Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Bazsalikom zöld lombú
890 Ft
Menny.:db

Bazsalikom zöld lombú

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: Utolsó 5 db raktáron

A bazsalikom (Ocimum basilicum) eredete a trópusi és mérsékelt éghajlatú területekre vezethető vissza, elsősorban Ázsiából, különféle délkelet-ázsiai területekről. A bazsalikom már az ókori Indiában ismert és használt fűszernövény volt.

Az évszázadok során a bazsalikom sok kultúrában és konyhában elterjedt. Az ókori görögök és rómaiak is használták, és a rómaiak hozzájárultak a bazsalikom elterjedéséhez az egész Európai kontinensen. Az olasz konyha különösen sokoldalúan használja a bazsalikomot, és például az olasz pestó szósz is alapvetően bazsalikom alapú.

A bazsalikomnak számos fajtája és változata létezik, és különféle ízű, illatú és színű leveleket kínál. A növény jellegzetes aromájának és ízének köszönhetően széles körben használják a konyhában, és nemcsak az ízéért, hanem az egészségügyi előnyei miatt is népszerű. A bazsalikomnak antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai is vannak, és az ayurvédikus gyógyászatban is széles körben alkalmazzák.

 

Lemon Basil (Citromos Bazsalikom):
 • Citrusos illatú és ízű bazsalikomfajta, amely frissességet ad a fogásoknak. Gyakran felhasználják halételekhez, salátákhoz és desszertekhez.

Leírás

A bazsalikom (Ocimum basilicum) egy népszerű és aromás gyógynövény, amelyet gyakran használnak fűszerként a konyhában. Az édes bazsalikom (Sweet Basil) a legelterjedtebb fajtája, de számos más változata is létezik. Az alábbiakban az édes bazsalikom jellemzőit sorolom fel, de fontos megjegyezni, hogy a különböző fajták eltérhetnek ízben, illatban és megjelenésben.

Bazsalikom Jellemzői:

 1. Illat és Íz:

  • Az édes bazsalikomnak jellegzetes illata van, amely édes, fűszeres és enyhén szegfűszerű. Íze is hasonló, fűszeres és enyhén édes.

 2. Levelek:

  • A bazsalikom levelei zöldek, tojásdad alakúak, enyhén fogazottak és sima felületűek. A levelek mérete változhat a fajtától függően.

 3. Szár:

  • A bazsalikom szára általában zöld, néha kissé lignifikált. A levelek a száron párosával helyezkednek el.

 4. Virágok:

  • A bazsalikom virágai különböző árnyalatokban lehetnek, beleértve a fehéret, rózsaszínt és lila színeket. A virágok klaszterekben helyezkednek el a növény tetején.

 5. Magasság:

  • A bazsalikom mérete változhat, de általában 30-60 centiméter magasra nő.

 6. Termesztési Körülmények:

  • A bazsalikom meleg éghajlatot kedveli, és jól nő napos, jó vízelvezetésű talajban. A friss levelek rendszeres metszést igényelnek.

 7. Felhasználás:

  • A bazsalikomot frissen vagy szárítva lehet használni. Gyakran felhasználják tésztaételekhez, salátákhoz, szószokhoz és húsételekhez, például a híres olasz pesto szószhoz.

 8. Egészségügyi Előnyök:

  • A bazsalikomnak hagyományosan tulajdonítják antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és egyéb egészségügyi előnyöket.

A bazsalikom tehát nemcsak konyhai kiegészítőként hasznos, hanem aromájával és egészségügyi előnyeivel is kiemelkedik a gyógynövények között.

Ültetése,gondozása

A bazsalikom ültetése magról és gondozása viszonylag egyszerű, és szép növényt kaphatsz, amely a konyhádban sokféle ételhez adhat ízt. Itt vannak a lépések:

Bazsalikom Ültetése Magról:

 1. Magok Beszerzése:

  • Vásárolj magokat megbízható forrásból vagy szerezd be őket egy kertészeti áruházból. A bazsalikomnak több fajtája van, válaszd azt, amelyik leginkább megfelel az igényeidnek (pl. édes bazsalikom).

 2. Ültetőközeg és Edény:

  • Használj jó minőségű ültetőközeget vagy kerti földet, és ültess magokat egy kisebb cserépbe vagy palántás tálcába. A bazsalikom jól nő cserépben is.

 3. Magok Elhelyezése:

  • Szórd el a magokat az ültetőközeg felszínén, majd könnyedén nyomd bele őket a földbe, de ne takard be túlságosan.

 4. Víz és Fény:

  • Locsold meg a földet, majd helyezd az edényt egy napos helyre. A bazsalikom szereti a napfényt, így ügyelj rá, hogy megkapja a szükséges fényt.

 5. Csírázás és Palántázás:

  • A magok általában 5-10 nap alatt kikelnek. Amikor a palánták elérik a megfelelő méretet (körülbelül 5 cm), ültetheted őket nagyobb edényekbe vagy kerti ágyásba.

Bazsalikom Gondozása:

 1. Víz:

  • A bazsalikom szereti a nedves talajt, de elkerülendő a túlöntözést. Locsold meg, amikor a felső talajréteg kissé kiszáradt, de ne hagyja, hogy a talaj teljesen kiszáradjon.

 2. Metszés:

  • Rendszeresen metszd vissza a bazsalikomot, különösen a virágzás kezdetén. Ez segít megőrizni a növény formáját, és serkenti az új levelek növekedését.

 3. Trágyázás:

  • Időnként trágyázd meg a bazsalikomot, de ügyelj rá, hogy ne túlzásba vedd a műtrágyázást, mert ez túlzott leveles növekedést okozhat.

 4. Betegségek és Kártevők:

  • Vigyázz a levéltetvekre és más kártevőkre. Ha betegség vagy kártevők jelennek meg, kezeld őket a megfelelő növényvédőszerekkel vagy házi módszerekkel.

 5. Téliesítés (Hideg Éghajlaton):

  • Ha hideg éghajlaton élsz, akkor tél előtt dugd át a bazsalikomot egy cserépbe, és vigyázz rá beltéren vagy hozd be a fagyos hónapokban.

Kövesd ezeket az egyszerű lépéseket, és élvezd a saját friss bazsalikomodat otthonodban vagy kertedben!