borsófajtától függő távolságokat. Általában 5-10 centiméteres távolságot hagyjon a magok között, és a sorok közötti távolság is legyen legalább 45-60 centiméter.

5. Öntözés:

  • Öntözze meg a vetett területet alaposan, hogy segítse a magok csírázását. A borsó kedveli a nedves talajt, de kerülje a túlzott öntözést, mert a túl nedves talaj hajlamos a gyökérrothadásra.

6. Támogatás:

  • Mivel a borsónövények hajlamosak felmászni, támogatásra lehet szükségük. Készítsen vagy helyezzen el támasztó rendszereket a növények mellett, hogy támogassa a növekedésüket.

7. Gyomirtás:

  • Rendszeresen gyomlálja ki a környező gyomokat, különösen a fiatal növények kezdeti szakaszában.

8. Trágyázás:

  • Amikor a borsónövények elérnek egy bizonyos magasságot, trágyázza meg őket egy könnyű műtrágyával vagy komposzttal.

9. Betakarítás:

  • A borsók betakarítása a termesztett fajtától és az időjárástól függ. Általában akkor szedjük, amikor a hüvelyek megduzzadnak, de még mindig zöldek.

A borsó betakarítását követően az ízletes és tápláló zöldséget konyhájában felhasználhatja. A rendszeres gondozás és az optimális körülmények segítenek egészséges és termékeny borsónövényeket nevelni.