Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Mángold (Beta vulgaris subsp. cicla)
890 Ft
Menny.:db

Mángold (Beta vulgaris subsp. cicla)

890 Ft
Menny.:db
Gyártó: Rocalba
Raktárkészlet 1: Utolsó 5 db raktáron


 

A Mángold eredete

A mángold (Beta vulgaris subsp. cicla) eredete az ókori földközi-tengeri térségbe nyúlik vissza. Ez a leveles zöldség az évszázadok során elterjedt, és különféle régiókban különböző neveket kapott.

 1. Ókori Görögország és Róma:

  • A mángoldot már az ókori görögök és rómaiak is termesztették és fogyasztották. Az ókori írók, például Dioszkoridész és Plinius is említik a mángoldot gyógyító tulajdonságaival kapcsolatban.

 2. Középkor:

  • A középkorban a mángold továbbra is népszerű volt, és különböző konyhákban felhasználták. A gazdálkodók a növény levelét és szárát egyaránt hasznosították.

 3. Reformáció és a Tudomány Fejlődése:

  • A mángold továbbra is része volt az európai konyháknak a reformáció idején és az azt követő időszakban. A tudomány fejlődése során a 18. és 19. században a növényt botanikai szempontból is tanulmányozták, és ekkoriban került be a "Beta vulgaris" nevet viselő cukorrépa csoportba is.

 4. Az Egyesült Államokba Való Bevezetés:

  • Az első európai telepesek az Egyesült Államokban ismerték meg a mángoldot. Az évszázadok során az USA-ban széles körben termesztették és fogyasztották, és sokféle változata kialakult.

 5. A 20. Század:

  • A 20. században a mángold továbbra is népszerű maradt, és újabb fajták és hibridek kerültek kifejlesztésre a jobb íz és termesztési tulajdonságok érdekében.

Mángoldot ma számos országban termesztenek és fogyasztanak, és a konyhákban különféle módon felhasználható. A levelei és a szára is ehető, és a gazdag íze és táplálkozási értéke miatt sok ételben jól helytáll.

Leírás

Mángold Ismertetője :

 

A mángold (Beta vulgaris subsp. cicla), más néven sóska, libatop vagy tarackbors, egy leveles zöldség, amelyet évszázadok óta termesztenek és fogyasztanak különböző kultúrákban. Az alábbiakban található egy általános ismertető a mángoldról:

 1. Leírás:

  • A mángold a libatop (cukorrépa) családjába tartozik, és a Beta vulgaris alfajához tartozik. A növény hosszú, vastag szárral és nagy, húsos levelekkel rendelkezik. A levelek különböző színekben lehetnek, beleértve a zöldet, a vöröset és a sárgát is.

 2. Íz és Textúra:

  • A mángold levelei enyhén keserű ízűek, bár sok fajtája enyhén édes is lehet. A levelek és a szár textúrája változhat; a fiatal levelek általában puhaak és kisebbek, míg az idősebb levelek lehetnek roppanósabbak és vastagabbak.

 3. Táplálkozási Érték:

  • A mángold rendkívül tápláló zöldség. Gazdag A-, K- és C-vitaminokban, valamint ásványi anyagokban, például vasban, magnéziumban és káliumban. A levelei magas rosttartalommal rendelkeznek, ami hozzájárulhat az emésztés támogatásához.

 4. Felhasználás a Konyhában:

  • A mángoldot sokféleképpen fel lehet használni a konyhában. Lehet párolni, főzni, sütni, és akár frissen is fogyasztható. Gyakran használják levesek, saláták és köretek összetevőjeként. A fiatal levelek alkalmasak friss salátákhoz, míg az idősebb leveleket gyakran főzve vagy párolva készítik el.

 5. Termesztés és Előfordulás:

  • A mángold számos klímán jól nő, de általában meleg időszakokat részesíti előnyben. Nagy rugalmasságának köszönhetően sokféle talajtípuson termeszthető. Tavasszal és nyáron a legelterjedtebb, de egyes térségekben ősszel és télen is termeszthető.

 6. Egészségügyi Előnyök:

  • A mángoldnak számos egészségügyi előnye van, köztük az antioxidánsokkal teli levelek, amelyek segíthetnek a szervezet immunrendszerének erősítésében és a gyulladás csökkentésében. A magas káliumtartalom segíthet a vérnyomás szabályozásában.

A mángold tehát nemcsak ízletes, hanem rendkívül tápláló zöldség is, amely sokféleképpen integrálható az étrendbe.

 

A mángold ültetése , gondozása

 

A mángold ültetése és gondozása viszonylag egyszerű, és a növény sokféle környezetben jól megterem. Az alábbiakban található egy általános útmutató a mángold ültetéséhez és gondozásához:

Ültetése és Gondozása

Mángold Ültetése:

1. Ültetési Időpont:

 • Mángoldot általában tavasszal és ősszel ültetnek. A hideg éghajlaton tél vége felé vagy kora tavasszal, melegebb éghajlaton pedig késő ősszel ültethető.

2. Föld Kiválasztása:

 • A mángoldnak jó vízelvezetésű talajra van szüksége. Jól fejlődik a laza, jó szerkezetű kerti talajban. Komposzttal vagy trágyával gazdagítsa a talajt a növény tápanyag-igényeinek kielégítése érdekében.

3. Ültetési Távolság:

 • Ültessen mángoldot olyan távolságokban, amelyek lehetővé teszik a levelek és a szárak számára a megfelelő fejlődést. Általában 30-45 cm távolságot hagyjon a növények között.

4. Magvetés:

 • A mángoldot közvetlenül a kertbe lehet vetni vagy magról előnevelheti és később a szabadba ültetheti. Ügyeljen arra, hogy a talaj meleg legyen a magok kikeléséhez.

5. Öntözés:

 • A mángoldnak egyenletes vízellátásra van szüksége. Tartsa nedvesen a talajt, de ügyeljen arra, hogy ne áztassa el.

Mángold Gondozása:

1. Víz:

 • Az egyenletes öntözés kulcsfontosságú a mángold számára. Ne hagyja, hogy a talaj kiszáradjon, de ügyeljen arra, hogy ne legyen túl vizes, mert ez a levelek rothadásához vezethet.

2. Trágyázás:

 • Adjon trágyát a talajhoz, különösen a növények aktív növekedési időszakában. Komposztot vagy egy kiegyensúlyozott univerzális műtrágyát is használhat.

3. Gyomirtás:

 • Tartsa gondozottan a növények környezetét, és rendszeresen távolítsa el a gyomokat, hogy a mángolnak elegendő helye és tápanyaga legyen a növekedéshez.

4. Betegségek és Kártevők Ellenőrzése:

 • Figyelje a növényeket a betegségek és kártevők szempontjából. Időben vegye észre és kezelje a problémákat.

5. Szüretelés:

 • A mángold leveleit lehetőség szerint fiatalon szüretelje meg, hogy a növény folyamatosan hozza a friss hajtásokat. Vágja le a leveleket, de hagyjon elegendőt, hogy a növény továbbra is fejlődjön.

A mángold egy viszonylag kevés gondoskodást igénylő növény, és megfelelő gondozással hosszan élvezheti friss, tápláló leveleit.