Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Bab Supernano Giallo
890 Ft
Menny.:db

Bab Supernano Giallo

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: 10 db raktáron

Magas bokor, korai ciklus. Gyorsan nő, nyitott alakú. Alkalmas üvegházi vagy szabadföldi termesztésre. Magas, lépcsőzetes, kiváló minőségű termés. A magok lassan képződnek. Hüvelyek 24 x 2,5 cm-esek, laposak, világoszöldek és zsinór nélküliek. Ellenáll a közönséges vírusnak.

Lyukanként 4-6 magot vessen, a földet tartsa frissen, kerülje a pangó vizet .

Leírás

Eredet

 • Őshonos terület: A közönséges bab Közép- és Dél-Amerikából származik, ahol már az ősi civilizációk is termesztették.

 • Történelmi háttér: A bab termesztése több ezer évre nyúlik vissza. Az európai felfedezők a 16. században hozták be Európába, ahol gyorsan elterjedt és a mindennapi étrend részévé vált.

Ültetése

 1. Hely kiválasztása: A bab napos helyen érzi magát a legjobban. Legalább 6-8 óra közvetlen napfényt igényel naponta.

 2. Talaj: Jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt igényel. Az ideális talaj pH-értéke 6,0-7,0 között van. A bab nem szereti a túl nehéz, agyagos talajt.

 3. Vetési idő: A bab magjait akkor vessük el, amikor a talaj hőmérséklete elérte a 15°C-ot, és nincs már fagyveszély. Általában tavasz közepétől késő tavaszig érdemes vetni.

 4. Vetési mélység: A magokat 2-3 cm mélyre vessük, és egymástól 5-10 cm távolságra helyezzük el. A sorok közötti távolság 30-45 cm legyen a bokorbaboknál, a futóbaboknál pedig kb. 60-90 cm.

Gondozása

 1. Öntözés: A bab rendszeres öntözést igényel, különösen a virágzás és a hüvelyképződés időszakában. Az egyenletes vízellátás biztosítja a jó termést. Kerüljük a levelek és hüvelyek nedvesítését, hogy csökkentsük a gombás betegségek kockázatát.

 2. Tápanyagok: A bab nitrogénkötő növény, ami azt jelenti, hogy képes a levegőből származó nitrogént megkötni és a talajba juttatni. Ezért nem igényel sok nitrogén tartalmú trágyázást. Ültetés előtt azonban érdemes komposzttal vagy szerves trágyával javítani a talajt.

 3. Támogatás: A futóbaboknak támasztékra van szükségük, mint például rács, kerítés vagy karó. A bokorbabok önállóan megállnak.

 4. Gyomlálás: Fontos a rendszeres gyomlálás, hogy a bab ne versenyezzen a gyomokkal a tápanyagokért és a vízért. A talajtakarással csökkenthetjük a gyomok növekedését és megtarthatjuk a talaj nedvességét.

Betakarítás

 • Hüvelyek szedése: A bab hüvelyeit akkor érdemes betakarítani, amikor elérik a kívánt méretet, de még zsengék. A bokorbabokat általában 50-60 nappal a vetés után lehet szedni, a futóbabok pedig 65-75 nap alatt érnek be.

 • Babszemek szedése: Ha szárazbabként szeretnénk betakarítani, várjuk meg, amíg a hüvelyek teljesen kiszáradnak a növényen. Ezután szedjük le a hüvelyeket és szedjük ki a babszemeket.

Kártevők és Betegségek

 • Levéltetvek: Ezek a kis rovarok a levelek nedvéből táplálkoznak, ami a levelek torzulását és elszíneződését okozhatja. Szappanos vízzel vagy rovarölő szerrel kezelhetők.

 • Borsózsizsik: Ez a kártevő a bab hüvelyeiben fúr lyukakat és a babszemeket rágja. Mechanikai módszerekkel, például kézzel való eltávolítással vagy rovarölő szerekkel védekezhetünk.

 • Gombás betegségek: A túlzott nedvesség és rossz szellőzés gombás betegségekhez vezethet, mint például a rozsda vagy a lisztharmat. A megfelelő öntözés és a növények közötti távolság biztosítása segít megelőzni ezeket a problémákat.

Összegzés

A Phaseolus vulgaris, vagyis a közönséges bab, egy tápláló és könnyen termeszthető növény, amely ideális választás mind a kezdő, mind a tapasztalt kertészek számára. A megfelelő talaj, öntözés és tápanyagok biztosításával bőséges termést hoz. A különböző fajták széles választéka lehetővé teszi, hogy minden kertész megtalálja a számára legmegfelelőbb változatot.