Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Begónia
890 Ft
Menny.:db

Begónia

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: 10 db raktáron

Begonia semperflorens

Lágyszárú évelő növény, húsos, elágazó szárral és tengelyes szárú virágokkal. Főleg virágcserépben és vágott virágként is termesztik, levelekkel együtt kis csokrokhoz.

Begonia semperflorens, közismert nevén mindig virágzó begónia vagy viaszbegónia, az egyik legnépszerűbb dísznövény a világon. Könnyen gondozható és hosszú virágzási időszaka miatt kedvelik.

Leírás

Eredet

 • Őshonos terület: A Begonia semperflorens eredetileg Dél-Amerikában, főként Brazíliában és Argentínában honos.

 • Történelmi háttér: A 19. században került Európába, ahol gyorsan népszerűvé vált dísznövényként. Azóta számos hibridet és fajtát nemesítettek ki belőle.

Ültetése

 1. Hely kiválasztása: A mindig virágzó begónia jól érzi magát napos vagy félárnyékos helyen. Teljes napfényben is megél, de a nyári hőségben a részleges árnyék jobb számára.

 2. Talaj: A jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt kedveli. A savas vagy semleges pH-értékű talaj az ideális számára.

 3. Vetési idő: A magokat kora tavasszal beltérben, vagy késő tavasszal, a fagyveszély elmúltával szabadföldbe vethetjük. Ha palántákat ültetünk, a legjobb időpont szintén a késő tavasz.

 4. Ültetési mélység: A magokat a talaj felszínére szórjuk, majd enyhén nyomkodjuk bele a földbe. Ha palántákat ültetünk, a növényeket egymástól 15-20 cm távolságra helyezzük el.

Gondozása

 1. Öntözés: A viaszbegónia mérsékelt öntözést igényel. Ügyeljünk arra, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen, de a túlöntözést is kerüljük, mert a gyökerek könnyen rothadhatnak.

 2. Tápanyagok: A növekedési időszakban kéthetente tápoldatozzuk a növényt, virágzó növények számára készült folyékony tápoldattal. Ezzel biztosíthatjuk a hosszan tartó és bőséges virágzást.

 3. Hőmérséklet: A begónia melegkedvelő növény, ezért a legjobb számára a 15-25°C közötti hőmérséklet. A hideg, fagyos időszakokat nem bírja, ezért érdemes beltérben vagy védett helyen tartani ősszel és télen.

 4. Metsszük vissza: Az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsuk el, hogy serkentsük az új virágok képződését. A növényt is formázhatjuk, ha szükséges.

Kártevők és Betegségek

 • Levéltetvek: Időnként levéltetvek támadhatják meg, melyeket szappanos vízzel vagy rovarölő szerrel kezelhetünk.

 • Lisztecske: Ez a kártevő is időnként megjelenhet, amit hasonló módszerekkel lehet kezelni.

 • Gombás betegségek: A túlzott öntözés és nedvesség miatt gombás betegségek, például peronoszpóra, jelentkezhetnek. A megfelelő szellőzés és a túlöntözés elkerülése segíthet megelőzni ezeket a problémákat.

Összegzés

A Begonia semperflorens egy sokoldalú, könnyen gondozható növény, amely kiválóan alkalmas ágyásokba, balkonládákba és szobanövényként egyaránt. Eredeti élőhelyéhez hasonló körülmények között, napos vagy félárnyékos helyen, jól vízelvezető talajban érzi magát a legjobban. A megfelelő öntözéssel és tápanyag utánpótlással egész nyáron át virágzik.